Fyra tuffa grabbar, ett tufft namn och tuff musik!
Allt för den som söker sig till rock på gränsen till det förbjudna!!
Så kan man summera bilden av Göteborgsbandet GODSPEED! På ytan ett gäng hårdingar, men under skinnet döljer sig annat än bara det.
GODSPEED är inte världens produktivaste band och enligt ledsagaren och sångaren Lars Arvidsson är de förmodligen världens slöaste band!
Musiken är dock långt ifrån slö, bandet bjussar på tung häftig och oftast snabb, crossover-rock många gånger på gränsen till hardcore.
Detta införlivas främst i de aktuella låtarna “Trust” och “American scream”, på samlings-CD’n “Is This Tough, or What?” (Arda records).
“Trust” är tung, malande gitarrock mycket typiskt för amerikansk slammerrock anno 1983-86. Och utan tvekan så ligger influenserna mer åt USA än åt England. Tänker på grupper som Blue Cheer, MC 5, Stooges, Hendrix och nyare förmågor som Husker Du, Black Flag, Replacements och ofta bortglömda Wipers.
“American scream” ledsagar oss än en gång till USA, men främst ETT brittiskt band faller på läppen, Loop!!
Distad, monoton basgång, skenande magiska gitarrer med wah-wah och slide-pedaler… tungt och häftigt.
Enligt Lars Arvidsson bildades gruppen hösten 1991 i Göteborg och har i stort hållt sig i replokalen sedan dess, en och annan livespelning har de gjort.
Kritiken har varit hyfsad och i samband med den pågående LP’n så tror de på större framgångar.
Bandet medverkar också på samlings-CD’n “Definitivt 50 spänn!” med samma låt som på Arda-samlingen, deras lilla hit, “American scream”.
Lars bifogade ett smakprov på bandets senaste inspelningar. Mixade på en 4-kanals studio av dom själva.
En ny bild växer fram i samband med detta, spår av psykedelia tonar främst fram i låten “A daydream away” och 60-talet märks alltmer i gruppens sound.
Sent 60-tal och tidigt 70-tal präglas i “Peeping Tom” som fått sig en så kallad “heavy & calm mix”, tyngden finns där och de karaktäristiska gitarrerna, instrumentet som har störst utrymme i Godspeed.
Jag tycker personligen att de båda “punksamlingarna” som de medverkar på är missledande i deras fall och det verkar som att de medverkar där av en ren slump eller kanske rentav mest på känn.
Är du nyfiken så råder jag dock att prova på.