Intervju med Micke Matsson i Red Sleeping Beauty

Det är inte många popintresserade svenskar som känner till Stockholmsbandet Red Sleeping Beauty, inte ens i Stockholm är de speciellt kända. Däremot så har de en skara fans i länder som USA, Japan, Frankrike, Spanien och exempelvis Tyskland.
Enligt Micke Matsson i bandet kommer det flera brev från dessa länder. Han nämner bland annat att chansen är betydligt större att få bra respons för den typen av musik som de spelar utomlands. Den typ av musik som bandet ägnar sig åt brukar kallas för “anorak-pop” där grupper som brittiska Field Mice och Heavenly återfinns. I samband med denna intervju så nämner Micke också att deras nya singel ska komma under April (deras fjärde i ordningen). Självklart är ettnollett på hugget och vill veta allt om detta “snuttepopband” (som undertecknad brukar kalla denna musikart för).
Jag och Micke Matsson slår oss ned framför datorn, dricker kaffe med hembakta bullar och pladdrar på om detta fantastiska fenomen som kallas för “anorak-pop”.

Vad kommer skivan att heta?
— Den kommer att heta “Smile EP” och släpps på det amerikanska skivbolaget Sunday records.

Vad är det för ett slags skivbolag och hur kom ni i kontakt med detta?
— Dom har gett ut ett 30-tal singlar på vinyl med mest brittiska popband i den här genren. Dom ska komma med CD-skivor nu med bland annat They Go Boom!! Dom har dessutom gjort en samlings-CD tidigare och deras andra ska komma i år och där medverkar vi. Dom vill inte släppa CD-singlar utan det ska vara vinyl-singlar.
Mycket smakfullt tycker jag, vinylen är ju som allra bäst i singelformat och visst är det som förminskade musikaliska tavlor eller närmare bestämt, konstverk innehållande musik. Detta är också utan tvekan en åsikt som Micke håller med om. Tittar man på Mickes snyggt sorterade skivsamling i lägenheten på Söder i Stockholm kan man inte låta bli att bläddra bland godsakerna som till 90% består av pop. Red Sleeping Beautys egna singlar står fint uppradade bland Sarah-pop-singlar och diverse obskyra popskivor med band som Ivy, Sugargliders och t ex Hal.

Berätta om era tidigare singlar?
— Första singeln vi gav ut den släpptes på det tyska bolaget Marsh-Marigold, en femspårs-CD med titeln, “Pop sounds”. Sen så släppte vi vinylsingeln “Seasons change” på det amerikanska bolaget Somersault records. Sen blev det den tredje singeln “Top Of The Pops” på det Japanska bolaget Motorway.

Hur är det att vara i kontakt med ett Japanskt bolag?
— Första gången som vi kom i kontakt med bolaget så skrev de att de ville höra mer av oss. Det är skojigt med Japan för att där är responsen bra. Vi har blivit intervjuade av ett par fanzines och varit med på en CD och tre samlingskassetter.

Vad kommer dom med för typ av frågor om ett svenskt band?
— Dom frågar samma sak som alla andra. Vad vi gillar för musik osv…

Är det många som köper era skivor utomlands?
— Det finns ju en trogen skara fans av den musikform som vi håller oss till och det brukar sälja ganska bra. Första singeln är förövrigt slutsåld och den pressades upp i 1000 ex.

Hur har responsen varit här hemma och i Norden?
— Den har väl inte varit så bra. Det finns två orsaker, vi spelar inte live så ofta sen så är den här musikgenren inte så stor här och de stora musiktidningarna skriver inte om genren. Däremot så har responsen från fanzines varit desto bättre och det tycker vi är roligt. Det är dom som hittar den “nya” musiken, de stora tidningarna skriver mestadels om stora artister.

Berätta om ert kommande minialbum?
— Vi är lite osäkra över titeln, men den kommer att ges ut till sommaren på Mars-Marigold Records. Den kommer att bjuda på 8 låtar och kommer att heta “Bedroom”.

Vad har ni för planer i framtiden?
— Ett spanskt bolag som heter Siesta vill släppa en 7″-singel med oss. Och vi ska spela in nytt material inför detta.

Nicke Boström, April 1995