Söndagen den 13 Augusti. Klockan 18.30. Kungsträdgården i Stockholm. Mitt i Vattenfestivalens vimmel så slår jag mig ner med Niklas Angergård på ett litet, något avskilt café. Niklas är sångare och gitarrist i skånes senaste popband, den Lundabaserade popgruppen Semester som sjunger på svenska. Så sent som i Maj kom deras första demokassett med 3 låtar svensktextad, ren och skär gitarrpop.

Niklas förklarar att dom absolut inte har någonting som helst gemensamt med andra svensksjungande popband som Pontus & Amerikanarna, BeBop eller exempelvis Docenterna, och det gläder mig faktiskt. Han förklarar också att dom grupperna tillhör en annan åldersgrupp och det är ju riktigt. Docenterna kan ju kallas för “rockrävar”. Semester är än så länge långt ifrån kommersiella, men de ska satsa hårt på en lansering är det tänkt. Förutom Niklas medverkar hans yngre bror Johan Angergård på bas och gitarr och Joakim Ödlund på trummor.
Det finns flera tilltalande vitsord i samband med deras demo-kassett. Den är inte bara lättsam och trevlig att lyssna på. Det bjuds också på roliga och ganska osofistikerade textfraser som i låten Som på film, läs bara Jag har köpt din klänning — du spelar glad — någon annanstans någon annan gång — det kunde varit du och jag jag önskar du kunde vara lycklig — då skulle jag vara lycklig jag hatar att se dig ledsen men om du måste veta allt — mitt hjärta är kallt — som på film ser jag dig för jag vet att allting måste ha ett slut — och det är nu jag brukar konversera dig med rader som jag läst du imponeras på — det sätt det förväntas att du ska — jag önskar du kunde vara lycklig då skulle jag vara lycklig… så fortsätter det ungefär igenom hela låten, smått charmigt inte sant?

Jag frågar Niklas om deras texter, deras musikaliska influenser och den typ av pop de spelar? Och är dom ett sommarpopband?
— Vi spelar en luftig och en lätt variant av popmusik, det ska vara melodiöst och texterna är inte så tunga som man kanske kan tro. I den bemärkelsen är vi ett sommarpopband för vi låter somriga, vi är kanske lite av ett årstidbundet popband… våren och sommaren är ju härliga årstider. Alla i bandet gillar The Smiths, 60-talspop och soulpop som Supremes, Ronettes och i viss mån Dusty Springfield — flickpop. Vi är däremot inte så tända på tafflig och mesig modernare gitarrpop som The Pastels och sånt. Det där med texter på svenska är ju lite svårare än engelska, man kommer inte undan lika lätt. Svenska texter blir allvarligare på något sätt. Vi vill då inte låta pretentiösa, det ska passa in i vår typ av musik och egentligen passar vi inte in i något fack.

Du Niklas, är ju verksam i flera popband, Acid House Kings, Red Sleeping Beauty (baserade i Stockholm där Niklas själv bor) och Semester. Hur går det ihop?
— Egentligen så är Acid House Kings och Semester ett och samma band, det är bara det att vi sjunger på engelska i Acid House Kings och när vi får lust så gör vi något på svenska och därmed så kallar vi oss Semester. Vi funderar faktiskt också på att bli Stockholmare allihopa, då kommer det antagligen att flyta på lite bättre med samtliga grupperna.

Senast häromdagen så fick vi ett brev från Frankrike till ettnollett-redaktionen och både Acid House Kings och Red Sleeping Beauty var favoritband hos personen i fråga. Publiken verkar vara tacksam utanför landets gränser i vissa delar av världen.
— Vi går nog inte hem så bra på den svenska marknaden (ännu!) med Acid House Kings. Vi borde däremot gå hem med Semester eftersom vi sjunger på svenska. Men vi lyssnar ju på japanska band som Pizzicato Five och Towa Tei som sjunger på japanska så jag kan nog tänka mig att svensk pop borde gå hem däröver.

Har ni några svenska förebilder?
— Nej, det är svårt att ha det tycker vi. Det finns egentligen inga.

Hur har responsen på er kassett varit i Sverige? I övrigt?
— Vi har fått några positiva refuseringsbrev som vi hatar! Det är dessutom inte tal om något skivbolag ännu för vår del. Det tar nog lite tid innan vi blir helt fulländade vi vill dock vara ett osofistikerat svenskt popband. Vi vill gärna spela live, det skulle uppskattas tror jag. Vi tror på Stockholmspubliken.

På er kassett citerar ni J. Wierup med orden Ingenting blir så fel som när man planerar spontaniteten. Är ni ett spontant popband?
— Bra fråga. Vi planerar då inte spontaniteten, vi försöker att strukturera upp våra låtar innan vi går in till studion. Vi vill ha så mycket som möjligt färdigt innan vi spelar in. Där är vi inte speciellt spontana. Vi improviserar inte heller speciellt mycket när vi är i studion. Det händer dock ibland att det dyker upp nya bra idéer. I regel så finns idéerna där innan.

De övriga två låtarna på er demokassett (tillsammans med Som på film), Om jag kan få dig att stanna och Kom tillbaks är starka poplåtar även de. Har du någon speciell favorit av era egna låtar?
— Jag gillar alla lika bra. Det har pendlat lite mellan Som på film och Kom tillbaks, men egentligen så är alla favoriter. En låt för varje dag är ett bra tips.

Till sist, ett par väl valda ord på vägen — undgå inte detta eminenta popband. Gillar du, som jag, pop à la Smiths, Prefab Sprout, Orange Juice och exempelvis Edwyn Collins så är svenska Semester ett fullgott alternativ på svenska av skåningar med bultande hjärtan fulla av passion till popmusik med det där lilla extra. Semester är definitivt en krydda att ställa i hyllan tillsammans med dina andra smakfulla favoriter i popvärlden.
För intresse och information kontakta ettnollett-redaktionen.