THE MOPEDS
The Hills Are Alive With The Sound of Mopeds
(Vibrafon/MNW Distribution, VIBRCD 42)
cd

Nu ska vi ha lattjo! Precis så verkar The Mopeds ha tänkt när de gick in i studion och lirade in The Hills Are Alive With The Sound Of Mopeds med lite ryggdunkande från musikdoktor Tore Johansson i Malmöstudion Tambourine. Jag har inte lika lattjo (om de nu hade det…) men jag tror att jag förstår vad de vill åstadkomma.
Mopederna är kompromisslösa, släpper loss och har inga som helst hämningar och detta är ett plus. Lira kan de också, men det räcker tyvärr inte till hela vägen uppför fjället. Jag känner mig lite utanför moppegänget som stegrar sig uppåt fjällsluttningen, lite mobbad nästan. Jag hänger inte riktigt med. Vill dom retas, eller kaxar de bara?
Humor har trots allt The Mopeds gott om och jag tror att jag kanske skulle trivas med bandet åtminstone EN dag däruppe på fjällsluttningen — men så mycket längre orkar jag nog inte med. Jag bävar inför kvällskvisten. Det är för hurtfriskt, lite för mycket lallande, trallande och na na na-ande.
Jag tänker ofrånkomligt på det “skojiga” bandet They Might Be Giants. Länka också in lite Devo, en dos B 52’s, ett snäpp bob hund och kompisarna i Eggstone inklusive det typiska Vibrafon/Tambourine-soundet som rotat sig fast i den skånska myllan.
The Mopeds vill antagligen framstå som små musikintresserade seriefigurer (lika med sant, för de har blivit avtecknade som seriefigurer av ett par japanska småtjejer) och de lyckas ganska bra med det.
Den slutgiltiga summan av kardemumman blir att jag inte har lika roligt som The Mopeds själva förefaller ha… sorry. Trots detta så finns ett litet “men” med i sammanhanget; ett litet guldkorn står att finna i den smått överraskande låten One Of My Best Friends, som andas Velvet Underground tillspetsat med en liten gnutta… ja, just det… Eggstone!

Ett jätteplus för ett fantastiskt omslag. Lite skämtsamt kan man kanske säga att det är bättre än musiken — genialiskt! Och jodå, jag ser de små mopparna på fjället, he he.

betyg: 3