värt att veta och lite till…

Spanska Siesta Records välkomnar alla popfans med orden Amor, pop y cocktails
Det ständigt aktuella skivbolaget har precis gett ut ett samlingsalbum med den fantastiska 60-talsgruppen Free Design. Albumet ges ut på cd, men pressas även i dubbel tiotumsvinyl, ganska typiskt för bolaget som gärna ger ut sina artister på vinyl i alla möjliga format och kulörer. Bland skivans 20 låtar kan man avnjuta finurliga små popmästerverk som 2002 a Hit Song, Howdjaadoo (Fly Me Down), Daniel Dolphin och t.ex. A Leaf Has Veins. Lyssna och förundras av detta magiska stycke pophistoria (kolla in recension på skivsidorna).
Siesta kan också stolt presentera en delikat och snyggt utformad samlings-cd i snygg förpackning (digipack) med den aromatiska titeln Expreso (se recension/annons). Precis som deras förra ettnollett-hyllade samling Songs For The Jet Set (sammanställd av pophelgonet Mike Alway) så innehåller skivan grupperna Tomorrow’s World, Milky och Sunshine Day.
Övriga medverkande är Holiday, Club 8, Louis Philippe, La Buena Vida, Arabesque, Bien och Free Design.
En platta att krama om, eller att lägga mot kinden, och självklart lyssna på

*

Det lilla tyska skivbolaget Apricot Records i Hamburg ger ut en samlings-cd nu i vår. Skivan kommer att presentera sammanlagt sexton popband från hela Europa och musiken handlar om gitarrpop i en mängd varierande former.
De aktuella svenska låtbidragen väntas komma från ettnollett-bekanta Celeste (ettnollett #20+6), Shermans (medlemmar från de avsomnade popgrupperna Red Sleeping Beauty och Stevepops), Sparky (ettnollett #20+5) och Acid House Kings. Övriga medverkade band är bl.a. Fragile, Den Baron (se recension på skivsidorna) Brideshead, Elegant, Shining Hour, Charming (se recension på skivsidorna) och Aquadays. Mer att vänta från bolaget är två sjutumssinglar med Shining Hour och Fragile. Skivorna kan beställas på postorder från Delicious Goldfish Records (se även annons + lista i tidningen)

*

Vibrafon i Malmö meddelar att popbandet The Mopeds nu nått sådan popularitet att de förevigats i en egen serie med samma namn som gruppen. Skaparna är två flickor i Japan som blev så förtjusta i gruppen att de genast började att rita av sina idoler. Bandet är förövrigt aktuellt med debutalbumet The Hills Are Alive With The Sound of Mopeds (se recension).
Jenka, som alla uppmärksamma läsare kunde läsa om i ettnollett #20+2 har precis Sverigedebuterat med albumet Be på Vibrafon (se intervju/recension i tidningen) sockersöt gitarrpop precis som hon själv ser ut att vara — sockersöt alltså.
I vår börjar också Dipper att spela in ett nytt album och förmodligen kommer en singel som försmak i april.
I april släpps även en singel med Lynette Koyana, mer känd som soultjejen Lady Lynette, och betydligt mindre känd som medarbetare på Vibrafonkontoret.
I förra numret av ettnollett kunde alla nyfikna läsa om Eggstone. Gruppen har varit ute och rört på sig den senaste tiden och varit i bland annat Rom, Paris, New York och London. Numera arbetar de konstant på sitt fjärde album som inte lär dröja i fyra år som det förra gjorde. Senaste singeln Birds in Cages finns förstås redan i alla popnördars skivhyllor

*

Det intressanta lilla svenska skivbolaget Slask/Some Pearls beläget i Borås har rönt framgångar i England med ettnollett-bekanta Doris Days. Gruppen, som vi på ettnollett anser är ett av landets mest lovande nykomlingar i genren modern dansmusik, har precis släppt ep:n To Ulrike M (cd/12″) på Dorado i England. Skivan bjuder på flera fräcka remixar med Zero 7, Amalgation Of Soundz och Tosca (Krüder & Dorfmeister). Ep’n ligger just nu bra till på flera bäst-just-nu-listor i brittisk danspress. I samband med detta har det också regisserats en video. Intresset är dessutom stort i England och tidningen Select gjorde nyligen en intervju med bandet.
Bandets utmärkta debutalbum Live In Poland (som inte är en liveskiva) går fortfarande att beställa via deras svenska bolag. Kolla gärna in skivbolagets nylayoutade websida: http://www.algonet.se/~slask

*

Casino (intervju i ettnollett #27) har utökat sin sättning med den före detta skotska The Orchids-medlemmen James Moody, som varit bosatt i Stockholm ett antal år, och sångerskan Emilia Liling.
Grundfiguren, och upphovsmannen till gruppen; Peter Fogselius meddelar att de numera kallar sig för Diganoise.
Nytt material är på gång inför en planerad platta på ett ännu okänt skivbolag

*

Finlands svar på Popsicle och This Perfect Day; Supperheads kommer till Sverige på en kort promotionturné i slutet av april. De kommer bland annat att besöka Malmö, Stockholm och Eskilstuna och uppträda live.
Gruppen återfinns på det pigga finska skivbolaget Spinefarm (finnarnas svar på Soap/A West Side Fabrication /red.) där de huserar tillsammans med bland andra Super och Elevators (polare med Jimi Tenor /red.).
Supperheads kombination av brittisk The Smiths-influerad pop och lite rivigare gitarrrock har satt dem på den internationella popkartan. Japan har redan visat intresse.
Senaste albumet Dinner är gruppens tredje fullängdsplatta (efter Breakfast och Lunch) och nu är förväntningarna stora inför utlandslanseringen hemma i Helsingfors

*

Stefan Kula på Eternity Records i Örebro har släppt ett antal skivor med de synt-klingande grupperna Float och Saft.
Örebrobaserade Float har uppenbara likheter hos tänkbara influenser som New Order, Pet Shop Boys och Beloved. Gruppens albumdebut Patience, som pryds av en vackert röd spansk peppar mot kolsvart botten, kan ni läsa mer om på skivsidorna (se recension). Det färskaste bidraget till pophistorien från Float är ep:n The Best of You som bland annat bjuder på ett par intressanta dansmixar.
Det mjukt poppande Stockholmsbandet Safts album Paranoia Erotica släpptes redan i slutet av februari (se recension). Ett album som sannolikt kommer att märkas ute i lilla pop-Sverige. Saft gör glad och smittsam syntpop på svenska, och gillar man exempelvis Page så gillar man sannolikt också Saft.
Gruppen har nyligen gett ut en ny singel, även den med dansmixar och en helt ny låt som bonus

*

Högkvarteret Dotlandia beläget i Göteborg meddelar att en av skivbolagets (Dot) hottaste akter Quant gjort en remix på senaste ep:n Timber av brittiska skivbolaget Ninja Tune’s stoltheter ColdCut. Alla som anser att de har rytmen i blodet bör givetvis spana in.
Dot kan också stoltsera med att de under Lördagen den 27 juni besöker årets Roskildefestival för en fyra timmar lång session med The Dot Sound System och bolagsnamnen Quant, Friend+Elton och Hab live. Det blir också överraskningar i form av några besök från diverse DJ’s.
På skivfronten har vi nyligen stiftat bekantskap med Dot-samlingen (tyvärr limiterade) Endlessnessism (2-cd/4-lp) som bland annat presenterar tidigare nämnda Quant, Friend och Hab, och Ian O’Brien, Roupe, As One, Funki Porcini och Spacer.
I april kan alla danssugna stifta bekantskap med The Knights Who Say Dot #2, en samling som bland annat bjuder på tidigare utgivet material från tolvor och lite nytt exklusivt dito med bolagets egna artister.
I maj släpps ett album med den nya Dot-bekantskapen; tyska Nonplace Urbanfield och senare i sommar (juni) kommer album från samiska Sarilou.
Mer Dot-godis att vänta under året är album med Prawn Sandwich, Roupe, Quant, Argonort och ytterligare två samlingsskivor. Den smått fyndiga titeln Techno på svenska (Techno in swedish) är en renodlad danshyllning av Dotbolagets artister till minne av den saligt avlidne svenska jazzpianisten och kompositören Jan Johansson. Gästartist är, hör och häpna, gitarristen Janne Schaffer.
Framåt jul och nyår släpps en vokalsamling med titeln The Knights Who Sings Dot.
1998 ser så här på förhand ut att bli ett redigt Dot-år. Let’s Dot!

*

Lilys i Levis-reklam!
Det New York/Bostonbaserade popbandet Lilys som vi tidigare uppmärksammat i ettnollett är aktuella med en låt i Levis TV-reklam som går ut i världen just nu.
Låten A Nanny In Manhattan återfinns på gruppens album Better Can’t Make Your Life Better som är släppt på London-baserade Chå Trading Limited (artikel i ettnollett #20+4), som är en mindre underetikett till Demon Records.
Det 60-talsinspirerade popbandet Lilys med ledfiguren Kurt Heasley — även känd som medlem i Apples In Stereo — har tidigare släppt två album och debuterade med det första på Kurt Ralskes (mannen bakom bandet Ultra Vivid Scene. ettnollett #19-1994) skivbolag Spin Art i början på 90-talet, efter ett antal singlar/ep på de mindre skivbolagen Slumberland och Summershine Records. Efter detta släpptes det andra albumet Eccsame The Photon Band i slutet av 1994. De fick viss uppmärksamhet med ep’n A Brief History of Amazing Letdowns året innan.
Nu återutger Ché Trading Limited senaste albumet i en ny remastrad/remixad version. Dessutom släpper Warner Music albumet på licens för Europamarknaden.
Förklaringen till Levis reklamen är helt enkelt den att marknadsföringsdirektören Roman Coppola är ett fan av gruppen

*

Gangway har splittrats!
Nyligen släpptes en samlings-cd över gruppens bästa alster som producerats från starten på 80-talet fram till idag.
Så sent som förra året gjorde bandet ett antal framträdanden i sin hemstad Köpenhamn (se foto) och kort efter splittringen kunde man se gruppens senaste trummis (1990-1995) Cal Bojsen-Möller framträda på Roskilde-festivalen. Nyfiken? Kolla in Cai Bojsen-Möllers nya album Super-Sonic Jazzy Session (April Records). Cai är även känd under namnet Multiplex

*

ettnollett rules!
Vi vill givetvis fira med hallonsaft, gräddig tårta, Champagne och feta Havannacigarrer att ettnollett har valts av flitiga läsare runtom i landet till bästa fanzine på Internets Scandinavian Indie List. Vi har även blivit framröstade till bästa fanzine i 10-årsjubilerande musiktidningen SA — Sound Affects #38.
Vi grattar förstås både oss själva och 10-årsjubilaren SA!
Surfa in på ytterligare en fin ettnollett-hyllning på Internet: http://home6.swipnet.se/~w-61154/fanzines/fanzines.html
Glöm inte att kolla in vår hemsida: http://www.nordling.com/ettnollett med dagliga nyheter och en hel del till

*

Stockholmsbandet Charlots har debuterat med ett mysigt popalbum kallat Obsession på japanlabeln Láppareil-PHOTO via förlaget Cinnamon Musikproduktion Revenge! hemma i Stockholm/Solna.

*

Nytt intressant på skiva:
Samlingen Monte Carlo med Trembling Blue Stars, The Orchids, Damon & Naomi (Galaxie 500), BMX Bandits, The Pastels, Sneeze (Nic Dalton & Evan Dando). En snyggt förpackad cd i flott 60-talsdesign. Pan American – s/t, (Mark Nelson från La Bradford), Saint Etienne – Good Humour, Unbelievable Truth – Almost Here (redan bäst!), Trans Am – The Surveillance (tillbaka igen efter mästerverket Surrender to the Night – mer rock nu), Peter Thomas Sound Orchester – Raumpatrouille (tysk science-fiction med “The german John Barry” från 60-talet på Bungalow), Talk Talk – Asides Besides (bra samling med en del tidigare outgivet låtmaterial på cd), Pizzicato Five – Remix Album: Happy End of You (med gästande remixare som 808 State, Dimitri From Paris, Gus Gus, Saint Etienne, Momus och bl.a. Sean O’Hagan), UI – Lifelike (polare med Stereolab och delvis inspelad med dito), Fantastic Plastic Machine – s/t (fantastic plastic bossanova-eazy-cocktail), Suite 98 – Diverse artister (Bungalow-samling med bl.a. Spring, Laila France, Stereo Total m.fl.)