KOMEDA
What Makes It Go?
(North Of No South/Border, NONSCD 65)
cd

Komeda har hittat till 70-talet, krautrocken, tittat på Kapten Zoom med Anders Linder och Boktipset med Stefan Mählqvist, (visst, minns vi? Na-na-ni-na-ninna och de prasslande nycklarna i handflatan som rytmbox…) och de verkar trivas alldeles utmärkt i den miljön.
Förra gången vi träffade Komeda flirtade de hejdlöst med 60-talet och gjorde bland annat en hejdundrande hit kallad Boogie Woogie/Rock’n’roll. Det gjorde det dessutom så bra att Beck och Ben Folds Five slog klackarna i taket på andra sidan Atlanten. Komeda fick till och med följa med på de nämnda artisternas turnéer som förband, och det är ju inte illa pinkat.
Nu frågar Komeda; What Makes It Go? och klipper till med ytterligare en liten hit med låten It’s Alright Baby. Jag vill dock lugna mig och kallar den för en liten hit. Den har inte samma kraft som deras förra “boogie-dänga” som återfanns på det hyllade albumet The Genius Of Komeda (som gick som smör i solsken i Amerikat). Jag tror inte att senaste plattan kommer att bräcka amerikanerna på samma sätt som den förra, men man ska aldrig säga aldrig. Det finns ett par dynamitpaket och överraskningar här.
“Vaggvisan” Cul de Sac känns som det finaste pålägget på smörgåstårtan — rysk kaviar. Lena Karlssons sammetslena något mörka röst kommer till sin fulla rätt, och jag har aldrig hört henne sjunga bättre. I Living Things märker man tydligt att herrarna Magnus Åström (Friend) och Eskil Lövström haft sina elektroniska fingrar med i spelet. Detsamma gäller den tätt efterföljande, ihop-mixade låten Flabbergast som står högt i rang som plattans bästa spår. Jag vill dansa omkring i min glittriga nylonskjorta, svinga mina ben ide mossgröna flanellbyxorna, ha en paraplydrink i ena handen och en liten discoboll i den andra. Yum yum! Denna låt kan bli något riktigt bra med en skicklig remixare bakom spakarna i stil med Saint Etiennes Pete Wiggs/Bob Stanley.
Det finns mer att ta på. Jag rekommenderar ett inköp av detta utmärkta album.
It’s Alright Babies!

betyg: 4