Detta Halmstadsband innehar förmodligen ett av landets mer underfundiga namn… för vem tänker på rockmusik när man hör talas om Mopeder och så konstiga namn som Pedaç?? Ja, inte jag direkt, men nu vet ju jag å andra sidan vad som döljer sig bakom detta namn och vilka personer som ligger bakom idén.
För cirka fem år sedan exponerade vi ett band med förkärlek till 60-talsmusik som Doors och Hendrix och skräckrock som The Cramps i ETT NOLL ETT (Nr.5/1985), de kallade sig för BEAT IM KELLER och deras musikaliska stomme låg nära punken och den skramliga rocken. Detta var alltså vad som med tiden skulle bli till PEDAÇ MOPED.
Förgrundsfiguren i båda grupperna har varit Henrik Påhle och det är också han som ordagrant har väckt liv i den numera ganska matta musikscen som råder i Halmstad och som de senaste två-tre åren vaknat en aning.
Förutom att Henrik håller liv i bandet så pratar han också i närradion i Halmstad och därigenom så dyker det upp en del fördelar både för Påhle och övriga musikaliskt verksamma personer. PEDAÇ MOPED har givetvis också gjort en cover på ROXETTE’s “The look” och Påhle himself har också spelat upp den för paret Gessle och Henriksson… ursäkta… Fredriksson ska det förstås vara… jag har däremot inte hört talas om någon större succé med den versionen av låten. Det enda vi har fått höra på vinyl från bandet är singeln: “Motorbike”, släppt 1988 och en låt på samlingsplattan från Pet Sounds/Calle Abrahamsson kallad “SWEDISH EXOTICA Vol.1”, deras bidrag var rådiscomangelskrammelrocklåten “Oh yeah, creamy lady”, ett ytterst originellt och fräckt bidrag till den svenska rockhistorien…
Vid det här laget så skulle bandet ha släppt sin tolvtums-singel “Wash your slobby hair girl”, men trots att låtarna var inspelade och klara för pressning så körde det ihop sig med killen som skulle hålla i trådarna… han dekade visst ner sig och ballade ur helt… synd tycker jag, att sånt ska ske… men stinget finns fortfarande kvar i bandet och Henrik Påhle satsar hela sin själ på att hålla i trådarna. Det går främst fram i den färska rockvideo som han har producerat genom en riktig bildtekniker och vid ett riktigt mixerbord… och det framgår också när man tittar på rockvideon där låten “Gimme LSD” framförs. Det är ett röjande och skuttande och vräkande utan like och pillerburkarna åker upp på bordet och jakten på piller är vild genom Halmstadsparkerna och rakt igenom så är detta en mycket underhållande rulle… dock för kort… men så e re ju bara när låten ligger runt 4 minuter.
Jag höll på att glömma nämna att PEDAÇ MOPED har givetvis också gjort en låt för ETT NOLL ETT/DELICIOUS GOLDFISH RECORDS vinyletikett, i samband med förra numret, låtbidraget var “Gonna buy myself a Jaguar” (DGR 003).

Låt oss nu ta och övergå till vad de två medlemmarna Henrik Påhle och Jonas Runemark som under intervjun och i övrigt även kallas för “Rune”, har att förtälja…
Först och främst så kanske vi bör reda ut det här med namnet, PEDAÇ MOPED, jag har hela tiden intalat mig att man uttalar det där knepiga “C:et” i namnet som “S”, men det är alltså vad man inte gör… det uttalas alltså som “K”.

Vad finns mer att avslöja om namnet?
(Rune) Ja, vad ska man säga… det är väl inte något namn som man börjar associera till i något sammanhang, det skulle ju kunna vara vad som helst egentligen. Men det finns en historia bakom det.
(Henrik) Vi fick själva idén från en snubbe som heter… …Peter “Pedda” Karlsson och han önskade sig en moppe när han var mindre. Vi tyckte att det blev ett kul namn av det… kanske lite mesigt… eller… lite tunt kanske…

Ett gruppnamn ska nog inte säga för mycket heller… det ska vara som en gimmick, låta ovanligt och två tre stavelser… Torsson är ju verkligen ett innehållsrikt namn… dansbandsnamn… ironiskt…

Hur har intresset varit för er så här långt?
(Rune) Man blir ju aldrig riktigt poet i sin hemstad, det är nästan så att till och med ROXETTE inte är uppmärksammade… inte heller MILLAS MIRAKEL… (eh… hmmm…??)
(Henrik) När vi spelade på “Festsalen” här i Halmstad för första gången med vår nuvarande sättning så stod det en hel del folk som man liksom “känner” bland publiken och kollade in oss… och det rådde väl lite tveksamhet… “är dom bra eller är dom dåliga eller???”. Trots allt så fick vi nog rätt så bra respons där ändå. Det är ju också ofta så att ett antal i publiken i regel spelar själva i andra band och de kommer mest för att spana in läget och så… Men annars så är vi rätt små i mängden av de band som finns i Halmstad… vår musik är ju smalare än det mesta… Ett exempel på det är när vi försökte få en spelning på Cityhallen i Stockholm. De hade fått en demokassett av oss och när jag var upp till Stockholm och kollade om de var intresserade av oss så var det någon i personalen på stället som kollade på en lista… och vi var med där men dom hade inte hunnit lyssna på kassetten. Jag ringde senare ett par veckor efter det från Halmstad och hörde mig för igen och då var det någon som svarade… “Naaa… vi har inte fått nån kassett, jag kan inte se att den e med på listan här… ni får ta och skicka en ny kassett…” ha ha ha… och det tror dom att man gör… Nää vi riktar blickarna åt sydligare nejder… Skåne… Stadt Hamburg i Malmö… Markan i Hässleholm… där lirade vi ju… det var en kul grej. Det var ett par brudar som stod och twistade där… det räcker får oss…

Vad har ni för tankar om rockmusiken som en livsstil?
(Henrik) Det är en myt… det är kul med myter… gitarren ska vara långt ner i alla fall när man spelar… som i SUDDEN STARS (ökänt glamrockband från Halmstad), Rhode i SUDDEN STARS kommer in på scen med sin Jack Daniels-T-shirt och ciggen fastklämd på gitarren… på sin Les Paul som han har nere vid knäna… ha ha ha… långt nere vid golvet, ha ha ha… Sven (who????) jobbade ju som elektriker och byggde på oljeplattformar i Göteborg, han lödade och grejade å hade sig… han sminkade sig varje dag innan han gick till jobbet, ha ha ha ha ha… där fanns det ju en massa knegartyper på bygget och dom kallade honom för “Dolly”… men Sven klarade ju av det där ändå… ha ha ha…

Vilken typ av musik känner ni mest för?
(Rune) Jaa, punken har vi ju växt upp med och det senare 70-talet… Ramones, Clash och Pistols… Vi har gått igenom det stadiet noggrant och sugit åt oss influenser.
(Henrik) Jag gillar 60-talsmusik också, Tages, dom är mina stora idoler… Shadows Of Knight… Beatles…
(Rune)… Jag tycker bättre om Stones… de körde mer rakt på… jag föredrar den typen av musik.
(Henrik) Jag är uppväxt med Beatles… farsan kom hem med plattor när man var… noll år… och man har ju hört det hela tiden… Jonas Carlssons stora idoler är förresten Gerry & The Pacemakers och Freddie & The Dreamers… han är mycket för sånt.
(Rune) Men alla gillar vi Ramones!!!

Spelar vi inte råckenråll så kollar vi gärna in Tipsextra.
(Henrik) — Jag delar också ut tidningar och cyklar till replokalen… det är min sport…
(Rune) — Jag sportar ju en del… fotboll och tennis och så… tittar på TV och så knegar man ju.
(Henrik) — Ja, jag jobbar ju inte så mycket… lite ströjobb… man hankar sig fram på tillsvidareanställningar… men jag håller ju på med närradion också å det e ju skojj.

Ni trivs fint med att spela live, någon favoritspelning?
(Henrik) — På Markan i Hässleholm…
(Rune) …Ja, men det är väl ingen direkt speciell spelning???
(Henrik) — Den klart roligaste vi haft var väl i Klippan. Anders Jönsson var där från La Ment och en del annat folk från Svenska Popfabriken. Vilken respekt jag hade där… jag var rätt skakis på scenen. Jag trodde att jag skulle svimma på scenen först, men det gick ju bra sen ändå.

Det har ju ploppat upp en del svenska band under årens lopp, några svenska favoriter?
(Rune) — Det finns ju dom tre “stora”… WILMER X, SATOR och THE CREEPS…
(Henrik) Ja, dom är ju rätt okey fast dom är inte nåra direkta favoriter… jag gillar TAPIRERNA… DI LEVA…
(Rune) — Näää, Di Leva är hopplös!!! Jag orkar inte med det… THE SINNERS är bra… TERROR POP från Halmstad… Ett av mina största favoritband genom åren är KSMB deras andra LP “Rika barn leka bäst” är nog en av de bästa svenska LP’s jag hört…
(Henrik) — Jag tycker att KSMB var bäst på samlingsplattan “BAKVERK 80″… EBBA GRÖN var bra!!! THE CREEPS var ju bäst i början jag tyckte att “Now dig this” var bra, men det här nya går utanför mina ramar… LEATHER NUN… Jonas Almqvist är en mes! Nisse Wohlrabe var ju med i LÄDERNUNNAN med Freddie Wadling, de spelar nu ihop i MOBILE WHOREHOUSE. Nisse är ju också med i Halmstads kultband TEX GLITTER & SOMETHINGS GOT A HOLD ON MY GUITAR. PURE MARIA är bra… “YEAH BABY I WANNA FUCK YOU!!!!!!!!!!!!” ha ha ha… dom är fräna he he he… MARYLAND COOKIES är bra, THE NEURONES… TALL RIDERS… och CASHFLAGGS från halmstad är bra!
(Rune) — THE SHOUTLESS första singel var bra och den andra också “Baby come on”… NOMADS har jag däremot inget förtroende för.
(Henrik) — Nähä… NOMADS har jag sett fyra gånger tror jag… dom var rätt kassa, men dom är visst bättre nu.

Favoriter annars?
(Henrik) STONE ROSES gillar jag inte… THE SUNDAYS är bättre, MY BLOODY VALENTINES nya är fräck. McCARTHY är också favoriter. Det finns så mycket egentligen.

Och nu finns alltså PEDAÇ MOPED på video, hur känns det?
(Henrik) Ja, jag snackade med en kille på Medialinjen här i Halmstad och han gjorde då ett projekt och det i sin tur blev en rockvideo. Den snubben hade ju verkligen tillgång till alla möjliga tekniska prylar så det var en fördel. Det är nästan bara jag personligen som är med i videon. Kracke är med också, han sitter på sin motorcykel som finns med på vårt singelomslag. Det var skitkul att få spela in videon, beställ en kopia genom DELICIOUS GOLDFISH RECORDS.

Hur är er inställning till annan media?
(Henrik) — Jag brukar bläddra lite i Melody Maker och NME och i SMASH HITS ibland… Jag prenumererar annars på SOUND AFFECTS och BASE ONE… och ETT NOLL ETT kan man ju också säga… SLITZ får jag fortfarande av någon anledning… Det är klart kul att läsa om lite mindre kända band och det är ju kul när det följer med en flexiskiva i tidningarna som i SOUND AFFECTS och 101.
(Rune) Ja det är en bra grej för då får man ju en uppfattning om hur banden låter också.

Här slutar intervjun abrupt men Henrik Påhle kan inte låta bli att nämna att bandets singel “Motorbike” finns med i Jukeboxen på den lokala pizzerian Hellas… skryt skryt skryt…