David St. Hubbins berättar — smått lustiga anekdoter av Robert Svensson

På det glada 60-talet spirade poplivet ute i landet och The Hep Stars var odiskutabelt störst, om än kanske inte musikaliskt det bästa bandet.

Hursomhelst — man stod uppe på högtalarna och flaxade och utnämnde sig själva till “Sveriges mesta håll-i-gång-gäng”. En del av framgången hade managern “Felle” Fernholm som höll bandet i strama tyglar: “Tala aldrig illa om andra band!” och “Ett popband måste ha en viss mystik!”.
Mystiken skulle upprätthållas genom att Hep Stars snabbt skulle lämna spelstället där de uppträdde. Därför skulle alltid bandets bilar stå med motorerna igång under konserten för snabb omgruppering medelst rivstart. Sedan mötte man turnéledningen vid en i förväg uppgjord samlingspunkt för vidarebefordran till hotellet där man låste in sig.

Ja, bilarna ja. Mycket exotiskt var deras cheva-lastbil med fem bäddar och rinnande vatten. En annan säsong var Hep Stars turnéfordon fyra stycken Ford Thunderbird Cabriolet. Pengarna flöt in och en gång på semester i Spanien hade Hep Stars — på en köprunda inhandlat varsin minimotorcykel, en så kallad Minibike. Problem uppstod vid flygresan hem — Hep Stars insisterade på att minibikarna skulle gå som handbagage.
En annan del i Hep Stars enorma popularitet var naturligtvis Svenne Hedlunds förtjänst. Svenne var ju Sveriges första popidol av modernt snitt. Även i övriga Norden var Hep Stars stora, vilket följande episod från Norge visar…

Rod Stewart var på väg uppåt i karriären som folkrocksångare i Faces, men när han i slutet på 60-talet skulle in på en restaurang i Oslo jeansklädd och slipslös blev det kalla handen: “Ikke ens om dere var Svenne Hedlund i Hep Stars skulle jeg sleppe in dej!”.

Livet som popstjärna har sina sidor vilket Svenne fick erfara när hans tidigare flickvän Stella (före Lotta alltså) uppvisade en något krass och prosaisk syn på konsten:
“Svenne — jag får väl en dammsugare om ‘So mystifying‘ går upp på Tio-i-Topp?!”.

För den som vill förkovra sig i ämnet rekommenderar jag Svenne Hedlunds egen bok I natt jag drömde utgiven på Europa-Produktion 1967.

Tack till Fredrik Hallberg för lån av bilder

• Att bandmedlemmar sparkas är ju vardagsmat i rockvärlden, men anledningarna varierar. The Primitives (med poppärlan Crash från 80-talet) första trummis Pete Tweedy fick kicken på grund av att han visat alltför stor grymhet mot blonda sångerskan Tracey Tracys katter.

• Tillbaka till forntiden:
År 1970. När Led Zeppelin skulle spela i Köpenhamn fick man göra det under namnet NOBS. Eva von Zeppelin, en medlem av den berömda luftskeppsbyggarfamiljen hade hotat att stämma dem.
• Samma år gav Pink Floyd en konsert i Crystal Palace Gardens i London. I en närliggande sjö dog alla fiskar på grund av för hög ljudvolym.

• Och till sist tillbaka till 60-talet:
Det var faktiskt svensken Peter Goldman som låg bakom The Beatles “video” till Strawberry Fields. Med i sällskapet fanns den självutnämnde humoristen Bertil Bertilsson (sedermera i Rockfolket) som någon sorts allt-i-allo. Bertil Bertilsson drog drog sina vitsar i tid och otid. På grund av vissa specifika tendenser i skämtandet fick han av John Lennon smeknamnet “Dirty Bertie”.