Diverse artister
POPADELICA VOL. 1
(Get Down Prod./MultiCD Butikerna, GDP 001)

Den här samlingen är resultatet av ett märkligt samarbete: Stor skivbutikkedja samlar in demos från lokala förmågor. Skivbolag producerar och ger ut samling med vissa av dessa förmågor och skivbutikkedjan får sedan ensamrätt till försäljning av skivan. Visst är det bra att det tas krafttag för att backa upp nya svenska artister. Samtidigt tror jag det finns en risk att man, med det här upplägget, ser för mycket till kommersiell gångbarhet. Här finns också en del som känns lite väl tillrättalagt: Inslag av trist radiopop av det slag Popsicle halkade in på mot slutet, tradig rock med funkinslag och så Erik Sjögrens “Lustans Lakejer”-pop som känns direkt avsedd för nattradioproducenter.
Här finns trots allt en del guldkorn. Rebecca, från Örnsköldsvik, spelar melankolisk rock med tydliga referenser till Red House Painters (och inte alls så olikt ettnollett-bekanta Reminder). Småländska Moondrunk påminner en del om R.E.M. inte minst tack vare sångaren vars röst ligger nära Michael Stipes. En annan favorit är stockholmska The Tangerines, som spelar en klassiskt melodiös rotpop från det rike där Tom Petty är oomtvistad kejsare. Dessutom visar Lipslide att Älmhult fortfarande är en musikort att räkna med. Deras låt Crush påminner mycket om Sators poppigaste, och bästa ögonblick.
Som vanligt med den här typen av samlingar är det ojämnt. Det mesta hade jag klarat mig lika bra utan. Men helhetsintrycket är ändå att det är en rätt hygglig uppsättning nya svenska band som presenteras.
Betyg: 3/5 (cool)