Alternativa tidningar i pappersform och på Internet. Guide: Nicke Boström

Det sägs att det finns över 250 fanzines ute i landet — musik-fanzines dessutom. Jag har dock inte märkt av fler än ett 50-tal. Jag kan dock tänka mig att flera ytterst små hemmagjorda blaskor görs till de allra närmaste på en upplaga runt 50 exemplar överallt i vår omgivning i små lokaler eller hem där vi minst anar det. Och då kan det handla om allt från små UFO-fanzines, seriezines till små litterära produktioner.
Ett äkta fanzine — en billig och enkelt tryckt liten, kärleksfullt utformad produkt av fans för fans — ska mycket riktigt ha en sådan funktion (även om veteranen ettnollett ligger på en upplaga över 1000 ex. och går ut över hela landet). Föregångaren till ettnollett, PACK!, började också med ett 50-tal stenciltryckta exemplar i samband med de första numren i början på 80-talet.

Denna artikelserie ska belysa några utvalda fanzines i varje återkommande nummer. Detta kan även gälla små tidningar/zines som inte handlar om musik, vilket är viktigt att poängtera i sammanhanget.
Vi inleder artikelserien med en kortare guide i samband med några kortare kommentarer/recensioner.

Först ut är det kärleksfullt och entusiastiskt gjorda, lilla fanzinet The Sound Of Suburbia som i vinter släppte sitt tredje nummer. Eldsjälen bakom detta mycket välskrivna och djupodlade musikfanzine är Johan Jacobsson. En ung man som började sin bana i fanzinevärlden med serie-fanzines i början på 90-talet.
The Sound of Suburbia innehåller långa och utförliga, personligt inriktade artiklar om och med före detta Tortoise-grundaren/producenten/ljudteknikern Bunky K. Brown — numera milstolpe i Directions och bl.a. producent åt grupper som Rex, Dolly Warden och exempelvis Chicago Underground Orchestra. Mer intressant är den 17 (!) sidor långa artikeln om Paul Westerberg och The Replacements, kortintervjun med Squirrel Bait/Bastro/Gastr del Sol-medlemmen David Grubbs och den mycket korta och informativa artikeln om Stockholmsklubben International Pop Underground.
Johan Jacobsson, Amanuensvägen 3:207, 104 05 Stockholm.
e-post: jacobsson@mailbox.swipnet.se

Tjejfanzinet Frisko är inne på sitt fjärde nummer. Och vid det här laget så har vi lärt oss att tjejerna skriver om sina idoler ur en typisk “tonårstjejig” synvinkel. De publicerar dessutom sina intervjuer med frågeformulär som fylls i efter färdigtryckta mallar. Detta sätter prägel på zinet och tyvärr upprepas detta igenom hela tidningen.
Alla recensioner känns hopplöst inaktuella och onödiga = bort. Kämpa på!
Frisko c/o Marie Lindfors, Humlevägen 5, 194 66 Upplands Väsby
e-post:friskofanz@hotmail.com

Zynthec är ett proffsigt och snyggt fanzine på svenska för alla syntvänner. Ett utmärkt alternativ till synttidningen Release som vi numera kan hitta i Pressbyrån och på Konsum.
Det senaste numret som ligger ute nu (april) innehåller bl.a. Recoil/Alan Wilder, Robot, And One, Daf:Dos (90-talets fortsättning på legenderna DAF med Robert Görl vid rodret) Twice A Man, Encounter m.m.
Nummer två är redan i faggorna och kommer bl.a. att bjussa på Vince Clarke (liket lever!), Covenant och Mobile Homes.
Zynthec Music Magazine c/o Petter Jahnstedt, Tulegatan 45, 4 tr, 172 32 Sundbyberg
http://zynthec.sunset.nu

Skafanzinet One Step Beyond beläget i Lund är skrivet på engelska och detta känns tyvärr trevande. Det borde väl finnas en befintlig och trogen skara ska-fans ute i landet som skulle uppskatta ett rent svenskt skazine? Ska-boomen har ju dessutom slagit igenom rejält under det senaste året. Står du ut med engelskan kan du läsa om Scofflaws, Johnny Socko, Skanksters, Birkenstocks och bl.a. Ten Commandments Of Ska. Rätt bra informationskälla trots allt, men börja skriv på svenska!
One Step Beyond c/o Bergstrand, Sofiaparken 2 F, 222 41 Lund.

Fler zines på nätet:

Iguana http://www.renvall.se/iguana
Mandarin niklas.isaxon@mandarin.pp.se
Kawaii http://www5.torget.se/kawaii
Stokage http://www2.passagen.se/benno/