MIDNIGHT CHOIR
Amsterdam Stranded
(S2/MNW, MNWCD 332)

En överraskning i flera bemärkelser. Inte bara det att gruppen kommer från Norge. De återfinns dessutom på det svenska, halvt legendariska skivbolaget MNW (Musiknätet i Waxholm). Att bandet även varit nere vid solkusten i Lissabon och spelat in sin skiva, och att The Walkabouts-medlemmarna Chris Eckman och Terri Moeller medverkar här gör detta till någonting unikt för Norge — och Sverige.
Midnight Choir skapar minst sagt förväntningar inför första mötet. Jag blir heller inte besviken. Ett möte med stämningsfull och vacker gitarrock i gränslandet mellan dammig country frän de amerikanska vidderna till suggestiv och drömsk pop från de murrigaste pubarna i London.
Att kalla Midnight Choir för en sensation är att ta i. Möjligen en Norgebunden sådan. I den stora stygga världen ligger de kanske i lä, men de stortrivs sannolikt tillsammans med exempelvis Walkabouts, Lambchop, 16 Horsepower, Mazzy Star, Tindersticks och Jeff Buckley (R.I.P.).
Det finns många kvalitativa låtar att ta på. Inspirationen tycks ha flödat, och jag har en känsla av att de legat och filat på flera av låtarna under en ganska lång tid – kanske flera år. Så känns det i mollstämda och mycket vackra titellåten Amsterdam Stranded. Detsamma gäller den lugna balladen Muddy River of Loneliness som växer invaggande och sällsamt till stor rockpoesi.
Jo, det är stort, på gränsen till våra egna Weeping Willows, fast mer äkta. Med andra ord inga snyggt skurna kostymer och brylcreme-kammat har, utan mer slitna jeans och risigt halvlångt hår.
Tema: (regn) tungt vatten!

Betyg: 4/5 (Helt OK)