Vega som ettnollett spanat på i några år är nu skivaktuella. Dessutom i storformat. Den som väntar på något…
Jag intervjuade frontfiguren Nille Sandberg för ett par år sedan och då fanns inte mycket mer än ett par hemmainspelade demo, men Nille hade mycket att berätta då och i samband med For Retarded Lovers finns ännu mer att förtälja.

Hur känns det nu att äntligen ha släppt debutalbum? Hur har mottagandet varit generellt bland vanligt folk kontra media?
— Det känns bra att ha något att utgå från och framför allt att de som har gillat Vega hela vägen äntligen får något att lyssna på. Responsen från media har varit överväldigande. Fyra plus i Aftonbladet för en Vegaskiva är mer än vad jag vågade hoppas på.

Det är lite skillnad från första gången vi sågs hemma hos dej i Rinkeby? Hur känns det i jämförelse med det skedet?
— Ja, framför allt har jag ju flyttat från Rinkeby och bor i Midsommarkransen. Fast bandet har också utvecklats. Egentligen på olika håll. När vi började var allting mycket trasigare. Jag, bandet och allt runt omkring. Vi la ner otroligt mycket energi på att nä fram till ett Vegasound. Skrev många låtar. Nu har vi något att utgå från vilket känns otroligt skönt.

Det mesta av lyriken och musiken görs ju av dig. Känner du nu att du har ett fullvärdigt band som sympatiserar med texterna?
— Jag gör alla texter och det mesta av musiken. Men utan de andra skulle det aldrig låta som det gör. Jag har ingen aning om de sympatiserar med textmaterialet. Jag antar jag att det fungerar bra.

Är Ellekari som sjunger på skivan och i livesammanhang fast medlem nu? Du har ju gjort duett med henne vid ett par tillfällen, är det Vega-låtar eller ditt och hennes material utanför bandet?
— Jag gillar Ellekaris röst. När jag hörde resultatet på skivan blev jag sugen att spela in en hel skiva med henne där hennes röst skulle få en mera framträdande roll än på For Retarded Lovers. Då skrev jag några duetter och lite annat material som vi ska kika på i framtiden.

Jag saknar ett par äldre låtar på albumet; bl a You Wanna Know How I Feel och Hotel — som jag tycker är ett par av de bästa låtarna du gjort. Kändes de för gamla att ta med?
— När vi började spela in albumet så fick de nya låtarna företräde. Det kändes spännande att spela in nytt material. Dels för vår egen skull men även för publikens skull.
How I Feel har funnits på mångas önskelista och jag var också sugen på att spela in den i ett skede, men av någon anledning blev det inte så. Det blev väldigt mycket låtar över från nya albumet. Säkert sex, sju låtar som vi spelade in och mixade, men var tvungna att välja bort.

Vad handlar låten BB om som återfinns på nya albumet?
— Det är kul att du undrar över BB. I en recension hade någon tagit upp den läten som ett exempel på olycklig kärlek. Texten var dock felaktig. Men jag gillade det. Tanken på att man gör låtarna till det man behöver för stunden känns tilltalande.

Kommer ni att ge ut vinyl-ep:n (7″) I Think Of Not To See You igen eller är denna skiva ett kapitel förlagt till historien?
— Jag undrar om det inte finns några enstaka ex kvar på skivbolaget Grace Recordings… Den har ju bara pressats i 300 ex så den är ganska exklusiv. (Skivan går att beställa från Delicious Goldfish Records /Red.).

Längtar du tillbaka till Hälsingland? Jag har fått för mig att bilden på albumet har ett samband med dina hemtrakter?
— Bilden är från Hemön på Island. Jag blev förälskad i Island då jag var där för ett år sen.

Ni gör ju musik som framkallar bilder — filmisk och eftertänksam — är det något som du vill skapa genom texterna?
— Texterna betyder allt för mig. Det är mitt sätt att kommunicera med omvärlden. Jag vill att det ska vara svårt att värja sig från den känsla som texterna skapar. Jag skulle kunna prata länge om texter och textskrivande, men jag antar att du bara skulle bli uttråkad.

Är inte filmen, eller videor, ett konstnärligt språk som borde passa? Har du funderat på att göra filmmusik?
— Nej, jag har inte direkt funderat på det, men om någon skulle hosta upp en massa pengar skulle jag definitivt vara intresserad. Jag vet att någon på DI (Dramatiska institutet) använde en Vegalåt i sitt examensarbete. Den filmen skulle jag vilja se.

Du har ett vanligt arbete vid sidan om Vega, är drömmen att kunna leva på musiken, eller känner du att en viss distans från detta kan vara viktigt?
— Arbetet är min ekonomi. Musiken min passion.

Vad blir nästa steg i fasen Vega?
— Vet inte. Det finns många projekt på gång. Men det som känns viktigast är att försöka hitta någon kontakt i Europa och USA så att vi kan få ut vår musik utanför Sverige. För mig personligen är nästa steg att gå och äta lunch.

Vegas debutalbum For Retarded Lovers och vinyl-ep:n I Think Of Not To See You kan beställas genom Delicious Goldfish Records (www.dgr.nu) eller så hittar du skivorna i noggrant utvalda, välsorterade skivbutiker.