Bakom ett namn som StarTrec Management måste det bara dölja sig någonting intressant, det är i alla fall min åsikt. Man kan ju undra om det har någonting med den kultförklarade science-fiction-serien Star Trek att göra, men se det har det inte enligt förklaringar från den ansvarige mannen bakom företaget, Fredrik Holmgren. Det kanske ringer en liten signal för en del när det namnet nämns. Fredrik är mer känd som mannen bakom det nedlagda skivbolaget Chickenbrain (CBR) och affären som legat i centrala Stockholm. Fredda, som jag själv kallar honom för, är även känd för samarbetet med deathmetalbandet Entombed och en uppsjö andra likasinnade grupper som exploderat fram i Sverige under de senaste tre-fyra åren. Han är också delägare i House Of Kicks och skivaffären Sound Pollution som ligger i Gamla Stan i Stockholm. Personligen så har jag själv varit i kontakt med Fredda emellanåt sen min tid som ung punkare uppe i Luleå i början på 80-talet. Liksom jag, så hade även han ett fanzine och bedrev punkkassettbolag och postordergrejs. Nu snart 15 år senare så sitter jag här i grannkommunen Solna och vi diskuterar, via telefon, sanningen bakom StarTrec Management/records som alltså är Fredda Holmgrens fulltaliga sysselsättning just nu. Förutom bokningsverksamhet så finns också skivbolag. De två aktuella banden är två av landets absolut bästa så kallade hardcoreband. Det rör sig om Refused från Umeå (läs ettnollett nr. 20) och Luleåbandet Fireside (läs intervju i ettnollett nr. 20)
— Pressen slåss om Fireside. Dom är verkligen pågång och jag tror att det smäller till i samband med deras nya platta Do Not Tailgate, säger Fredda. Journalisterna skriker efter bandets material, Z-TV vill visa dom på sina hit-spots osv.

Fredda tror med andra ord stenhårt på Fireside och när vi kommer in på Refused så tror han att deras nästa, kommande album blir en smäll.
— Deras tidigare plattor har sålt väldigt bra, de tar slut hela tiden och det gäller även Firesides. Det har däremot inte slagit ut helt och fullt med Refused eftersom det kunde gått bättre med lanseringen av deras tidigare skivor. Sen jag tog över dom i samband med nedläggningen av CBR så går vi i alla fall åt rätt håll. De turnerade tillsammans med Snapcase (störst i genren “hardcore med metaltouch”, som Fredda säger) från USA i Europa under 1994 (tre turnéer).
— Svensk hardcore har aldrig mått så bra som den gör nu. Det gäller även alla nya independentband egentligen. Förut så fanns det inga svenska bolag som tog hand om banden och det fanns dessutom ingen ekonomisk förutsättning att hålla på med hardcore. Idag ser det ju betydligt bättre ut. Både vad gäller spelningar och skivförsäljning.

Vad vill du tipsa om för svenskt just nu förutom dina egna band?
— Ett stalltips är Breach från Luleå.

Vad jobbar du med för nya band i framtiden?
— Det tar stopp vid tre band. Jag ska inte jobba med fler än det. Jag är förtegen där än så länge, men det blir självklart en norrländskt band.

PS. Dennis Lyxzén i Refused är en äkta “Trekkie” och är med andra ord en Star Trek-fan. Därav namnet på bolaget. DS.