SOULS är yngst bland skånebanden, mellan 18 och 24 år. Gruppen innehar sångerskan Cecilia Nordlund som skulle kunna jämföras med sångerskorna i Sundays och Sugarcubes. Och i dessa band finner man också många influenser om man tar och lyssnar på gruppens demokassetter.
Formeln är rak och melodisk gitarrpop baserad på just Cecilias ljumma stämma och Andreas Danielssons energiska gitarrer. Inget nytt men på flera sätt intressant ändå, kanske allra mest för deras inlevelse och spelkunnighet.
Souls har fått en bra uppbackning från skivbolagsherren, Anders Jönsson som har La Ment records i Klippan. Med gott stöd från Anders har bandet åstadkommit två videor och tre demokassetter producerat i Svenska Popfabrikens ärevördiga studio i just Klippan (inte långt från Helsingborg). En studio som avlat fram Skånsk rockhistoria med grupper som Kommissarie Roy, Torsson, The Push och till exempel Apostlarna (ex. Wilmer X). Nyare förmågor från Popfabriken är bland andra Legendary Lovers, Friends Inside och Amazonas.

Souls senaste demokassett bjuder på förförisk gitarrpop och en höjdpunkt är smågulliga “Window”, välkryddad med mycket gitarrer och sammetslen sång.
Man kommer genast in på var de hämtat sin inspiration till de nya låtarna, bandet berättar kort:
— Mycket hämtar man från sin omgivning och sådant som har hänt och kanske händer runt en själv, framförallt sånt som finns i ens bekantskapskrets. Våra musikaliska influenser är rätt varierade, vi lyssnar gärna på musik som New Order, Smiths (basisten Johan Karlsson), Sonic Youth (Andreas), The Sundays, Ride (trummisen Micke Olsson), Sugarcubes och The The (gitarristen och körsångerskan Sofia) och Violents Femmes (Cecilia).

Man tänker också gärna på dessa nämnda band när man lyssnar på gruppens kassetter men en avvikelse som man tänker på efter en tids inlyssning är gruppens experimentlusta. Det dyker emellanåt upp roliga inslag som mixats fram för att lätta på de traditionella tonerna. Ofta gitarrekon och en hel del oväntade ackord som sätter extra prägel.

Hur har då gruppen blivit mottagen främst i sin hemstad?
— Det är inte många som förstår vår musik även om den är rätt så lättlyssnad. Ingen av oss i gruppen kommer från Skåne från första början men vi känner oss rotade här och finner den urkraft till vår musik som vi behöver.
Ni spelade i Uppsala för en tid sedan, hur gick det?
— Hyfsat, vi är inte så vana vid fulla juridikstudenter, men responsen var bra efter spelningen och det dök upp många intresserade.

Souls har förövrigt legat i hårt med nya videon, med god hjälp av Anders Jönsson på la Ment. En popvideo som skulle passa utmärkt i någon av kabel-TV-kanalerna. Men det finns gott hopp om att den kommer med i svensk TV delvis med stöd från Lars Aldman på programmet “Intensiven” (förut känd med radioprogrammet “Bommen”). Kanske det också blir en visning i TV 1:s satsning “Popitopp”.
Hur som helst så bubblar det ordentligt kring bandet och vi får förmodligen se dom på vinyl inom en snar framtid. Ett inhopp i studion med producenten Danne Sundqvist är aktuellt i år.