Inte bara utländsk punk och hardcore som exempelvis Green Day och Offspring klättrar på försäljningslistorna. Svenska band som Dia Psalma och en del till har också legat på listorna. Senast i raden är bowlingfantasterna i bandet MILLENCOLIN.
Framgångarna beror säkert på ett antal faktorer; mixen av skamusik och hardcore, medryckande och melodiösa låtar, en stor portion humor och en alltigenom cool stil. Både skamusiken och hardcore ligger rätt i tiden och vi är nog en hel drös människor som tycker att det är kul att Madness, Specials, Bad Manners, Selector och alla möjliga 2-Toneband åter igen är uppskattade. För att inte tala om hardcoremusiken som fått ett uppsving utan dess like.
För Millencolins del började det med CD-singlarna “Use your nose” (släpptes december 1993) samt “Skauch” (utkom juli -94). Gruppen nådde snabbt en stor publik och hösten -94 låg fullängdsalbumet “Tiny tunes” på skivdiskarna. Med detta album fick de ett genombrott av en helt annan karaktär och jämför man singlarnas försäljning på åtskilliga tusentals exemplar med “Tiny tunes”, som i mars i år hade passerat 16 000 sålda exemplar, så förstår man vidden på det hela.
Senast i raden av plattor är fyralåtars CD:n “Da strike” som säkerligen fått en och annan knatte ute i Sverige att släntra i väg med skateboardbrädan under armen och in på närmsta bowlingcenter för att upptäcka tjusningen med bowling.
Trots att Millencolin tackade nej till ett världsomspännande distributionsavtal med Century Media går det bara bättre och bättre. I sommar kommer de också exempelvis att på ett antal spelningar att agera förband åt Bad Religion, bandet kommer också att spela på ett antal festivaler (Bergslagsrocken i Fagersta t ex) och fortsätta att sälja drösvis med skivor.