SOUND AFFECTS Nr. 1

Plötsligt så fanns den bara där, helt utan förvarningar dök rocktidningen Sound Affects upp ur tomma intet.
Redaktionen återfinns i Norrköping och i förgrunden finner vi Terry Ericsson som tillsammans med Björn Brunnberg och John Byström gör Sound Affects.
Det hela började genom närradioprogrammet med samma namn som varit verksamt en tid i Norrköping och genom en resa till England där två av medarbetarna tillbringade några veckor.
Resultatet av denna resa blev en bunt intervjuer med några gitarrpop-grupper som i mitt tycke är mycket intressanta. De stötte på The Wolfhounds, Beloved och McCarty i Londons trakter, Flatmates i Bristol, skotska The Pastels och sist men inte minst Wedding Present i Leeds.
Hela tidningen är kort och gott en resa tillsammans om och med dessa grupper och lite till. Tidningen är genomgående snyggt gjord och allt är välskrivet. Med följer också en flexi-skiva med Wedding Present och McCarty.
(När du läser detta är nog Nr. 2 redan ute)
20:- till: S.A. c/o Terry Ericsson, Skepparegatan 47 B, 602 30 Norrköping
Nu har även nummer två kommit och det blir minsann inte värre av det… tvåan känns nämligen ännu mer tillfredsställande och ännu bättre. Höstnumret har bra och genomarbetade intervjuer med bl.a. Dolkows, Primitives, Green Pajamas och The Sugarcubes…
Dessutom bjuds det på artiklar om Iggy Pop, Roskilde och svenska fanzines (däribland Ett Noll Ett).
Tvåan bjuder också på en flexiskiva denna gång med Green Pajamas från USA. Bara att slå till…

ACTS OF INTERSTELLAR TORTURE Nr. 1

Lollipop från Stockholm kom med sammanlagt 6 nummer och man skulle kunna säga att det här är Nr. 7. För Acts of… skiljer sig inte nämnvärt från den tidigare Lollipop bortsett från det nya namnet… (förstår mig inte riktigt på detta underliga namn)
Calle Abrahamsson som gör tidningen arbetar på samma sätt som med Lollipop och det är ju okey… för Lollipop var ju bäst på sin front så att säga. Acts of… är inte så mycket sämre bortsett från trycket och layouten som är något stökigare, men som sagt det är inte stor skillnad.
Första numret innehåller långa och intressanta intervjuer med Wylde Mammoths, The Shamen och Sator (Som ju är väldans uppskrivna numera… vet inte riktigt varför…). Dessutom bjuds det på en minst sagt “sjuk” intervju med Roky Erickson… och en med massmordsfilmaren Nick Zedd (heehh…)
Acts Of… är liksom föregångaren Lollipop ganska begränsad och intresset för våld, porr och snusk och diverse andra perversiteter är stort men rock’n’roll är det mest framstående och tur är väl det.
20:- till Acts Of Interstellar Torture c/o Calle Abrahamsson, Drottning Kristinasväg 9,114 28 STOCKHOLM (I tidningen medföljer också en flexiskiva med Sonic Walthers).

PLEKTER Nr. 5

Mer rock’n’roll från vårt grannland Norge.
Plekter har kommit med sitt femte nummer och det sista enligt Espen Hårstad som driver Plekter i Oslo. Espen beger sig till Frankrike och blir konstnär på heltid ironiskt nog… ska vi tro på det månne??? Nåja, Espen överger inte rocklivet för det utan fortsätter att beskriva och bevaka vår situation här i världen, delvis genom ett garageband som han ska starta…
Plekter nummer fem bjuder bland annat på Union Carbide Produktions (Som vi ju alla känner till), Bottle-Ups, Wylde Mammoths, Cosmic Dropouts och en hel del intressanta artiklar bl.a. om 60-talsband som The Creation, Paul Revere & The Raiders och en kortis om The Wailers, detta bland en hel del till.
Skicka 10:- till: Espen Hårstad eller Öyvind Ihlen, Måsaveien 14, 1400 SKI / NORGE

REFUSE Nr. 7

Refuse från Gävle har vi bekantat oss mod tidigare och nu har nummer sju dykt upp där vi möts av grupper som Sort Sol, The Beloved och bl.a. Crass.
Intervjuerna är förhållandevis korta och ganska typiska för ett punkfanzine. Men Henke Högberg som gör tidningen har vidgat sitt innehåll men nya intressanta band. The Beloved är ett av dom och då Sort Sol säger sitt om det här med rock’n’roll så håller man gärna med. Crass hyperanarkistiska kollektiv i England har däremot trillat ner i soptunnan för länge sen, det var främst i början av 80-talet som Crass formade sitt nytänkande kollektiv och och skördade mängder av punkband. Det var då det…
Annars så tycker jag att Refuse är ett fanzine som känns “på gång”, delvis märks det väl i det långa inslaget om och med undergroundfilmaren och nu även rockmusikern Richard Kern.
Refuse c/o Henke Högberg, Klasbärsvägen 19, 803 61 Gävle (10:- + porto)

JUNKMAIL Nr. 1

Junkmail är ett smällfärskt zine från Umeå med eldsjälen André Lundström som initiativtagare.
Junkmail är efterträdare till det föregående zinet Garagemagazine som André gjorde för ett par tre år sedan. Nu är det alltså dags för nya tag igen…
På omslaget till ettan figurerar Sator och inne i tidningen möter vi dom i intervjun som är ganska lång och riktigt mysig att läsa. Den är långt mycket bättre än svammelintervjun i Slitz som inte gav ett dyft…
I Junkmail får vi också möta Leather Nun, Wilmer X (som kommer med sensationella avslöjanden…), Jukon Speakers (Norrlands mest suspekta träskhorrorband som kör med rosa peruker och vita läkarrockar på scenen, de ni…), The Shoutless och bland andra Umeå rockarna i The Join (som är uppskattade av bl.a. Stockholms Negrer). Nu ser vi bara fram emot nästa nummer och det kanske inte bara är så bara det…
Junkmail c/o André Lundström, Magnusdalsvägen 12, 902 35 Umeå (10:- + porto)

SNUFF MOVIE WATCHERS/Slave sex on speed (Demo)

Att vara ett rock’n’roll-band i lilla Bromölla i Skåne kan inte vara det roligaste här i världen, men det verkar som att Snuff Movie Watchers trivs. Faktum är att Bromölla producerat en bunt grupper under åren, bl.a. Svea Svin (småkänt punkband) och Tre Onda Män (även de ett småkänt punkband) och på 60-talet fanns visst ett band som kallade sig för Bonanza…
Det enda band jag känner till idag från Bromölla är alltså Snuff Movie Watchers (läbbigt namn det där). Deras demokassett är prydd med en döskalle på omslaget till kassetten och dom kallar sig för Nix Blind Dog, Mr. Shitingbull, Stefan Tidelag och hör och häpna… Åke Stenberg…
De kör på med rak och traditionell garagerock med inslag av tidiga Stones, Dolls och Ramones.
På denna deras tredje demokassett har de ägnat stor del åt att spela covers… okey visst kan det va kul med en cover då och då… men guuuud så trist att stå och köra av en bunt covers i timmar. Hur många gånger har vi inte hört “Born to be wild” och “Psycho”???? Fram för mer eget material, det är ju både roligare och mer originellt… inte sant??
Intresserad? S.M.W. Horny Women Tapes, Ringvägen 14, 296 00 BROMÖLLA 0456-284 92

PEDAÇ MOPED/Demo sommaren ’88

Pedaç Moped inleder sin sommarkassett med låten “Ride my bike” där Ramones dundrar omkring bland bultande trummaskiner i ett rasande tempo.
Pedaç Moped kör med en rätt sjysst metod och blandar fuzzade gitarrer med dunkande trummaskin och Lou Reed influerad sång. I låten “Motorbike” tittar en synt fram mitt i manglet, kul, originellt… det är också just det där roliga som gänget verkar ha när de står och harvar låt efter låt i replokalen… dessutom är det rätt personligt och deras stil är något udda i jämförelse med övriga hundratals garageband, och det behövs ju minsann i dessa dagar…
Demokassetten består av låtarna: “Ride my bike”, “Gimme gimme gimme LSD”, “Oh yeah creamy lady” (Kan möjligen Baccara ha inspirerat??), “Motorbike”, “Someday (the sun will shine)” och “We won’t let them”.
För intresse kontakta: Henrik Påhle, Söndrumsvägen 56, 302 39 HALMSTAD (Singel är på gång)

VILSE/Greatest hits (demokassett)

Att kalla en grupp för Vilse är ganska vilseledande det är svårt att stoppa in ett sånt namn i något speciellt fack, och det kanske är vitsen??
Vilse’s demokassett innehåller sammanlagt fyra raka rocklåtar med stolt sång och texter som protesterar mot makt och samhällslydnad… och ja det är ju inte precis första gången man hör det.
Vilse kan alltså klassas som ganska vanliga protest-rockare med texter typ “För kung och fosterland vi nu marscherar fram, men jag vill inte lära mig döda jag vill inte se allt blod flöda…”… hmmmm ja som sagt hmmmm… det vill inte jag heller…
Låtarna på kassetten är: “På tidiga mornar”, “Herr Bequerel”, “Valfrid” och “Dårarnas himmel”.
Kontakta för bokning m.m. Magnus Norrm, Riddarvägen 132, 184 51 ÖSTERSKÄR Tel: 0764-628 78