FROM A NORTHERN SHORE

Stämmer inte riktigt, utan den här sidan är en liten tillbakablick på just fanzinet PACK som är grunden till den tidning du läser för tillfället.
De flesta vet redan att PACK lagts ned för ett bra tag sedan, men för dom som inte känner till eller vet något om fanzinet får nu här en lite repris på vad som hände under den tiden som PACK existerade.

NOSTALGI

Sammanlagt blev det nio stycken nummer och många av banden som medverkade i de första numrena har antingen splittrats och försvunnit helt eller gått o blivit betydligt mer kända bland främst punkare, det finns många exempel på det.

NR 1. Det här var ett av Sveriges första fanzine i formatet A5 (vikt A4) tillsammans med bland andra Zäta och SUB och starten skedde under sommaren 1982.
Det jobbades broderligt under den tiden och samarbetet fungerade bra.
Pengar talades det inte om utan allt kom ur egen ficka till tryckkostnader mm.
Vad innehöll då ettan?
— På sidan tre började artikeln om “Punkens Historia” som handlade om punkens framfart från 1976 till skinnskallarnas återkomst 1980-81 med “Oi kungen” Garry Bushell i spetsen.
Det absolut första och enda bandet som intervjuades i Pack Nr 1 var “Ett av våra bombplan saknas” från Örnsköldsvik som lirade råpunk de själva kallade “sportpunk”, kul och provocerande punk.
Nummer 1 innehöll oxå recensioner, serier, snack, fanzines, Total Noise listan och lite till…

Det dröjde ett par månader ännu innan det var dax för nummer 2, men i November ’82 var tvåan ute efter många om och men. Den var dessutom ganska tjock för att vara så ny. Sammanlagt 40 sidor, här kom oxå planerna att ge ut Pack en gång i månaden som senare visade sig gå ganska hyfsat.
Nu var det oxå fler bilder och teckningar men i numren och tvåan var späckad med klotter o äckliga teckningar.
De band som medverkade var T.S.T och Pinheads som ännu finns kvar.
…T.S.T har släppt en LP och det har även Pinheads hunnit med (deras andra).
Det följde oxå med en poster på Sex Pistols som bestod av bilder från deras spelningar mm.
En artikel om Johnny Rotten där jag (Nicke) framförde min åsikt om John Lydon som han numera heter och egentligen alltid hetat. En artikel om Punkrock från en av Swärjes största rocktidningar -77 finns oxå med. PACK Nr 2 innehöll oxå recensioner, skballer serie, Total Noise listan, fanzines mm mm.

PACK Nr 3 revolterade med slipsförsäljning på skoj förstås “kom upp till Honoluleå om du vill ha slips” (ha ha).
Nyx Negativ från Karlshamn var med i en jävligt bra intervju, Sabotage 81 osså ett Trashpunkband från Södertälje, Friday Angels plus mycket Oi o sånt (Attak, Samples mm)

4:an innehöll Asta Kask och Bizex-B och så Brittiska Red Alert o Blitz och festliga prylar som “Funk i Arabien” mm mm.

Femman blev något helt avvikande från de tidiga numren, det här med Oi var något som inte gav längre och det blev borta. Chaos UK, Rattus, Kurt i Kuvös och Chron Gen medverkade i femman.

NU kom BAMSENUMRET PACK Nr 6 som var på 60 sidor + poster på Pistols.
Året var nu April 1983 och punken levde som aldrig förr (nästan som ’77).
Upplagan på sexan var 200 mot tidigare 100 och medverkade gjorde Risk Avfall, Gitarrslattarna, Bastards, Terveet Kädet, Ancestors, Wax, Destruktiva Liv, Slam, Sinnes Frid, D.N.A och artiklar om Finskpunk, om Gävlepunk och mycket mycket mer. Sexan blev rocktidningarnas skräck.

I Maj kom då PACK Nr 7 med Anti Cimex, Joon Erektion, Snue Slapphjärna, Existenz, Awlopp 69 och Bollnäspunk osså med Crass, 4 Skins mfl mfl + ett jättesnyggt kort på redaktörn sista sidan och mycket till.

Nu närmade sig nedläggningen och åttan släpptes ut som ett slags avsked där var Broadway Boys, Crude SS, Bristles, Absurd, Rattus, Destroy och Avskum med i intervju o nu hade oxå punkkassetten “Warning för punk 1” släppts.

Och så blev det ett slutnummer i alla fall nummer 9 som ännu finns att beställa innehåller Missbrukarna, Subway Army, Sötlimpa mfl mfl priset är och blev 7:- + porto. Time for 101.