Ett svenskt rockprogram i TV! Med liveartister! Från Norrköping! Med Per Dahlberg? BOOSTER — jo man tackar! Att SVT uppmärksammar vår tids mest spridda kulturyttring får man väl vara glad över… eller?
Bara en fråga: om Black Crowes spelar i Japan ena kvällen och i New York nästa dag, måste de sitta och skaka i en buss från Arlanda till Norrköping (3 timmar enkel resa) för att framträda live i svensk TV? Skulle vi inte spara energi i det här landet?

Ursäkta en yngling: Om det finns en massa människor i vårt avlånga land som växt upp med karriärdrömmar om video, design, media, showbiz etc och nu är i fertil ålder och vill jobba hårt för att göra ett snyggt, snitsigt live-popprogram i TV, är inte sannolikheten precis noll att de människorna sitter och jobbar med Café Norrköping under veckorna?

A word to the wise guy: Att leda ett rockprogram är ett kamikazeuppdrag och jag tänker inte starta nån “Gunnar Rehlin-kampanj” här. Per Dahlberg verkar ha nån sorts credibility. Nån som kan “ta” gamla rockrävar och nya stjärnor. Kanske inte. Kanske man ska ha en blåst bimbo. Kanske man ska ha en telefonsvarare som programledare. Eller en kaffebryggare. Vad jag försöker säga är att vi svenskar fortfarande söker efter en ton där vi kan handskas med rock, pop och showbiz. Sen Ernst Rolf dränkte sig 1932 irrar vi frusna omkring utan glitterkavajer. Vi måste hitta ett eget “svenskt” sätt att vara underhållare. Vi är inte som amerikanarna — “Are you ready to RAWK’N’ROLL!”. Inte heller är vi som britterna — “Hey, we got some great bands tonight!”.
Det enda självständiga försöket att hitta en svensk form var ju 70-talets proggrörelse… och den förbigår jag med taktfull tystnad.

Allt detta skulle förklara osäkerheten och tafattheten så fort svenskar ska presentera showbiz. Observera att vi inte har några som helst problem att framställa en egen musik och egna artister. Det är länkarna mellan artister och publik som brister. Den kroniska frånvaron av ett stadigt live-pop-program i TV är det yttersta beviset.

Så kom igen nu alla: Vi lägger oss i lådor på Sergels Torg och inleder en hungerstrejk. Vi nöjer oss inte med mindre än ett 2-timmarsprogram i veckan, året om. On national television. Prime time.