Ystadsbandet Alexis är ungt och lovande. Bandet har bland annat synts i TV och det populära “debattprogrammet” Knesset (ZTV) med Kristian Luuk som programledare. I de två studiosofforna har han en stadig skara på fyra personer med namn som Olle Ljungström i samlingen av filosofer och debattörer. Det är också Olle Ljungström som gladeligt ställt upp med sina vänner i studion och gjort en lågbudgetvideo på Alexis låt My Secret World som visats emellanåt på Z TV.
— Vi har stor respekt för Olle Ljungström och eftersom han satt med i “Knesset-panelen” på Z-TV så tyckte vi att det vore en kul grej om han kunde recensera vår demokassett (The Frames, som recenserades i förra numret av ettnollett). Resultatet blev god kritik från Olle och Co. samt en musikvideo med My Secret World, som också spelades på programmet POP TV på samma kanal, berättar Dan Lindgren basist och sångare i gruppen.

(Vid intervjutillfället var Mårten Cervin och Daniel Permbo, sång och gitarr respektive trummor i London på äventyr…)

Vad tycker då Alexis om att titta på TV i övrigt?
— När MTV dränker oss med eurotechno dagarna i ända så är egentligen Z-TV det enda tänkbara alternativet som ungdomskanal (alla i bandet är runt 20). Tack Schyffert! Kulturprogrammen på den statliga TV’n blir bara sämre och sämre i den hårda konkurrensen med TV 3 och TV 4, säger Dan.

Alexis är musikaliskt nära besläktade med den klassiska brittisk-influerade gitarrpop som väller ut från landet just nu. Känner dom då sig som ett svenskt band musikaliskt sett egentligen?
— Egentligen inte. Musiken vi skriver påverkas naturligtvis av det vi lyssnar på. Eftersom det “svenska soundet” är så djupt förankrat i det brittiska/amerikanska så får även vår musik en prägel av detta.

Vad tycker Alexis om situationen bland nya svenska grupper?
— Under de senaste fem åren har musikklimatet i Sverige verkligen blommat ut. Kvalitén på svenska band är extremt hög. Eggstone, Popsicle m.fl. är bra bevis på det. Idag kan man lika gärna köpa en svensk platta som en brittisk. Problemet kan dock uppstå då nya band inte lyckas hitta sin egen nisch och tar redan prövade idéer från de mer etablerade popbanden. Detta recept resulterar tyvärr alltför ofta i misslyckanden.

Har ni några skånska förebilder?
— Det finns egentligen endast två bra skånska grupper som är värda att köpa på CD, Eggstone och Bob Hund (som egentligen också kan kallas för Stockholmsband /red.). På demostadiet finns ett flertal band som blir att räkna med i framtiden och det gäller kanske främst Lund och Malmö-band.

Det verkar som att Alexis går en en ljus framtid till mötes och hör till denna skara av popband som blir att räkna med i framtiden som Dan är inne på. Att medlemmarna är baserade i landets sydligaste stad Ystad verkar inte bekymra bandet. Närheten till exempelvis Danmark är ju en viss fördel och inte är det längre till Tokyo än från Stockholm om man ska dra till med ett extremare avstånd.
— Vi har sålt en del demokassetter till utlandet, men den huvudsakliga publiken återfinns i Sverige. Att titta alltför långt bortom landets gränser vore hybris, lite självdistans har vi, säger Dan.

Framtiden ser lovande ut för Alexis. En ny demokassett är släppt (Alexis… in sun). En musikvideo släpps så småningom med låten Afternoon Tea och vi kan alla se fram emot Alexis i TV-rutorna även i fortsättningen.