Tidnings- och kassettrecensioner

THE CRETINS
Demo 1990

Detta band som har sitt ursprung i Umeå gick in i Garageland-studion uppe i Umeå för en tid sedan och rev av ett gäng Ramoneslåtar, sammanlagt 5 stycken. Men det blev också en annan coverlåt med 60-talshiten “Sheila” som får ett bra betyg… det blir också på något sätt roligare om det inte bara blir Ramonesstuket när det handlar om covers och dessutom så vet jag att hela bandet och kanske speciellt två av medlemmarna är galna RAMONES-FREAKS!!! Den ena heter Kenny Ramone och den andra har här sitt artistnamn Andy Ramone, de övriga två dvs. basisten och sångaren kallar sig för Larry Ramone respektive Henry Ramone… hmmmm… undrar var man hört nåt liknande??!!
När det gäller min favorit, låten “Sheila” så har denna låt fått ett fräscht återupplivande och detsamma gäller Ramoneslåtarna som är bra och välgjorda och inte helt identiska med originalen, det finns en popkänsla i det hejdlösa öset…

THE CASH FLAGGS
3-låtars demo

Detta Halmstadsgäng har harvat på i många år i sin hemstad och redan för 5 år sedan så kallade dom sig för THE UNDERTAKERS. Jag gissar att det ringer en klocka för många när jag nämner just THE UNDERTAKERS, de släppte en mini-LP på det Amerikanska skivbolaget Midnight Music samma år och de fick genomgående en mycket bra kritik för skivan och det gav råg i ryggen. De medverkade också på Ett Noll Etts samlingskassett “The Moon Has Blown Up!” (1986) tillsammans med bl.a. Hollywood Indians och Psychotic Youth med tre röjarlåtar… mycket bra!
Deras styrka då och nu är den tuffa, fräcka rocken med munspel och fuzzgitarrer, man får nästan en “ångloks-känsla” när man lyssnar på dom, ett slags “tuffande”… det går framförallt ut i låten “Riverbanks” på denna tre-låtars demo, de spelar så att det tjuter i alla sinnen och det är utmärkt bra, fräck rock!!! De har styrkan och de har framtiden för sig, bara ett skivkontrakt som fattas nu…
(Cash Flaggs c/o Lennart Modig, Fredsgatan 19, 302 46 HALMSTAD, Tel: 0357 10 68 48)

PLATE
Were name is Plate (demo)

Omtumlad!! Det är vad man blir av att lyssna på detta band från Richmond i US of A. De spelar med en lekfullhet och uppfinnighet som man rätt sällan träffar på bland nya band.
På inledande låten “Lemon rubbers” så framgår detta mycket bra, det är funkigt, ösigt och kul att lyssna på. På låten “Island” fortsätter den funkiga basen men här kommer även de tunga och skrikiga gitarrerna till heders, mer betydande… och kanske allra främst den halvmesiga och halvtokiga sången av Lunch kallad.
Det är ett slags partaj att lyssna på Plate och påhittigheten i musiken gör det också extra kul. Det finns likheter som i Red Hot Chili Peppers, i Kanadas No Means No och hos många av banden som finns på Jello Biafras skivbolag Alternative Tentacles.
På andra sidan av kassetten möts vi av sambarytmer som senare går ut i ett brakande gitarrlarm… man ryser lite… sångaren Lunch vrålar fram orden “I’m maybe a pervert, i’m maybe a skunk, i’m maybe a junk but we’re getting out tonight…”. Man påminns en aning om The Doors i efterföljande “Leverage of Nolan” och i sista låten “Kid lush” släpper psykedelian lös och det handlar om den där killen, som helt enkelt inte kan dö…
(Plate, 609 Idlewood st., Richmond VA 23220, U.S.A.)

FLIPSIDE Nr.65

En klassiker bland USAs rockmagasinsflora, Flipside har rötterna i punken och det känns vid starkt fortfarande. I detta nummer får vi möta Jello Biafra i en mycket bra intervju + bl.a. The Weirdos (tidigt kanonpunkband fr. USA), Jesus Lizard, Helious Creed, TAD m.fl. 2 dollar + porto till: Flipside, Po Box 363, Whitner, CA 90608, USA.