Isak Klasson har, i någon mån, figurerat någonstans i utkanten av mitt musikaliska synfält under flera år nu. När jag bodde i Linköping tisslades det en del om hans dåvarande band Peristaltics (vi ska inte gå in mer på bandnamnet, tror jag) och jag såg även en spelning med bandet. Jag hörde senare även en del tongångar av hans nya band Speedmarket Avenue, men det var först när jag kom över en samlingsskiva utgiven av fanzinet Revolution #9 de hamnade på en mer central plats i mitt synfält.
Speedmarket Avenues bidrag på skivan var låten I Can Tell By Her Eyes.
Låten är en somrig pophit med en av de mest medryckande trumpethookar man kan tänka sig och det är mycket tack vare just den låten jag bestämde mig för att ställa några frågor till Isak.

Isak är f ö den person som skriver alla låtar i Speedmarket Avenue — låtar som hela bandet sedan hjälper till att arrangera.

Vilka är Speedmarket Avenue?
— Vi är Isak, Thomas, Magnus, Tom och Johan. De fyra förstnämnda är från Norrköping och har varit kompisar och spelat ihop i flera år, dock ganska ofokuserat. Johan giftes in genom att Thomas träffade honom via sin flickvän. Efter att ha spelat ihop i den sättningen i ett år spelade vi förra våren in det som blev EP:n Is Anything Ever Done? och efter det blev vi mer fokuserade. Sen dess har vi spelat runt i Sverige, England och Tyskland och fått en hel del fin kritik i både små som stora tidningar.

Jag får intrycket att ni drar er mer och mer mot ett renodlat popsound.
— Det kanske stämmer, men jag har aldrig varit särskilt förtjust i de enkla lösningarna, som åtminstone jag läser in i ett sådant uttryck. Inspirationskällor är olika från dag till dag, dessutom har vi hyfsat spridda åsikter om saker och ting och det går därför inte att namnge någon inspirationskälla vars tak alla i bandet kan samlas under. Jag personligen gillar dock bäst låtar där tjejer sjunger, om vi ska tala musikaliska inspirationskällor.

Jag tycker en av era bästa idéer var att låta trumpet bli ett framträdande instrument i soundet. Vem kom på idén och hur uppstod den?
— Det var så att när Johan, som spelar trumpet och orgel, kom med var ju han tvungen att göra något i låtarna också. Inte bara stå bredvid och titta på. Det var med andra ord inte någon uttänkt plan, det föll sig helt naturligt i och med hans ankomst och de instrument vi hade att tillgå. Vi har dock alltid älskat trumpet. Det är också ett lätt instrument att lägga på i efterhand.

Det har varit en del uppmärksamhet kring I Can Tell By Her Eyes. Har ni märkt några betydande effekter av detta?
— Ja, vi har märkt av en del effekter. Vi har fått mycket spelningar utan att egentligen be om det, förstapressen av singeln tog slut, en hel del radiospelningar och lite intervjuer. Vi har också varit med på samlingsskivor, men framför allt har vi nog märkt det genom att människor skickar brev eller berättar att de älskar den låten.

Ni har släppt senaste singeln som vinyl på Modesto Records. Finns några planer på att ge ut singeln på cd, för att t ex kunna nå ut till fler. Eller föredrar ni “det lilla formatet”?
— Shelflife kommer släppa EP:n som Cd-r i 300 ex. Men vi kommer inte att göra något mer med den förutom att vi tänkt att I Can Tell By Her Eyes ska vara med på vårt debutalbum. Nästa singel däremot kommer med största sannolikhet att släppas både som CD och vinyl. För min del finns det ingen politik i valet mellan CD eller vinyl, vinyl är snyggare, men man lyssnar mer på en CD för att det är mindre jobbigt att spela den.

Ni härstammar från Norrköping men har nu, som jag förstått, basen i Stockholm. Var det av musikrelaterade orsaker ni flyttade?
— Vi har fortfarande vår bas, åtminstone repmässigt, i Norrköping. Det är bara jag och Thomas som bor i Stockholm.
— Om du med “musikrelaterade orsaker” menar att hjälpa på den egna karriären så är svaret nej. Men om du med “musikrelaterade orsaker” menar att Stockholm är en bättre stad att bo i om man gillar musik och att jag därför flyttade dit så är svaret ja.

Tror du ert sound kommer fortsätta förändras och i så fall på vilket sätt?
— Det kommer att utvecklas, men på vilket sätt är omöjligt att säga. Man tänker ju inte ut sånt, det bara blir som det blir. Jag vill i alla fall inte att vi ska bli ett band som gör samma låt år efter år…

Närmaste framtidsplanerna för er?
— I sommar ska vi göra lite spelningar, bl a på Emmaboda och som förband till Mates of State. Det ska såklart bli kul.
— Dessutom håller vi på att spela in. Först ska det komma en ny EP som med största sannolikhet kommer heta I Look To Find Ways To Forget. Den kommer förhoppningsvis i slutet av sommaren, och till jul ska det komma ett helt album. Var det ska släppas är dock inte helt klart. Inte när heller, även fast jag tror att jag vet det.