SINGER (tidigare Icecave) är ett av de medverkande banden. Gruppen som tidigare var bosatt i Karlstad har begett sig till storstaden Stockholm och öppnar nya viktiga kanaler i sin karriär.
Gruppen består av fyra killar i 20-årsåldern som träffades i Karlstad lite slumpmässigt. Äldsta medlemmarna är Jocke och Andreas som tidigare spelade tillsammans i andra band under ett antal år. De bildade gruppen Icecave och släppte ett par demokassetter. Båda inspelade i Silence-studion i de djupa värmlandsskogarna. Den senaste mottog fin kritik i tidningen POP och bara detta gav gruppen en “push”.
I samma veva som recensionen kom så var medlemmarna i verksamhet med att flytta till Stockholm. Jag kontaktade Andreas (sång och gitarr) i bandet och vi tog en träff på popmetropolen Hannas krog på Söder i Stockholm.
Den fd. hockeymålvakten Jocke (bas) hängde också på. Mötet blev dock ganska kort och meningsutbytet rörde sig mest kring stämningen på Hannas. Ett beryktat hak för popnissar och popjournalister. De hade en spelning på gång, men det var precis i skarven efter grannars klagomål om att det var för hög ljudvolym i lokalen. Hannas krog innehar förmodligen också landets minsta och töntigaste scen, det är nämligen varken scen eller utrymme för annat än medlemmarna själva (nästan!). Numera är det inga liveband där.

Singer har tidigare under året bland annat spelat i både Uppsala, Växjö och Stockholm. På Submarine i Växjö var det bäst stämning och publiken mer medveten. Bra respons. Tidigt i år spelade bandet i Stockholm på krogen 3 Backar inför en tunn publik. Andra bandet var Stevepops som de flesta i publiken skulle titta på. Singer hade precis bytt namn och de skötte sig bra. Själv satt jag och skötte ljusshowen och blev väl inte alltför engagerad framför scenen.

Bandet medverkar också på samlings-CDn “Lifes a joke” med låten “Shut up song”. Inspelad i den legendariska studion, Thunderload där hårdrockarna har sitt högnäste. Allt från Yngwe Malmsten och Electric Boys har spelats in där. Så Singer bröt trenden och lirade in en poplåt.
Jag snackade lite med bandet på Fatburen i Stockholm efter ett kort gig.
Jag undrar lite över deras namnbyte?
— Man associerar ju till två saker där. Delvis symaskinen och delvis den engelska översättningen på sångare. Vi tyckte att det var rätt fyndigt, symaskiner är kul!
Och varför flyttade de till Stockholm?
— Vi tyckte att det var nödvändigt. I Karlstad finns inte samma nerv i nöjeslivet. Det är lättare att satsa och att bli accepterad i en storstad. Attityden är helt annorlunda och man tänker större. Konkurrensen är också viktig…

Är man från Karlstad så håller man väl på Färjestad?
— Vi skulle inte tacka nej om vi fick lira som förband på någon av deras matcher. Vi är hockeyfans!
Jocke (bas) var också tidigare hockeymålvakt och medverkade i TV-pucken. Ingen dålig merit inte!

Ett annat kärt ämne i sammanhanget är förstås passionen till popmusik, det är rätt utpräglat i bandet?
— Vi har alltid lyssnat på musik. Konstant så har den varit där. Vi har växt upp med syntpop, ångestpop, 60-tal, Beatles, och kanske främst lyssnat på 80-talets musiktrender.
Vad lyssnar ni på just nu?
— Mycket ny svensk och engelsk pop! Beastie Boys, Suede osv. Vi gillar Nymphet Noodlers!

Majoriteten av Singers låtar är enkla och raka poplåtar med gitarrerna i förgrunden. Lättsmälta melodier, men ändå kanske för lättillgängliga, de rinner som igenom bara…
I slutet av deras spelning på Fatburen så klämmer de fram ett par nya låtar och med detta visar de upp en ny intressant sida.
— Vi tror på gitarren i framtiden. Det blir mer tyngd och mer pop. Popmusiken kommer att utvecklas, den försvinner aldrig. Maskiner tror vi inte på!

Är ni inte lite trötta på allt poppande?
— Jo, som med allt annat som matas fram i radio och TV, det blir mättat på något sätt. Utvecklingen stagnerar lite…

Gillar du svensk pop på gränsen till rock bör du trots allt låna ett öra till detta band. De medverkar dessutom på Snap records samlingen “Snapology”. Investera i båda samlingarna, alltså även samlings CDn “Lifes a joke”.