BEAR QUARTET från Luleå är ett av landets intressantare band som influerats av engelska kontra amerikanska musiken som väller ut världen över. Råheten trollas fram i gitarrerna samtidigt som popen hela tiden finns där i massan av distade gitarrer och frenetiska trummor. Jag träffade gänget uppe i Luleå på en fest som arrangerades av delar från föreningen Monitor och fick se gruppen live för första gången. Om än i en något sned vinkel eftersom jag stod vid mixerbordet och fingrade på volymknapparna.
Besviken blev jag dock inte av det jag fick uppleva, det lät ungefär som jag hade väntat mig.
Bear Quartet har mycket gemensamt med den typ av musik som Sonic Youth och My Bloody Valentine gör, men flummet är sällsynt. Det är snarare mer extas än flum.
Det var ett ösande live och när den pogande publiken började på att skingras låg en snubbe raklång på golvet framför scenen. Var han död? Aspackad?? Två ambulansmän dök upp mitt i min DJ-mix av Swerwedriver och Teenage Fanclub och snubben som låg på golvet hade helt sonika röjt sitt knä ur led, ett minne för livet… Jag kan tänka mig hur ryktena spreds i Luleå med omnejd, “Ööööh! hörde’ru om snubben som poga benen ur led på giget i Fredas, han knäckte visst ryggen oxå å tappade ett finger!!!”
Vad tycker då BQ om musicerandet här hemma?
— Här i Lule finns en rätt stor hardcorescen. Andra band värda att nämna är t.ex. DREAM CANTEEN som spelar jazzig pop typ Stump/Beefhart/Smiths. Ett annat band som spelar modern pop i stil med St.Etienne/Electronic är STARCLUB och kan väl sägas vara fortsättningen på numera nedlagda MARY GO ROUND. Annat bra svenskt är LUNCHROOM MANNERS och EASY.
Ni sympatiserar en hel del med det Sonic Youth gör?
— Ja, delvis och vi gillar även Dinosaur Jr, Steve Albini och My Bloody Valentine. Kim Gordon rules are OK!
Bandet släppte nyligen tolvan “Pony’s” på skivetiketten Ceilidh i Norrköping.
— Det är bra låtar, men för lite gitarrer, den kunde varit råare…
BQ har också gjort en egen musikvideo, viktigt i dessa tider, och låten är “Spoon” som även finns med på maxin. I övrigt så medverkar bandet på samlings-CD’n “Life’s a joke” (DGR/Rainbow) med låten “Seventh”.
FREE YOUR MIND AND YOUR ASS WILL FOLLOW!