Bandet Liberator släppte för en tid sedan ett förträffligt album med titeln Are You Liberated?. Vi möter Robert Ylipää för ett samtal.

Då man lyssnar på ert senaste album så får man intrycket av att ni arbetar väldigt hantverksmässigt med materialet. Har ni utvecklat ett bra arbetssätt inom gruppen?
— Vi har ett tätt samarbete och en stark vilja inom bandet. Vi lägger ned mycket arbete på att få varje låt att bli perfekt. De ska kännas bra live och på scen. När vi var ett färskt band så spelade vi flitigt ute på ställen i hela Sverige (och övriga Europa) och vi har hitintills gjort över trehundra spelningar över hela landet. Men när vi skulle samla oss för att göra senaste albumet och spela in låtarna, så bestämde vi oss för att inte göra några fler livespelningar. Istället ville vi fokusera oss på att skapa låtarna och göra ett bra album. Vi har testat våra låtar några gånger live för att se hur de håller live, vilket är extremt viktigt för oss eftersom vi är ett utpräglat liveband.

Vilka är de häftigaste spelningarna som ni hitintills har gjort?
— Det var säkert när vi spelade i Holland på en festival kallad Berielsepop, vilket är en hyllning till befrielsen efter andra världskriget. Då spelade vi inför sjuttiotusen åskådare vilket var en mäktig upplevelse. Våra spelningar i Hultsfred har också varit riktiga höjdare.

Hämtar ni inspiration från varandra inom gruppen?
— Vi har ett tätt samarbete inom bandet och bollar alltid idéer mellan varandra och hjälps åt att utveckla materialet. Det händer alltid någonting positivt vilket gör att vi kan ta ett steg framåt och så blir det alltid mycket bättre. För egen del känner jag att jag verkligen kommer till min rätt i Liberator. Vi är faktiskt väldigt bra ihop som grupp. Det finns säkert många band där man som enskilda individer och musiker kanske inte är så lysande, men när man är tillsammans så händer det någonting speciellt. Då man slår samman talangerna skapas det magi.

Ni har hållt på ett bra tag som band, i över tio år. Hur har det varit att arbeta sig igenom dessa år?
— Då vi gjorde förra albumet och direkt efteråt gav oss ut på turné, så kände vi oss nog alla ganska trötta. Men det fanns en vilja inom oss att göra en till platta. Så länge det känns skönt och utvecklande så känns det också värt att sätta sig på tåget ned till Malmö, där vi har vår bas, för att repa. Jag personligen hämtar delvis kraften från det konstnärliga. Det bästa som finns är att få skriva av sig, skapa låtarna och sedan repa ihop dem gemensamt inom bandet och framföra låtarna live. Kraften som känns på scen genomsyrar allt. Att sitta i en turnébuss i dagar och kuska Europa runt har sin goda sida också.

Har ni växlat sound någon gång under de tio år som ni har funnits till?
— Vår första platta som vi gjorde var en renodlad ska-platta. Efter ett tag fick vi ur oss alltfler låtar som inte riktigt passade in med det ska-sound som Liberator hade vid det laget. Då stod vi inför valet att antingen lägga ned eller att utveckla vårt sound. Nu när vi ligger på det förmånliga skivbolaget National känner vi att vi har hela konstnärliga friheten att förverkliga våra drömmar samt göra vårt material med ärlighet direkt från hjärtat. Vi får göra låtarna precis som vi vill utan att kompromissa musikaliskt.

Hur mycket betyder det att spela live för er?
— Vi har alltid varit ett utpräglat liveband och alltid väldigt noga med våra liveframträdanden. Allting hänger på respekt för publiken och stoltheten i hantverket att leverera. Lusten måste finnas och det måste finnas glädje.