Tranås/Linköpingsbandet 16 BLÅSARE UTAN HJÄRNA hör väl inte till Sveriges mest välkända band, men med sin varierande ömsom snabba och ömsom tunga punkinfluerade rock är dom väl värda att kolla upp.
Två av medlemmarna i bandet, trummisen Frank och gitarristen Micke (även kallad Löken), spelar även i hardcorebandet RÖVSVETT men det ger ingen vägledning om hur 16 BLÅSARE… låter, möjligen så ger det en vink om hur bandet lät i början.
Efter en kassettutgivning utnämnde något fanzine gruppen till: “snabbast i Sverige”. En kassett senare hade man dragit ner tempot och därefter släppte de sin första singel på eget bolag 1988. Energisk rock kanske är ett passande namn på deras musik, men så länge bandet slipper höra insnöade påståenden om att man spelar 77-punk är man nöjda.
Förutom Frank och Löken består bandet av Jimmy på bas och Grehn på sång. Sättningen har oförändrat innefattat dessa fyra sedan starten 1986 och det har säkert underlättat att alla i gruppen är kompisar sedan länge.
För ungefär ett år sedan gick bandet in i den 24-kanaliga studion i Huskvarna och spelade in sin första LP. Tio låtar ansågs hålla, och det var klart redan då att det Tyska independentbolaget Dissonance skulle ge ut plattan. Tyvärr har LP’n blivit något försenad men nu verkar det klart att den kommer ut. Jag har själv hört låtarna på kassett och måste säga att jag är klart imponerad.
Med sina punkrötter har bandet mycket goda kontakter världen över vilket har resulterat i att man medverkar på en rad samlings-LP. En del av dessa finns redan ute och ännu fler är på gång eller på planeringsstadiet. Till den förra kategorin hör den Amerikanska CD’n “Bands only a mutha could love” (1,5 timme, mest hardcore), 10-tumsskivan “Beautiful music” (också Amerikansk) och en delad singel med Amerikanska Bimbo Skinheads. Till den senare hör bl.a. delade singlar med svenska Martial Mosh respektive Brutal Pers.
Flera egna skivor finns också på planeringsstadiet, bland annat pratas det om en singel på Skånska Insane records, men även In The Colonnades från Stockholm ryktas vara intresserade av bandet. Just nu när detta skrivs sitter trummisen inne för värnpliktsvägran men får ni chansen att se dom live till hösten så tveka inte!