I Malmö finns det ett pop band vid namn Doolittle, de började spela 1993 och har sedan dess både spelat in demos och gjort konserter. Efter att jag fått tag på deras mästerverks-demo “Seedpoint”, bestämde jag mig för att intervjua dem. Peter, som deras sångare och gitarrist heter, svarade på frågorna.

Du kan börja med att dra lite bakgrundshistoria, jag tror nämligen inte att det är så många som vet vilka ni är.
Vår gitarrist Anders och jag började spela tillsammans år 1993 och efter ett tag spelade vi in vår första demo som fick väldigt bra recensioner. Sen har vi under en längre tid, försökt få tag på en riktig trummis och basist och det var faktist inte förrän i april 1995 som vi fick komplett sättning. Vi har spelat lite här i Malmö under sommaren, bl a på Malmöfestivalen.

Hur är det att vara ett popband i Malmö? Finns det många ställen att spela på?
Eh… det finns väl egentligen inte så där speciellt många ställen att spela på. Det är väl KB (Kultur Bolaget /red.) som är bäst. Vi ska faktist spela på Fredmans nu på Torsdag (30/11 -95 /red.) vilket ska bli skoj. Det är vi och två andra band som spelar.

Ni har släppt en demo, “Seedpoint”, berätta lite om den.
Nu ska vi se… det var i April som vi spelade in den. Inspelningen skedde på Jazzinstitutet här i Malmö, Anders som spelar gitarr i DOOLITTLE känner nämligen killen som har hand om studion där så han fixade så att vi kunde få tillgång till den. Det blev lite statiskt på första demon i och med att vi hade trummaskin i stället för riktig trumslagare.

Vad får ni influenser ifrån? 
Det är rätt svårt att säga. l början lyssnade jag väldigt mycket på THE SMITHS och liknande. Vi försöker göra en så bra blandning som möjligt av allt vi själva tycker om.

Vad handlar egentligen era texter om?
Det är väl livet, helt enkelt. Relationer som man har och om människor man träffar.

Vad hittar ni på när ni inte är ute och spelar och repar?
Anders jobbar som Arkeolog i Lund och jag är doktorand, alltså forskningsstudent på sjukhuset i Malmö och forskar i strålning.

Ge nu DIGITAL RUNDGÅNGs jätteintelligenta läsare lite förslag på skivor som man absolut inte kan vara utan?
TEENAGE FANCLUB’s senaste skiva var faktist väldigt bra. POSIES har jag också haft som favoriter ett tag nu. Jag var och tittade på MOUTH när de spelade på KB här i Malmö, jag har inte skivan, men live var de väldigt bra så den plattan ska jag så fort som möjligt investera i. DINOSAUR JR och THE CURE är också band som jag lyssnat väldigt mycket på. THE CURE är väl de jag hela tiden haft som “grund-plåt”, kan man säga. Orsaken till att jag och Anders startade bandet var just därför att vi hade så lik musiksmak.

Vem av er är det som skriver musik och texter?
Det är faktist både jag och Anders, vi försöker dela på det så gott som det går.

Ska ni inte spela in en ny demo eller släppa en skiva nu inom den närmaste tiden?
Vi ska faktist spela in en ny demo nu i helgen med en 4–5 låtar på, det är ju kul att dokumentera sitt nya material tycker jag och dessutom är det väldigt roligt att spela in i studio.

Har ni kommit i kontakt med något skivbolag eller något liknande?
Eh… ja det har vi faktiskt. EMI har varit intresserade, det är ju rätt kul. Vi skickade en demo till dem och efter ett tag hörde de av sig, de ska komma och titta på oss, nu när vi spelar live på Fredmans. Ingenting är bestämt än, men det vore kul att få släppa något.

Vad tycker da om den blir “BEATLES-hysterin” det talas så mycket om?
Jag vet faktist inte riktigt. Att kalla det hysteri är väl ändå att ta i (precis min mening, inte ser jag nåt slitande i deras “nya” platta i skivbutikerna, inga tjejer som skriker så fort dom får se en bild på Paul McCartney eller någon annan kufe, men bra är dom /red.). Det är väl kul i och för sig, den här TV-serien, “Anthology”, är ju väldigt välgjord, och framförallt gjord av dom själva, dom kvarvarande medlemmarna i alla fall, vilket är roligt,

Okej, när vi ändå är inne området BEATLES, så kan du ju tala om vilken som är din favoritlåt med dom!
Uj-uj-uj… det var svårt. Det får nog bli någon från “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”-plattan, “Fixing A Hole” tycker jag är deras bästa.

Har ni någon annan spelning på gång, bortsett från den på Fredmans?
Det är tyvärr inga för tillfället. Men vi får väl lägga på ett kål och se till att fixa lite konserter snart.

Det har ju pågått en strid i Engelsk press mellan BLUR och OASIS om vem som är bäst. Nu överlåter jag ordet till Peter i Doolittle för att han ska svara på frågan: Vem är bäst av BLUR och OASIS?
Eh … det får nog bli OASIS tycker jag personligen.

Vad kommer att handa med Doolittle nu under 1996?
Förhoppningsvis får vi ut en CD-singel eller något liknande framåt året. Sen ska vi ut och spela live på alla möjliga tillställningar vi kan hitta.

Tack så hemskt mycket Peter, för en trevilg, intervju och till alla läsare vill jag säga: KÖP deras demo “Seedpoint” och deras nya som snart kommer ut. Jag hoppas det går bra för er i framtiden och lycka till med EMI.