Göteborg som musikstad bara växer och det känns bra. TV POP CRISIS är ett gäng i raden av intressanta Göteborgsgrupper just nu; Freddie Wadling & Co, Union Carbide Productions, Psychotic Youth (Fd. Norrlänningar) William (Också de ex. norrlänningar) och andra förhoppningar som exempelvis Lunchroom Manners.
Mycket lovande alltså…
Tages och Abstract är Göteborgs mest legendariska band ja, i alla fall enligt TV POP CRISIS… visst Tages är ju utan tvekan legender om vi nu hoppar över spacepopparna i The Spotnicks. Abstract då, ja för alla punkvänner som var i gång på början av 80-talet minns nog dom, var det inte de som sjöng om “Röde raf”??? Japp!! Så var det nog…
Nåväl… vad vet vi då om TV POP CRISIS? Ja jag visste ingenting förrän deras lysande demokassett med fyra utmanande och energifyllda låtar dök upp på hallmattan nedanför brevinkastet till Ett Noll Ett-redaktionen. Jag fattade genast tycke för demon och insåg ganska snart att detta borde fler människor ta till sig. Bästa tillfället kommer i samband med skivbolaget Pet Sounds LP-samling “Swedish Exotica volume two” där TV POP CRISIS medverkar. Kanske blir det också en flexiskiva med i Ett Noll Ett i framtiden.
Ett Noll Ett’s hårt arbetande popkonkurrenter på Sound Affects i Norrköping har också spritt lovord över TV-popparna. I Sound Affects numer fyra kunde man bland annat läsa trevliga ord om gruppens första demokassett, “Your guess is as good as mine/Pleasure cruise”, jag citerar; “Det är fint tryck i “Pleasure cruise” och “Your guess is as good as mine” har en klatschig refräng som skriker pop! Pushtwangers får se upp! Introt är förstaklassigt poptjuveri!”. Håller gärna med där…
Demokassetten som dök upp hos Ett Noll Ett bjuder på fyra ganska speciella låtar, ingen är direkt lik den andra. Inledningslåten “He brings the honey” är snabb och svängig med ett pulserande trumtempo som senare tonas ned i den utmärkta poprefrängen. Melankolin flödar på den något mollstämda “Cloud chamber” och näst sista låten “Easy” är den jag gillar bäst med ett stänk av nypsykedelia sätter fantasin i gungning.
Sista låten “Love chain” är mer att se som ett experiment enligt bandet, men jag tycker att den håller som en godtagbar låt rakt igenom, jag kommer faktiskt att tänka på Echo & the bunnymen.
För att späda på lite roligheter om TV POP CRISIS så gillar bandmedlemmarna att måla (Aha… spara öronen nu bara, de behövs!), de gillar också att sova (som så många andra… eeh! Vem?), äta indisk mat (Jag gillar också bananyougurt!), samla på hockeybilder (nostalgiskt, tänker på “Honken”, han som stånka så mycket). TV POP CRISIS gillar också att kittlas och att bugga sina konkurrenter (det ligger ju i tiden!).

Ser då dessa före detta smålänningar sig som ännu ett typiskt källarband eller finns det kanske ett hopp i det ganska rockfattiga Sverige, massmedialt sett?
— Vi repar i en verkstad, men det är nog inte att se som ett dåligt tecken. För efter bland annat det positiva mottagandet av vår senaste demo så har vi all anledning att se ljust på framtiden.

Vad tycker ni om Göteborg som musikstad?
— Den bästa musiken spelas fortfarande på våra stereoapparater, men efter några års torka i Göteborg så tycks det åter vara en hel del intressanta saker på gång. Konsertlivet är helt okey.

Vad tycker ni om Göteborg i jämförelse med Stockholm, det verkar ju så att rockmusiken mår betydligt sämre i Stockholm än i Göteborg. Vad tror ni gör Stockholm så avslaget?
— I Stockholm är det för mycket folk under jorden, i Göteborg tycks man ha mer distans till saker och ting och det tycks vara enklare att hitta likasinnade.

Svensk rock i sin helhet, åsikter om det?
— Betydligt bättre än Dansk!!! (Ja, skål då… hvergang!)

En tillbakablick på 80-talet, några åsikter?
— Vi blev äldre och svenskarna blev alltmer misstänksamma mot makthavarna. Vad det gäller musiken så är bra musik alltid tidlös den behöver inte katalogiseras i decennier.

Favoritband?
— Med största säkerhet samma som dina (alltid skojjigt att få höra…), våra skivsamlingar är ganska stora.

Vilken platta från era stora skivsamlingar skulle ni rädda om Göteborg stod i lågor?
(Tommy E) — Jimi Hendrix “Electric ladyland”
(Rickard) — Beach Boys “Pet Sounds”
(Johan) — Elvis Presley “The Sun collection”
(Tommy J) — The Jam “Snap”

Om jag inte misstar mig så har ni rätt starka influenser i 80-talistiska gitarrgrupper som The Church, Smiths och House Of Love bara för att nämna några, stämmer det?
— Inte Church kanske, men annars så är du helt rätt ute. Eller är det kanske så att House Of Love har samma influenser som vi har?

Några ord om Acid-house, droger och psykedelia?
— Acid-house är tråkigt i längden och droger sysslar vi inte med men däremot psykedeliska toner.

Apropå psykedeliska toner, för att återgå till er demo, vad handlar låten “Cloud chamber” om?
— Den handlar om en hund, en kär vän som gick bort i somras.

Och sen?
— Vår demolåt “Easy” är med på samlings-LP’n “Swedish exotica vol. 2”. Några engelska och amerikanska bolag har också visat sig vara intresserade och ganska stora saker tycks vara på gång.

UPPLEV TV POP CRISIS!!!