Denna hypade kvartett med rötterna i Trollhättan och Vänersborg slog för en tid sedan till med albumet Black City (Burning Heart / MNW). Bandet bor numera i Göteborg och lägger mer tid än någonsin på sin musik.

— CD:n kommer att släppas i USA under hösten men nu undervåren kommer vi att turnera här i Sverige och i Europa, säger gruppens basist och sångare Jonas Gustafsson.

Vi snackar om en rejäl utlandslansering av detta band alltså, något som skivbolaget Burning Heart är rätt duktiga på (läs: Millencolin).
— Utlandslanseringen uppskattar vi jävligt mycket, det är kanon, utbrister Jonas och lovordar punkbolaget fullständigt.

Vad tycker då gruppen om de musikaliska jämförelserna med tex The Hives, Fugazi, Soundtrack Of Our Lives och International Noise Conspiracy?
— Nja, jag vet inte. Inte Soundtrack i alla fall, menar Jonas. Pär (gitarrist och gruppens andra sångare) sjunger möjligen likt Ebbot och Soundtrack’s basist, Kalle Gustafsson, har producerat Black City men, nej, vi låter inte likt dem. Och Hives? Nä. Men det är klart, vi formas säkert omedvetet för vi lyssnar ju en del på de band du nämner.

Black City tog för undertecknad flera genomlyssningar innan den “landade”. Den känns spretig med flera musikaliska riktningar och olika inspirationer. Detta håller Jonas med om:
— Plattan spretar en hel del men så vill vi också ha det. Jag älskar skivor som sticker ut åt olika håll men ändå känns enhetliga, man känner på en gång att det är den eller den gruppen trots ett låtmaterial som visar olika stil. Vi inom bandet lyssnar också på rätt olika musik, jag och Pär har rätt lika smak, och vi har alla “testat” en mängd stilar. Bra musik är alltid bra oavsett genre.
— Själv lyssnar jag nu mycket på gamla Kinks, Velvet Underground och My Bloody Valentine. Vår filosofi kan väl sägas vara “känns det bra så är det bra”.

Vilka är då Sveriges bästa band?
— Vi! Utropas kaxigt. Och Silverbullit. Fast vi är bäst.
Division Of Laura Lee, med namnet taget från en gammal soulsångerska, har sina rötter i punkrocken och hardcorerörelsen. Vänersborg var ett riktigt hardcoremekka under några år på 90-talet (precis som Umeå) och några av medlemmarna spelade själva hardcore.
— På den tiden var Vänersborg störst i Sverige på hardcore med mycket folk, spelningar och grejer som hände. Nu är det stendött.

Tiderna förändras kan man än en gång skriva under på. Hur som helst, ge Black City och Division Of Laura Lee en chans om ni ännu inte upptäckt dem. Och omslaget, kan det sägas vara årets snyggaste? Själv tycker jag det melankoliska omslaget passar perfekt till deras musik.

Medlemmar: Per Stålberg (sång, gitarr), Jonas Gustavsson (sång, bas), Håkan Johansson (trummor), Henrik Röstberg (gitarr).
Aktuella med: kritikerrosade albumet Black City samt turné under våren.
Musikaliska influenser: Jesus And The Mary Chain, My Bloody Valentine, Fugazi m fl.
Har spelat med: The Hives, Refused, Sick Of It All, (International) Noise Conspiracy, The Make Up m fl.
Diskografi: There Is A First Time For Everything EP (limiterad – 500 ex), Pretty Electric CD-singel (Burning Heart Records), Black City CD (Burning Heart Records)