Acid House Kings är egentligen en engelsktextad variant av popbandet Semester (som medverkade i ettnollett nr. 20+2). Det är bara namnet och texterna som skiljer, enligt Niklas Angergård, sångare och gitarrist i båda grupperna. Acid House Kings har sina rötter i Åhus och Lund och det stora intresset i gruppen finns i popmusiken från det glada 80-talet med grupper som The Smiths och McCarthy.

Grupper som är signifikativa i dess genre är majoriteten av brittiska popband med sin stomme i det tidiga 80-talets gitarrpop och framåt. En genre som ofta kallas för “anorak pop” eller “wimp pop” i de insatta kretsarna. I flera av dessa sammanhang nämns också The Smiths som en stor influenskälla. Ledfiguren Niklas Angergård har smak för annan musik som soul och 60-talspop och nämner gärna och ofta namn som Supremes och Dusty Springfield. Förutom att Niklas medverkar i Semester som fått goda vitsord, så finns han också med i Stockholmsbandet Red Sleeping Beauty. Niklas är numera också bosatt på Söder i Stockholm tillsammans med sin flickvän, så egentligen är han ju stockholmare. Detta avviker vi ifrån i detta fall, det handlar ju om skåne…

När det gäller live-framträdande är det inte speciellt länge kvar innan just Acid House Kings står på en scen och närmast på schemat är någonting i vår huvudstad. I bandet återfinns också Niklas yngre bror Johan Angergård som vid sidan om detta återfinns i det utmärkta popbandet Club 8 (tidigare Poprace och dessutom medlem i Semester). De har redan släppt tre skivor (plus en flexiskiva med två låtar, se längre fram) varav den senaste är CD-EP’n Monaco G.P. (Gold 17) släppt på det tyska skivbolaget Marsh Marigold (beläget i Hamburg). Första singeln var fyralåtars-EP’n; Play Pop! (Gold 10) som släpptes i sjutumsvinyl. Därefter har popfansen kunnat införskaffa gruppens fullängdsdebut Pop, Look And Listen! (Mari 4) som består av tolv stycken låtar. Sett till läget idag kanske inte detta var en fullt så lyckad debutskiva. Det finns större tillitelse till det nya materialet och de har efter diverse sidoprojekt nu utvecklats till ett komplett popband, redo för en större publik. Medlemmarna har under namnet Puppyfields släppt flexiskivan Rock’n’roll (Gold 21). Två låtar med distboxar i botten och stå-trummor à la Jesus & Mary Chain. Allt spelades in och mixades på 20 minuter under sessionen i samband med materialet till Monaco G.P. (G.P. = Grand Prix).

När jag talar med Niklas så är det inte så länge sedan han var med sitt Stockholmsband Red Sleeping Beauty i Hamburg för en traditionsenlig julfestival som hålls av Marsh Marigold records-bossen Oliver före julhelgen. På scenen stod också de svenska kollegorna Seashells (som också släppt ett antal skivor på Marsh Marigold) från Umeå, som uppenbarligen gjorde bra ifrån sig. Nästa gång är det Acid House Kings tur…

Kortfattat så kan vi avslöja att detta band förmodligen återfinns på någon livescen även här hemma under året. Den senaste 6-låtars CD’n lär sprida lite ljus bland popfansen. De presenterar en större ljudbild och de har uppenbarligen mognat under årens lopp. Delvis har nog detta att göra med medlemmarnas aktiva musikliv. Så alla popfans, kolla in!