HARVEY WILLIAMS
California
(Shinkansen/Border, SHINKANSEN16 CD)

Nä, nu snackar vi inte rock-Jerry eller country Hank Williams. Och så mycket Kalifornien finns inte heller att orda om. Vi är i Skottland och vi blir bjudna på charmanta poprefränger, finstämda ackord på en ensam gitarr, anspråkslösa — men inte helt obetydliga — texter om kärlek och relationer.
Ja, vi talar om ökände musikmogulen Harvey Williams, som under snart femton år levt med sin gitarr, sina texter och sin begåvning i att snickra samman trivsam och anspråkslös pop. Han har fått god hjälp av medmusikerna och vännerna Ian Catt som agerar studiosnille och Amelia Fletcher som kvittrar på sång i ett par låtar. Alla som känner till Harveys bakgrund i samband med Another Sunny Day och Field Mice blir sannolikt inte missnöjda med det han åstadkommit här. Vi vältrar oss i olyckliga texter och hans dåliga anpassningsförmåga till kvinnor och det finns en åtrå och längtan till något ogripbart. Hans musik är polerad och han har en välborstad kostym som har stora medaljonger med Housemartins, Brian Wilsons Beach Boys och ett par små pins med 70-talets Paul McCartney och Elton John. Och som sagt, ingen fan av hans tidigare verk lär bli besviken, men något i stil med hans tidiga klassiker som I’m In Love With a Girl Who Doesn’t Know I Exist eller You Should All Be Murdered får vi inte serverat här.
Harvey har blivit stor, men han är fortfarande olyckligt kär och ung som en rodnande tonårspojke inombords. Undrar förresten om mitt recept mot olycklig kärlek skulle hjälpa — sex, drugs and rock’n’roll?

Betyg: 3/5 (cool)