ULF STURESON
En Annorlunda Värld
(Silence/MD, CDZING 26)

Skivbolaget Silence i Koppom, Värmland är inte så litet längre. Sen “genombrottet” med humorspektaklet Hassan på skiva och bob hund, har det tydligen öppnats dörrar för nya artister på etiketten. Detta är mycket roligt och det behövs verkligen i det lilla instängda musikaliska u-land som Sverige ändå är — oavsett Robyn, Ace Å Base, The Cardigans och Roxette. Ärligt talat representerar inte dessa artister mitt Sverige — det riktiga Sverige. Det genuina, kaffesugna, trötta och melankoliska Sverige som de flesta av oss lever i. Där kommer Silence i Värmlandsskogen in med bob hund och andra artister.
Silence utvecklar och styr den svenska proggen med bestämda kliv mot 2000-talet och bolagets stall av artister är utan att ta till överord — sjyst! Artisterna räknas lätt på en hands fingrar och alla har någonting viktigt att säga. Fint Tillsammans, bob hund och Fidget. Men mest har nog ändå Ulf Stureson att berätta. Hans berättelser och historier från verkligheten och livet — eller säg I Overkligheten — som hans andra kommande album är döpt till, är känsloladdade. Varje mening, varje ord har någonting plockat ur vardagen — Ulfs (o)verklighet. Noveller i ord och ton av en filosof — en tänkare. Ulf har så mycket att berätta att fyra låtar, som vi bjuds på här, känns för lite.
En Annorlunda Värld — struttig och energisk pop i en flykt mot minnen bland fluffiga moln plockade ur det förgångna. Minnesbilder som borde finnas där jämt.
På Stranden — längtan till sommaren, barndomen, friheten och petandet med tårna i sanden — en flykt från en sargad verklighet.
Jag Hoppas — en mollstämd och sorgsen ballad med gråten i halsen — men Ulf ser ljuset i tunneln.
Sist, Hotell — likt en Volvo PV på de ringlande vägarna genom svensk landsbygd. Granskog och gamla mjölkpallar i strålkastarljuset. Ted Ströms En Vintersaga ligger i lä här.

Det finns ljus i mörkret och Ulf Stureson håller i ett av dem.