Först ut på introsidorna är ETT NOLL ETT-bekantingarna THE MARYLAND COOKIES från Stockholm som nyligen släppte sin tredje LP, “Snack-bar Casualties” (RAINBOW MUSIC). Vi har i och med bandets förra LP “Open up” lärt känna dom lite bättre och sen mitt möte med deras fräcka debutsingel “Don’t lie to me” som kom 1986 så har dom avsevärt utvecklat sin stil och det hela har blivit lite personligare. Det är fortfarande rötterna i 60-talet som gäller men det lutar hellre åt sent 60-tal numera gentemot det tidigare 60-talet som var dominerande tidigare. “Snack-bar Casualties” är en stark och hoppfull platta med bra gitarrock, nu finns hoppet om en större publik…

ALL STEEL COACHES släppte för en tid sedan sin andra singel “Low for you” (JOKER RECORDS) efter debut-LP’n som kom 1988 och den utmärkta singeln “Wawe of fame”.
Bandets nya singel är ett läckert stycke vinyl med typisk tung, malande rock med en stark refräng och riviga gitarrer. Kördamerna Hanna Lundin och Charlotte Ollward sätter extra färg på singeln med sitt doande och hoande. B-sidan bjuder på Black Sabbath-covern “Evil Woman” som även fanns med på den beryktade hyllningsplattan med svenska band för Black Sabbath under titeln “The Legacy” (FREQUENT FRENZY).
ALL STEEL COACHES andra LP dyker upp i höst i samband med den turné som de beger sig ut på runt i landet.

Se upp för TURBONEGER från Oslo, här får Sub-Pop-banden från Seattle i USA ta och huka sig. Turbonegrerna manglar på helt sanslöst för det är hjärnskrynklarrock av högsta klass och den som vågar köper givetvis deras 5-spårs-tolva “Turboloid” (Den kan beställas genom Delicious Goldfish Records)

Solna har nu äntligen fått sig en “riktig” rockklubb. Det är rocksällskapet i föreningen Café Apromus i Solna som tagit initiativ och under Fredagarna framöver är det rockenråll som gäller, med vissa undantag av blues då… Klubben finns vid Solna Torg på Jensens Hörna under namnet “Live Upstairs”.

RADIUM i Göteborg fortsätter att spotta ut intressanta skivor. Ingen har väl missat dunderplattan “Stock rocker nuts” från SATOR eller PSYCHOTIC YOUTHS “Some fun”… detta är det bästa med Radidum, alla de kraftpaket till rockband som släpps på vinyl. Detta införlivas åter igen och denna gång med debutplattan från MOBILE WHOREHOUSE som är explosiv vara som i det närmaste borde skyltas med en gul stor varningstext.
LP’n går i den traditionella tunga rockens fotspår och med hjältar som Freddie Wadling och Nisse Wohlrabe, sång respektive gitarr, så är det ett fullbordat resultat med alla tänkbara och otänkbara ingredienser man bara kan önska sig.
Plattan är förövrigt inspelad i Berlin och mixad tillsammans med Alexander Hacke från Einstürzende Neubauten och detta har förstås satt en extra kick på produkten.

I Göteborg återfinns också ETT NOLL ETT-bekantingarna LUNCHROOM MANNERS som har knutit kontakter med Pet Sounds i Stockholm för skivutgivningar. Det jobbas just nu i studion på en 4-låtars maxi som enligt Lars-Erik Holmqvist i bandet kommer framåt hösten, det ser vi verkligen fram emot. Under tiden så rekommenderar jag den utmärkta och mycket underhållande rockvideon från bandet som ingen borde undgå att se och uppleva. (Kontakta ETT NOLL ETT för intresse).

EAGER BEAVER från Stockholm debuterade nyligen med sin första riktiga LP “Painkiller” som är inspelad under två hektiska veckor i London. Producent på plattan var The Inmates-gitarristen Peter Gunn som har arbetat med Vic Maile under The Inmates egna produktioner.
Vic Maile är “dynamit-producenten” som gjort sig känd för studiojobb bakom plattor med bland andra Screaming Blue Messiahs och Godfathers. Den känslan som finns på ovannämda gruppers plattor infinner sig även på Eager Beavers platta där Peter Gunn medvetet har plockat in det tunga och rena sound som Vic maile jobbar hårt på.
“Painkiller” är platta med en läcker känsla av The Kinks, Dr. Feelgood och exempelvis just The Inmates… bara att slå till!!!
SKIVFABRIKEN i KLIPPAN har tagit initiativet och gett ut skivan!

KRETSEN debuterar på LP även de, efter ett par utmärkta singlar på Sundsvallsetiketten Massproduktion med Mats Hammerman i spetsen (tidigare medlem i Vacum numera Crompojkarna). Sedan 1987 har KRETSEN långsamt men säkert mognat till en storslagen enhet. Med frontmannen och låtskrivaren Michael Westerlund i spetsen har de funnit en spännande tråd i popbranschen. Debut-LP’n “Under livet” har allt från storslagen rock med fräck fiol och gitarrspel på “Clown” till tung rock i låten “Förlorad broder”.

Så har den då äntligen anlänt… SUBMARINE PROPHETS debut-LP och inte blir jag ett dugg besviken när jag lyssnar på den, det är helt i min smak och som vi har lärt känna bandet så vet vi ju att det rör sig om udda musik för svenska musiköron. Gruppnamnet säger det mesta och bandets psykedeliska taggtrådsrock med ofta lugna, akustiska och stämningsfulla inslag i låtarna är ögonblickets och skeendets musik för mig. All hip-hoppare, rappare och housemusiker kan gå och gömma sig i sina kepsar och djungelkläder för sanna mina ord, SUBMARINE PROPHETS är musiken för framtiden det är en företeelse något som sker just nu… Bandets musik är på något vis overklig och mediterande samtidigt som den är direkt och impulsiv. Det finns fragment av tidiga Pink Floyd och Syd Barret, Jimi Hendrix, The Doors, Violent Femmes osv. Inledande låten på LP’n “Finally you let me know” är bandet i en och samma kompost, låten säger mycket… och lyssna också på titlar som: “You, the world and a tennisball”, “Chock torture in technocolour” och “The girl in the tree”… Oumbärligt!!!

Vi är många, som har inväntat debut-LP’n från Stockholmsbandet SOUL PATROL och i April så såg den dagens ljus och hittade ut på skivdiskarna. “Use” som plattan heter gör också sitt skäl i och med titeln, det är en platta som man har användning av och som förtjänas att användas av många fler. Och i vilket syfte??? Ja, det är definitivt en platta som sätter fart på rocknerverna, det är tungt, rått och samtidigt destruktivt och i botten av massan så ploppar melodierna upp, det är ju så vi har lärt känna bandet och jag hoppas på en fortsättning… get it on!!!

LEATHER NUN TILLBAKA!!! Ja dom är tillbaka till sitt riktiga jag igen i och med den nya plattan “International heroes” (WIRE) Nunnan känns på något sätt rätt igen och det var ju ett tag sen “det där!” fanns på vinyl från bandet. Nu består också Leathernun av grundsättningen från starten 1979, det vill säga Jonas Almqvist Bengt Aronsson och Gert Claesson, det är bara Freddie Wadling som saknas, men han har ju fullt upp på annat håll (Se M. WHOREHOUSE)

NU! Ja, nu kan vi faktiskt kalla SOUND AFFECTS för en “riktig” musiktidning för upplagan på senaste numret är på 10.000 ex. och Presam, det vill säga, alla stora tidningars distributör till alla affärer och kiosker är inblandade. Detta innebär då att vi får se SOUND AFFECTS på Konsum och Pressbyrån… Senaste numret, Nr.8 innehåller House Of Love, Tapirerna, Sinners, Psychotic Youth, Ian McCulloch och bland annat en guide till de skivmässor som finns runtom i landet.

THE OUTSIDERS/SWEDISH BEAT VOL.1 (RAINBOW MUSIC)

Nu har de så dykt upp, de inväntade volymerna av serien SWEDISH BEAT från RAINBOW MUSIC i Solna. Första volymen går under titeln “14 Boss cuts from the 60’s” och innehåller, fräcka och obskyra svenska 60-talsband som THE SHAKE MAKERS; THE WIZARDS; ZEROS INC. THE ROADRUNNERS och bland andra THE SHAKERS. En kanonfestlig grej med en informerande presentation om grupperna, ett måste i varje skivsamling. SWEDISH BEAT vol.2 har även den släppts och titlas som “14 Boss instrumental & teenbeat cuts from the 60’s” och här kommer dom snälla banden fram från det glada 60-talet, däribland FLAMINGO KVINTETTEN hör och häpna! Till hösten planeras en tredje volym i serien. Till hösten planeras också en ny svensk samlings-LP med nya grupper i ett samarbete mellan RAINBOW MUSIC och DELICIOUS GOLDFISH RECORDS.
Från Rainbow-etiketten har vi också nöjet att presentera Norges garagekung WILLY B REVIEW och hans nya platta “Paperback heroes”.

KOROVA MILKBAR från Stockholm spelar inte vaggmusik och inte filmmusik heller om nu någon trodde det… Naaa, dessa rockpirater öser på som aldrig förut. De har släppt sin andra platta “Like chewing electricity” (JOKER RECORDS). Titeln säger egentligen allt om hur dom låter, deras musik är elektrisk och där finns, glöden kombinerat med den outtröttliga energin… “Like chewing electricity” är en platta som sätter griller i skallen samtidigt som den är en riktig upptäcktsfärd i de förbjudna zonerna, det är tufft! Mest framträdande är rötterna från “standardrocken”, The Stooges och i mixen av detta återfinns den knastrande punkpopen från The Buzzcocks bästa dagar och den tunga malande moderna, rocken. Allt detta i ett hopkok ger en stark karaktär åt bandet… Ett Noll Ett-favoriter…

THE PAST punkbandet från Köping har släppt en Mini-LP kallad “In the future with The Past” (BIRDNEST RECORDS), en fyndig skivtitel minst sagt… Hasse i SATOR påstår att han väntat i 5 år på den här plattan, värt att spana in.

Skivbolaget GAGA GOODIES i Finland presenterar ett par nya intressanta skivor. Först ut är DEAD ALLISON och deras nya LP “Toys and dreams” som bjuder på rå och oborstad rock i skolan The Stooges. Det är en orgie av elektriska gitarrer, råa riff och tunga trummor. Bara omslaget säger en hel del om hur det låter… en svart panter…
PSYCHOPLASMA är också aktuella med en malande fräck singel under titeln “Skitzo” (rekommenderar bandets debut-LP “Radio flies”).
JOLLY JUMPERS släpper också ut sin nya LP på GAGA GOODIES kallad “More than one hundred rabbits” och en samlings-LP kommer också att få se dagens ljus betitlad “Finndies” med diverse finska grupper… håll öron och ögon öppna inför detta…

I Finland återfinns också det nya skivbolaget VELVET som först i raden av skivor har släppt en LP med det nya intressanta bandet: BALLS kallad “Drunkfish”. Bandet spelar en mycket udda, psykedelisk rock/pop med spännande klanger och ljud… intressant!

KÖTTGROTTORNAS senaste singel heter “Elda för kråkor” och bandet som har förflutet i diverse Stockholmspunkband, däribland KSMB med Guld-Lars och Incest Brothers med Mongo, står och petar i sina näsor på singelomslaget och kan det månne vara kråkor som fastnat i näsborrarna. Som vanligt så skämtar,öser och röjer bandet på i vanlig stil. (Studio Otukt records).

Från Studio Otukt kommer även nya singeln från STORMAVDELNINGEN; “Fleischwagen”, svensk och Stockholmsk svartrock med svenska texter. Och punkgrabbarna i PARKINSONS sjunger glatt om fotboll på sin nya singel-EP i röd skinande vinyl och en fotboll på skivetiketten. Ska vi kalla det för sportpunk eller… rätt kul i alla fall.

Från Norge kommer THE JUNGLE MEDICS som är aktuella med den nya singeln “No destinations” (Knall Syndikatet), det som hörsammas är: “Psychedelic partycore in a weird mixture of trash-n-hardcore and exotic slam-beat funk” (Beställs för 25:- från Delicious Goldfish)