Att vara demorecensent har sina sidor. Ibland får man svar på tal.
En gång skrev jag om ett band från Göteborg som hette The Anxious. Jag blev något syrlig och ifrågasatte deras ambitioner utöver att “bara ha ett band”. Svaret kom i form av en ny 4-spårs-demo, nu under namnet The Carnation och med ett mer slipat poputtryck.
Jag beslöt mig för att ringa upp gitarristen Christian Bergman.

Jag kallar den här musiken modsig, vad tycker ni om det?
— Vi gillar ju Beatles och Byrds och Small Faces och sån bra melodisk traditionsrik musik så det är ju inte helt fel. Speciellt jag och Eric Öbo (sång, gitarr) är mycket inne på sånt så det syns ju i materialet eftersom vi skriver alla låtarna. Sen är kanske inte hela bandet just så mycket inne på 60-talet… Vi är absolut inget revivalband. Vi gillar ju britpop och indie och sånt nytt också.

Förra demon under det gamla namnet hade ju trots sina brister en lovande sång, och ni verkar satsa på stämsång av senaste demon att döma. Hur funkar det live egentligen?
— Vi försöker sjunga live som på demon men ibland kan sånt vara knepigt p g a dålig medhörning. Sist på Sticky Fingers här i Göteborg gick det dock bra. I Don’t Want To Lose You har ju nästan falsettsång typ The Who i stämsången…

Okej, mera om låtarna på demon…
Song For You är ju klart Byrdsinfluerad med Rickenbackertolva.

Jag gillar att ni har så pass rent ljud, det är ingen fuzz och sånt va…?
— Jo vi har lite distat men bara lite lagom.

Huvudsaken att helheten är sådär snygg och snitsig. Jag orkar inte med fuzz längre.
— Live kör vi ju en gammal låt, en öslåt som hänger med: I Want Your Loving. Den vill publiken ha helt klart. Men apropå dom färska låtarna på demon så blev It’s Over vinnaren i P3’s demotävling på webben för mars månad. Och sista låten Reawakening är väl den som är mest åt Ride och indiehållet…

Suverän låt. Jag gillar att ni har orgel med… Ni kommer inte att ha en fast organist i fortsättningen?
— Det bästa är ju om man kan plocka in den när det behövs. Det kan bli lite låst om man alltid ska ha orgeln med i alla låtar. Vi har ju lite gäster på trumpet, saxofon och trombon också på demon.

Dags för skivdebut snart?
— Just nu är vi väl fortfarande på demostadiet. Vi använder demon främst för att fixa spelningar. Men jag kan ju tillägga att vi är mycket nöjda med vår producent Daniel Veres som verkligen har förstått vad vi vill ha.

Vi lämnar The Carnation som förutom Eric och Christian består av Johan Carlsson och Robert Svensson. Ja, men han är inte jag.
info: www.geocities.com/carnationsite