Från Bollnäs kommer detta gäng som spelar snabb, bra och rolig punk. För ett tag sedan gjorde de en inspelning i studio som blev väldigt lyckad. Så lyckad att GP Sås Tapes och Liima Puikko Tejps ville dela på de 22 låtarna som de hade spelat in och ge ut varsin demo. De har även medverkat på Ägg Tapes & Records samlingsplatta “Äggröran”. Detta är resultatet av ett 40 minuter långt samtal med Wille  i Planet Trash.

Dra lite bakgrundshistoria!
– Jag startade väl någongång runt 82–83 med att spela i band, men då hette vi inte PLANET TRASH, utan det var mer namn som PATRULL GRISSKIT. Sen runt 86–87 bytte vi namn till UNDERDOGS. Det var inte förrän en bit in på 90-talet vi började kalla oss PLANET TRASH. Med de andra banden gav vi ut några demos och även någon demo med PLANET TRASH, men det var mer så att vi gick in i studion och spelade in lite låtar, sen gick vi hem med varsin kassett i handen med oss själva på.

Ni har ju nyligen släppt två demos, berätta lite om dem!
– Det är så här att vi spelade in 22 låtar och skickade några kassetter med de låtarna, till lite olika bolag. Bland annat då Liima Puikko Tejps och GP Sås Tapes. De bolagen nappade och beslutade sinsemellan att dela på låtarna och ge ut två “demos” med oss, en på Liima… resp. en på GP sås…

Var fick ni ert namn ifrån?
SHAM 69 har gjort en låt vid namn “Planet Trash” som finns på en av deras nyare skivor. Eftersom det var så svårt att komma på ett vettigt namn, beslutade vi oss för att sno det rätt av! Vi hade ett par andra förslag men det var PLANET TRASH vi fastnade för.

Er inspelning är det ju väldigt bra ljud på, det låter nästan som om det är inspelat i en proffs-studio. Hur lyckades ni med det?
– Vi har en kille som vi har följt ända sen hans första “studio”, det var då ett garage, men är numera en väldigt bra studio. Killen som sitter bakom rattarna brukar spela in saker med rätt så kända Bollnäsband som TAD MOROSE och MORGANA LEFAY. Det kostade ca 125 kr i timmen och vi höll på i 8 dagar så det blev rätt mycket pengar i slutänden. Vi hade inte repat så mycket innan vi gick in i studion, så det blev rätt mycket omtagningar. Vi var rätt så stressade mot slutet, därför att dagen efter vi hade varit där, skulle det komma ett nytt band och spela in!

Har ni blivit intervjuade av många fanzines? Jag tycker inte att jag har sett er i ett enda.
– Det här är faktiskt första intervjun någonsin med PLANET TRASH så jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag har knappast vanan inne! Med PATRULL GRISSKIT blev vi intervjuade en gång av ett lokalt fanzine men det var väl inte så mycket med det. Det är väldigt kul med fanzines, men jag har inte läst så många nu på de senare åren. Men jag fick faktiskt GP Sås nya nummer för ett tag sedan och där finns väl lite adresser till fanzines, så man ska kanske investera i några stycken!

Vad får ni influenser skriver låtar?
Det är ju jag, Wille, som skriver de flesta låtar. Det är väl bara den här “Nazi Punks Fuck Off” och “Ljusnanlåten” som jag inte skrivit. Allt man lyssnar på, vilket är en hel del, får man väl influenser ifrån. Jag tjatar på de andra i bandet att de också ska skriva låtar, men det verkar inte hjälpa. Jag menar, det är ju inte så kul att göra allt material själv.

Era svenska låtar skiljer sig rätt så mycket från era engelska, inte bara språkmässigt, utan det går lite långsammare och verkar vara rätt så KSMB-influerat, hur kommer detta sig?
– Menar du på “Då Ska Man Hålla Käft” (jo, det var den jag syftade på /red)? Jag märkte redan när jag kom ner i replokalen och spelade igenom låten, att det lät som KSMB. Speciellt det här med växelsången låter exakt som “Atom Reaggae”, som fanns på deras “Aktion” platta. Det är definitivt inte medvetet gjort, utan det bara blev så.

Kommer ni att släppa en platta inom det närmsta?
Vi tryckte idag upp 100 exemplar av vår nya demo. Det är samma låtar som på de två demos som redan är släppta, fast med mycket bättre ljud. Vi hade tänkt sälja 60 stycken och skicka runt 40 ex till lite skivbolag och sånt. “Ägget”, på Ägg Tapes & Records har spekulerat i om han kanske har råd att släppa en split-CD med oss och något annat band, men inget är bestämt. Sen ska vi vara med på en samling från Rosa Honung Records med band som COSA NOSTRA, HIROSHIMA och några andra. Kommer inget skivbolag att nappa, så släpper vi säkert en platta själva när vi får råd.

Hur är det med spelningar?
– Det är väl sådär. Det har väl blivit ett par stycken runt om här i Bollnäs samt att vi ska ha en spelning i Motala om ett tag. Det ska bli kul.

Vad fick dig att börja lyssna på och spela punk?
– Det var en av mina kompisars bror som lyssnade på punk och var med i ett “punkgäng”. Man fick väl lite uppsnappat då. Sen kommer jag starkt ihåg första gången jag hörde SEX PISTOLS “Holidays In The Sun”! Vi hade en sal i skolan där det fanns en bandspelare. Det var en kille som hade ett SEX PISTOLS-band och han pressade det i maskinen och skruvade upp på högsta volym. Jag blev så uppfylld på något konstigt sätt! Sen dess var jag såld. Jag lyssnar ju inte bara på punk utan jag lyssnar på i stort sätt vad som helst, bara det är bra.

Hur kom ni med på samlings-CD’n “Äggröran”?
– Det var så att vi skickade en kassett med en massa låtar till “Ägget” och när han lyssnade igenom demon i sin bil och hörde “Då Ska Man Hålla Käft” bestämde han sig direkt för att den låten skulle vara med på hans samlings-CD och så blev det!

Vilken är Sveriges respektive världens bästa punkplatta?
– Oj oj oj, det var en svår fråga. Nu får jag tänka efter. (Efter ca 30 sekunders betänketid säger han följande /red) Räknas KSMB som punk? (Jodå, det gör det allt. Jag tycker faktiskt att deras “Aktion”-platta är helt underbar. /red) Jag håller nog med dig där. “Aktion” var den första punkplattan jag köpte så det är något visst med den. Det går ju fortfarande att ta fram och lyssna på den plattan och få en ordentlig kick! Den står sig ju fortfarande! Världens bästa punkplatta var däremot jäkligt svårt att säga … nej, det går inte! Du får nöja dig med Sveriges bästa (det är lugnt /red).

Nu över till en politisk fråga! Vad tycker du om Frankrikes provsprängningar av atom-bomber?
Det är ju för jävligt!!! Helt sjukt! Att ett land i Europa, ja överhuvudtaget något land i hela världen, kan få för sig något sådant! Alla i hela världen är ju emot det. Man hoppas ju verkligen inte att han, Chirac, vill bli en ny Hitler och använda atombomber mot städer, länder med mera. Jag tycker att det här med bojkotter är väldigt bra, sluta köp deras viner och andra produkter. Dom jävlarna ska ha det. Fy Fan!!!

Efter detta tråkiga ämnet gå vi över till något roligare! Vad har ni för framtidsplaner?
Ja, det är väl att försöka sprida den här demon så mycket som möjligt och verkligen satsa på det här. Innan var det inte så mycket med det. Man gick och repade lite då och då, hade någon konsert en gång i halvåret, men nu på senare tiden har vi verkligen gått in för det. Man märker att man börjar komma nå’n vart. Vi fick ju en verklig kick när “Ägget” ringde och sa att vi skulle vara med på en av hans samlingar. Jag menar, det var det första bolaget vi någonsin skickade något till och dessutom det första som svarade! Att jobba på, är vad som gäller.

Nu har jag inget mer att fråga så nu kan du väl avsluta på något trevligt sätt!!!
Vad är det nu man säger? Det var så länge sedan jag läste ett fanzine! Om någon vill ha vår demo så kan de antingen ringa till mig, Wille, eller till Myran (telefonnumren hittar ni nästan längst bak i blaskan. /red). Ha det bra och … vi ses!!!

Efter detta, mynnar vårt samtal ut i allmänt svammel som jag inte tror att ni läsare är speciellt intresserade av! Ta och köp deras demo – Den är JÄTTEBÄST!!! Jag tycker att det blev en väldigt trevlig intervju. Tack till Wille för att han ville svara på mina frågor.

Planet Trash är:

Wille (Sång)
Myran (Bas & Sång)
Lillen (Trummor)
Puma (Gitarr & Sång)
Johan (Gitarr & Sång)

Utgivningar (som jag vet!):

“Fuck The World” (MK / GP Sås Tapes)
“Up Against The Wall” (MK/ Liima Puikko Tejps)
“Äggröran” (V/A CD/ Ägg Tapes & Records)
“White Power Bullshit” (MK/ Självutgiven)