Ja, jag vet! Visst hade jag med en intervju med MILLENCOLIN i nummer ett av Digital Rundgång också men “who the fuck cares”! Det har hänt så mycket sedan dess. MILLENCOLIN har släppt en ny platta betitlad “Life On A Plate” och jag ringde hem till Erik (gitarr & kör) och ställde ett par frågor till honom som alla, för att kunna överleva, måste ha svar på! Förutom Erik består de av Nikola (sång & bas), Mathias (gitarr & kör) samt Larzon (trummor). Läs nu denna informativa intervju omedelenbums!!!

Hur känns det nu när alla sommarens festivaler och spelningar runtom i landet är avklarade?
Ja, det känns väl skönt. För några veckor sedan började vi ta det lite lugnt och spela in en ny skiva, men nu har det dragit igång igen. Vi var i Tyskland nu i två veckor och turnerade.

Var det kul att spela där?
Det var jävligt kul faktiskt. Oväntat bra. Vi spelade först 6 spelningar med SATANIC SURFERS och sen var det 4 stycken med PENNYWISE.

Hur var publikmängden på spelningarna?
Jodå det var bra, men jag trodde att det skulle komma lite fler på PENNYWISE spelningar. Det var väl en 700–800 pers på konserterna. Men jag skulle nog tro att om samma hand hade spelat i Sverige så hade det kommit betydligt mer folk. Men det är klart, visst var det mycket folk.

Er nya platta kommer ju snart, hur har inspelningen gått och har ni förändrat er mycket sedan “Tiny Tunes”?
Den kommer att heta “Life On A Plate” och den gick väldigt bra att spela in. När vi gick in i studion så trodde vi att det skulle låta mycket softare men när vi väl var klara så upptäckte vi att den var hårdare istället. Vi trodde att låtarna var snälla men de var mycket argare och aggressivare än det vi tidigare gjort. Men i och för sig är den en väldigt varierad platta, ungefär som “Tiny Tunes”. Det är 4 ska-låtar, 4 stycken som vi tycker är lite lugnare än övriga materialet men det är ju inte säkert att andra tycker det, samt 4 lite aggressivare, molligare och deppigare låtar. Nej, det är flera! Det är någon låt till! Men vi kan ju låta den bli en överraskning …

Om du ser tillbaka på “Tiny Tunes”, är det något du är besviken över på den plattan?
Ohhwowovwowoooo… i början var det det. Små saker som t ex “gitarrljudet var inte så bra där”. Det är alltid lite grejer som man retar sig på, men nu känns den plattan så avlägsen och man har utvecklat sig så mycket sedan dess så nu orkar man inte bry sig längre om den. Så är det med nya plattan också, man tänker ibland “kanske man skulle gjort så där istället”. Precis efter vi hade gjort “Tiny Tunes” så var jag verkligen helnöjd. Den här skivan är jag också väldigt nöjd med, men jag tycker att låtarna på “Life On A Plate” är bättre. Men, det är klart jag vet ju inte vad andra människor tycker.

Berätta om den här samlingsplattan ni är med på, “Signed For Life” heter den väl? 
Jovisst, det är en jävla smörja som Babs (bossen på Burning Heart, om ni inte redan har listat ut det /red) har fått för sig att släppa. Det är en ren skitskiva med en massa tidiga demoinspelningar från banden som ligger på BHR. Jag vet faktist inte riktigt varför han ville släppa den. Han har, som tur är, bara släppt den i 2000 exemplar. Det är rena rama profitgrejen för det är den största (oj, oj, oj! hur stor då? kommer den i LP fodral /red) skitskiva jag någonsin lyssnat på i hela mitt liv. Den är så jävla dålig. Men det är klart. det finns ju en massa folk som vill köpa demosarna. Bra är det ju verkligen inte, men kul att ha… kanske?

Vad lyssnar du på för musik?
Jag är väl nog den i bandet som är mest insnöad på… nej vänta lite, mest insnöad är jag inte men för tillfället lyssnar jag väldigt mycket på RANCID och CIV. Jag lyssnar väldigt mycket på musik som liknar CIV’s, lite Ska och lite Straight Edge Hardcore. CRASH TEST DUMMIES köpte jag en skiva med häromdan, jag lyssnar egentligen på mycket varierad musik. Självklart är det punk som tar upp största delen av min musiksmak, amerikansk punk.

Lite skivtips skulle inte skada!
Nya RANCID-skivan, “And Out Come The Wolves”, är ju 90-talets bästa platta utan tvekan. VOODOO GLOWSKULLS nya trodde jag skulle bli en verklig höjdare eftersom deras förra var väldigt bra men den blev en besvikelse, jag fick en förhandstape på den så därför vet jag! Men deras första skiva, “Who Is, This Is”, är däremot ett säkert skivtips. Nya CIV-skivan är också bra.

Ni har blivit väldigt kända nu, säljer massvis med plattor och är med i OKEJ. Hur kommer det sig tror du?
Jag vet faktist inte, och jag vet inte heller vad jag ska tycka om det. Jag tycker det är skitkul när folk gillar vår musik. Det är ju en ära om folk köper ens skivor, det är där poängen é, man släpper en skiva för att människorna ska köpa den. Sen om det blir stort i media så är det en smäll man får ta. T ex nu när vi hamnade på tracks-listan, vi ville inte det egentligen men vi hade inget att säga till om där inte. Plattan sålde så pass bra att “Da Strike” kom upp som “Bubblare” och sen röstade en massa människor på låten så att den kom in på listan. Sen är det en massa som kommer fram till en och säger “jävla tracks-band – Nä-näu-nä” (här låter Erik som en liten unge! /red).

Ja, det är ju rätt löjligt!
Det är så jäkla fånigt. Jag menar, vadå, att folk gillar vår musik. Oj! har jag brutit någon lag nu?

Nej bara musiken är densamma så kvittar det tycker jag!
Ja, exakt. Det är så egoistiskt. “Riktiga” hardcorefolk menar liksom att “vi lyssnade på er först”. Men vad är det för jävla sätt att tänka? Ska bara de få lyssna på det. Om det är bra musik så ska man dela med sig till alla. Jag tycker att GREEN DAY är hur bra som helst, om de säljer mycket plattor skiter väl jag i, bara låtarna är bra. Det är ju egentligen de som anser sig “riktiga” som hoppar på en trend, eller rättare sagt det är de som skapar en negativ trend. Nog predikat. Så tänker jag iallafall.

Du tecknar rätt mycket, hur kommer det sia att du började med det?
Jag gillar att teckna helt enkelt och har alltid gjort det. Förr i tiden så satt jag alltid och tecknade för att jag tyckte det var kul men nu på senare tiden har det blivit alltför lite i och med jag har så mycket att göra. Det blir mer så att man sätter sig ner med pennan i handen när det är dags att göra skivomslag till oss eller någon annan som har bett om det.

Är det bara Nikola som skriver era låtar eller är du också med på ett hörn? Du skrev ju låtar till CHARLES HÅRFAGER?
Jo jag gör låtar också. Mathias har faktist gjort den mesta musiken på nya plattan. Fast det är så olika, vi gör för det mesta låtar så här: antingen är det jag eller Mathias som kommer på ett bra riff, en melodislinga eller vad det nu kan vara för något och sen står vi i replokalen och spelar det. Plötsligt kanske någon kommer och säger “jag har nog en refräng åt det där”. Sen jammar man ihop det på något sätt. Nikola fixar de flesta sångslingorna för han brukar alltid improvisera en text/slinga undertiden vi lär oss låten. I stort sätt gör vi alla låtar tillsammans, jag tror inte det finns en enda som någon har skrivit helt ensam och sen sagt “så här ska den gå – spela”! Nikola skriver dock de flesta texterna, Mathias kanske gör en då och då.

Över till något som vi pratade om i början, Jag glömde fråga hur ni hamnade i Tyskland på turné?
Vi har ett bokningsbolag i Tyskland som länge velat ha över oss där för att spela, men då har vårt svenska bokningsbolag MOTOR sagt nej, vilket vi inte vetat om. Men nu när MOTOR märkt att de inte kunde göra så mycket för oss utomlands så gav det med sig så vi fick komma till Tyskland. Vi ska till Holland i Oktober och i November ska vi till Tyskland, Schweiz och Frankrike. Det händer en jäkla massa nu.

Är det kul att spela utomlands?
Jodå det är det, mycket kul. För det första så slipper man de idioter vi pratade om tidigare som springer runt och säger “Tracks-band läu-lä-lääu” som man blir trög på. Det är på en helt annan nivå där. Nu ska ni inte tro att jag inte gillar den svenska publiken, för det är skitkul att spela i Sverige. Men just de få dårarna slipper man där borta. Det var framförallt en mycket trevligare stämning där. När folk röjde och “stagedivade” tog folk emot varandra, de verkade snällare än svenskarna. Publiken var betydligt äldre också, ungefär som i Sverige för ett par år sedan. .Det var väldigt kul där och det befann sig “övermycket” folk inne på spelställena. Att det var första gången för oss att åka utanför Norden och spela var också kul. Vi spelade på en massa kultställen man aldrig trodde man skulle få uppleva. Vi spelade på SO 36, om du känner till det?

Jo, jag tror att jag har en RAMONES-konsert därifrån på video!
Där spelade vi iallafall. Dagen innan vi tog oss in på scenen hade de haft en “Black Gay Night” och dagen efter skulle de ha ett “Women’s Only” party eller något liknande. Mycket sånt var det där, fast ett klart bra ställe att spela på.

Kommer nya plattan “Life On A Plate” släppas i utlandet, kommer den att skilja sig från den svenska och näar kan man i så fall få tag på den?
Jo, Burning Heart kommer att släppa den i Europa och sen kommer den att släppas i Asien av JVC och där tänkte dom lägga in “Skauch”-skivan efteråt. Sen kommer den att släppas i USA och i Sydamerika på ett amerikanskt bolag som jag inte kan säga just nu för det är inte riktigt klart än, ett bra bolag är det iallafall (ni läsare får själva försöka luska ut vilket det blir men jag har mina aningar… /red).

Gillar ni SKUMBACK? Jag menar ni har gjort covers på två av deras låtar!
Jo det gör vi förstås! Den SKUMBACK-demon de gjorde för jävligt länge sedan var det otroligt bra låtar på. Om de hade kommit nu när vi också började öka i popularitet så hade de kunnat bli hur stora som helst. När de nu bytte namn till SUPERDONG så var de ju mycket bra på att spela också, så de låtarna är egentligen de bästa dom har gjort. Nämen de är verkligen bra, vi känner ju dom också och de är skitbra killar hela bunten.

Ska ni ut och turnera nu igen efter det att nya plattan släppts?
Ja, vi gör första spelningen på Sverige-turnén (som kommer bli på bara 10 spelningar i och med att vi tror att folket i Sverige har börjat tröttna på oss för vi har spelat så mycket här) i Lund nu i November.

Läser du mycket fanzines, favoriter???
För några år sedan läste jag skitmycket men nu på senare tiden har det blivit lite dåligt med det. Jag vet faktist inte så mycket om alla fanzines som finns nu. Men HYMEN har alltid varit bra. Jag fick ett nytt nu när jag var på konsert i Lördags som hette “Skynda Långsamt” som faktist var ganska fint. Jag tycker att de fanzines jag sett nu är mycket finare gjorda än förr. Då var det bara att kladda ihop något men nu är det mera datorer som gäller. Det kanske inte är så personligt men oftast mycket lättare och roligare att läsa.

Du höll själv på med ett fanzine, “Jagular” hette det. Varför la du av med det?
Jag orkade inte med det. Det blev så mycket strul och så långa väntetider, när man skrev intervjuer per brev och inte per telefon som nu, så när man väl fick svaren på frågorna var nästan all inspiration borta. Det blir ju både roligare och längre svar (för det mesta /red) när man har telefonintervjuer.

Vad har ni för framtidsplaner?
Jag vet inte riktigt! Skivan släpps ju nu om några veckor. Vi kommer förmodligen att göra en turné över alla de ställen som skivan släpps på, så det blir att fara runt halva världen och ge konserter. Det ska bli kul. Sen vet jag inte, det beror på om folk gillar nya skivan, den är iallafall mycket bättre musikaliskt om man säger så. Personligen tycker jag att den är bättre än “Tiny Tunes”, men sen vad folk tycker – det vet man aldrig.

Då har jag inga fler frågor så du kan avsluta på något trevligt sätt!!!
Då tackar jag för mej samt intervjun och önskar lycka till med fanzinet.

Efter den insiktsfulla analysen (gjutet “Percy-skämt” om ni fattar vad jag menar) från Erik så skulle jag vilja tacka honom för att han tog sig tid att svara så fint på mina frågor. Det är verkligen kul att det går så bra för er. Lycka till med alla turnéer och liknande saker som ni har framför er. Ha det fint och vi ses väl på någon spelning när ni kommer ner till Lund. Ha det fint!

Absolut (nästan, iallfall) allt MILLENCOLIN gett ut och medverkat på!

Vad har MILLENCOLIN gett ut?

Goofy (MK/Egen) 9 låtar
Melack (MK/Egen) 8 låtar
Use Your Nose (CDS Burning Heart Records) 5+1 låtar
Skauch (CDS/Burning Heart Records) 6 låtar
Promo (CDS/Burning Heart Records) 4 låtar från “Tiny Tunes”
Tiny Tunes (CD/Burning Heart Records) 12 låtar
Da Strike (CDS/Burning Heart Records) 4 låtar
The Story Of My Life (CDS/Burning Heart Records) 3 låtar
Life On A Plate (CD/Burning Heart Records) 14 låtar

Samlingar de medverkat på (de jag vet)!

100 000 MPa (MK/Taste Records) 3 låtar
Amper 001 (MK) live-låtar
Cheap Shots (CD/Burning Heart Records) 3 låtar
Epitone (MCD/Brööl – Bad Taste Records) 2 låtar
Rock Around The Clock (CD/G-Spot) 1 låt
Hardcore For The Masses Vol. 2 (CD/Burning Heart Rec.) 1 låt
Garanterat Ipluggat (CD/Backstage) 1 låt
Moderat Jul (MK/Anti Media) 4 låtar
Offside (CD/Wounded Records) 2 låtar
Really Fast Vol. 9 (LP/Really Fast) 1 låt
Salmons Of Hort (MCD/Ampersand Records) 1 låt
Signed For Life (CD/PACEMAKER) Melack-demon
Teaching You No Fear (MCD/Burning Heart Records) 1 låt
Tjöplusta (Brööl Records) 2 låtar