THE FREE DESIGN
Bubbles
(Siesta/import, SIESTA 68)
cd+10″-lp

Easypop, soft rock, folk pop, dream pop. Kärt barn har många namn. Dessa genrer företräddes av en mängd grupper under 60/70-talet. Namn som Left Banke, Main Attraction, Harpers Bizarre, Carpenters, Nirvana, Fifth Dimension, Association, Mamas & The Papas och Love Generation var bara några av namnen. Sen fanns det en uppsjö mindre kända, och i stort sett helt okända. Free Design fanns någonstans i mitten i denna berikande djungel.
Free Design har för första gången på över trettio år släppts på cd. Det är det pigga och stilenliga spanska, skivbolaget Siesta som än en gång bevisligen hamrat in spiken på rätt ställe. De har med andra ord skrivit musikhistoria och gett ut denna anonyma, amerikanska 60-talsgrupp på skiva igen.
Detta New York baserade band gjorde sammanlagt sju album mellan åren 1967-1971. Till största delen var de ett studioband, men uppträdde live ett antal gånger i sin hemstat. Chris, Bruce, Sandy och Stephanie Dedrick var alla syskon — bröder och systrar — och de sjöng likt andra syskonband på ett likartat sätt. De växte upp i ett hem fyllt av musik, delvis genom deras far som var trumpetare i ett antal jazzorkestrar. Alla i gruppen studerade dessutom musik på The Manhattan School of Music.
Ledfiguren i bandet, Chris, ville likt Brian Wilson och Phil Spector göra egna arrangemang i musiken och efter ett antal försök skapades första singeln Kites Are Fun. Han ville dessutom lägga in trumpeter i stora delar av materialet och resultatet blev den senare listklättraren The Proper Ornaments. Med tiden växte deras sound i och med de orkestrala arrangemangen som genomsyrade bandets musik. På den tiden var detta oerhört modernt, och orkestergrupper dök upp överallt i främst USA och England.
Bubbles är en utmärkt samling över bandets karriär och blandningen av låtar är mycket smakfullt sammansatt av Siesta-sällskapet. Det är en ren njutning och bokstavligt talat örongodis för både kropp och själ. Hela tjugo låtar serveras.

betyg: 4