CHARTA 77 bildades någongång 1983–1984 och har sedan dess hunnit med mycket. Vilket annat svenskt punkband har släppt 23 plattor i olika format under ca 12 år? De har för inte så länge sedan skaffat sig både ny basist (Gustav Hjelm) och ny trummis (Teijo Pulkkinen). Jag ringde upp bandets sångare, samt boss på skivbolaget BlRDNEST RECORDS vid namn Per Granberg en blåsig och halvkylig lördagsmorgon i Augusti och ställde några frågor.

Hur kommer det sig att Gustav Hjelm har tagit över basen och Leif Ekrinq har slutat?
Jo, Leffe slutade i gruppen tack vare han träffade en flicka som var från Göteborg och flyttade dit. Det är lite svårt att hålla ihop ett band när bandmedlemmarna bor så pass långt bort ifrån varandra, det säger sig själv. Gustav kom med av ett misstag, kan man säga. Nej det var inget misstag men vi behövde en ersättare under 4 spelningar då jag inte kunde spela bas. Efter dom spelningarna upptäckte vi att Gustav var en fruktansvärt bra basist.

Varifrån får du inspiration när du skriver låtar och så?
Allt möjligt! Jag är, när det gäller musik, en väldig allätare. Det gäller även de andra i bandet.

Hur känns det att ha varit med i punksvängen så pass länge som ni har nu?
Ja, det känns ju skönt att ha levt så länge över huvud taget. Det mesta händer ju egentligen här och nu. Men att ha upplevt den andra riktiga punkvågen är väldigt kul. Det finns ju mycket fler människor som gillar den här sortens musik nu än vad det fanns för cirka 5–6 år sedan.

Vad har du för favoritqrupper?
Jag gillar BOB DYLAN väldigt mycket. En hel hög gamla 77-punkband som THE DAMNED, THE CLASH. Jag har inga direkt favoritgrupper, jag tror det beror på vilket humör jag är på.

Det går ju lite fortare på “Tecken I Tiden” än vad det gjort på några av era andra plattor, hur kommer det sig?
Både ja och nej, det finns ju några lite lugnare låtar också. Det är en fruktansvärt varierad platta. Vi försöker väl göra plattor som inte liknar varandra. Om man till exempel kollar på “Grisfesten”, så har den ju ett speciellt sound och en speciell uppbyggnad, både musikaliskt och textmässigt. “Tecken I Tiden” är ju lite annorlunda och har lite mer variation. Det är väl så här att en av ambitionerna redan från starten var att inte göra plattor som är som förlängningar på varandra utan tänka om till varje skiva. Och så blev “Tecken I Tiden” som den blev.

Du har inte lite skivtips?
Rancids nya är väldigt bra. Ett norskt band, COCKROACH CLAN, har gjort en platta vid namn “Roach” som är kanonbra. Det finns ju så mycket bra musik just nu, särskilt svensk. Jag ser även fram emot nya NO FUN AT ALL-plattan.

Ni var ju för inte så länge sedan nere i Malmö och spelade, men hur länge dröjer det innan ni kommer tillbaka?
Jag har ingen aning. Det var tyvärr 4 år mellan Malmöspelningarna. Och förhoppningsvis dröjer det inte lika länge tills nästa gång vi kommer dit. Det beror ju på folket, det är ju inte vi som bokar våra spelningar utan det är folket som bokar oss.

Ni spelar ju lite snällare punk än vissa andra band i den här genren. Vad tycker du om band som MODERAT LIKVIDATION och ANTI CIMEX?
Musikaliskt gillar jag det väldigt mycket. Jag vet inte vad jag ska säga om kängvågen över huvud taget. Jag tycker den är lite insnöad på sin grej liksom. Man hatar ju allt utom kängmusik och det är ju lite tråkigt. Framförallt när det finns så mycket andra bra band och så många trevliga människor. Sen tycker jag att vi är det bandet som har spelat många olika sorters punk genom åren.

Jag har en känsla av att du har koll på det mesta som händer runt om i vårt avlånga land så jag undrar vad har du för favorit-fanzines?
Jag gillar CLOSE-UP väldigt mycket. Bra skriven, bra innehåll och redaktörerna satsar rejält på det. Jag läser i stort sett allt jag kommer över. BENZINE är också väldigt bra. Grejen är det att om jag nämner en massa fanzines jag gillar så tror folk att jag inte gillar deras tidningar. Så är oftast inte fallet.

Vad kommer härnäst med CHARTA 77 och var tar “Institution Justice And Poverty”-plattan vägen, skulle den inte ha varit ute på CD för länge sedan?
Jo, usch. Den kommer i höst någongång. Vi ska spela en jäkla massa konserter runt om i Sverige. Vi gör en tur in i Norge också tillsammans med COCKROACH CLAN. Vi håller på och spelar fram till första veckan i November. Sen ska vi lägga ner live-spelandet ett tag och koncentrera oss på nya plattan. Som förhoppningsvis kommer i April nästa år (1996 /red).

Kommer den att skilja sig mycket från “Tecken I Tiden” eller?
Det vet vi inte än. Det kommer att bli en helt ny platta men man kommer att känna igen CHARTA 77. Det är rätt svårt att inte göra det med min sång och Johnnys gitarrspel.

Varför spelar ni inte låtar som “Svettiga Apor”, “10 Zynthar” och “Åka Femtiotalsbil” live längre?
“10 Zynthar” är ju inte vår låt utan en ZYNTHSLAKT-cover. “Åka Femtiotalsbil” kör vi när vi tycker det är kul. Det känns inte så jävla angeläget att köra “10 Zynthar” som en cover för tillfället. Vi brukar köra en cover på våra spelningar men det är inte säkert att det blir den.

Jag har aldrig varit i Köping, men hur är musiklivet där?
Det är väl något bättre än i en medelsvensk stad. Vi har ett ställe som heter Smedjan som är Sveriges mest aktiva musikförening, Stadskulturen heter det väl egentligen. Det finns en hel del bra band här, jag har inte riktigt koll på alla band idag. Förr om åren repade vi ju tillsammans med de flesta banden men nu är väl vår replokal lite mer avskärmad från andra band. Det finns inget riktigt replokalcentrum, och det är lite synd.

Finns det många ställen i Köping att ha konserter på?
Det finns ett och det är Smedjan. Det är väl rätt svårt för band utifrån att få spelningar där men för banden i Köping är det relativt lätt.

Ni har ju precis släppt en CD-singel vid namn “Lilla Björn Och Lilla Tiger” med 9 låtar, det är ju nästan som en fullängdare. Hur får man det att gå ihop då man dessutom säljer den till singelpris?
2 låtar av de 9 blev över efter “Tecken I Tiden”-inspelningen och så har vi två låtar från andra inspelningar. De sista fyra live-låtarna fick vi rättigheterna till istället för att få något gage. Sen vår det ju rätt roligt att släppa en 9-låtars CD-singel som varar i 30 minuter också.

OM BIRDNEST

Jag hade tänkt fråga lite saker om skivbolaget BIRDNEST (fd BIRDSKIT /red) om det går bra?
Javisst, kör på bara!

Hur, var, när och varför startade du BIRDSKIT RECORDS?
Det var ett misstag (det också? /red). Vi hade gett ut en splitsingel med N.O.S och SYNTHSLAKT så jag visste ungefär hur det gick till. THE PAST och ZYNTHSLAKT hade spelat in en splitsingel men det var ingen som orkade ta tag i det och släppa den. Till sist sa jag: “Nu bildar jag ett skivbolag och släpper den”, och sen har det bara rullat på. Det har framförallt varit CHARTA 77’s bolag ända fram till 1987. Och då bestämde vi oss för att satsa på det här, det var även då Stephan kom in i bilden.

Varför hoppade CHARTA 77 över till Rainbow Music under några år?
Därför att BIRDNEST hade inte resurser att satsa på två band, jag ville hellre göra STREBERS. CHARTA 77 hade fått ett erbjudande från RAINBOW MUSIC och då valde vi att gå över dit. På så sätt fick båda banden ut sitt material.

Vad var det första ni gav ut och har ni någonsin sysslat med kassettutgivning?
Vi har aldrig sysslat med kassettutgivning och det första vi gav ut var splitsingeln med ZYNTHSLAKT och THE PAST.

Hur ser en helt vanlig dag ut på BIRDNEST?
Qina (tror jag att han sa /red) kommer väl först dit vid niosnåret, det är hon som sköter ekonomin och telefonen och sådär. Sen tittar väl jag då in mellan tio och tolv på dan. Det finns egentligen inga vanliga dagar för det händer så mycket hela tiden. Man är på möten och pratar om vad man ska göra och vad man har gjort. Mycket av tiden går åt till att sitta och ringa till folk, se till att plattor kommer i tid, att man pratar med banden en gång i veckan och sådär.

Vad kommer ni att släppa härnäst, jag har hört något om en SIXGUNS-samling och att “Kröp Gick & Skrek” med CHARTA 77 ska komma på CD?
Om SIXGUNS-samlingen vet jag inte. Det kanske blir något lite längre fram. “Kröp gick & Skrek” kommer så småningom. Sen ska DIA PSALMA ut med sin nya platta. Det kommer en ny platta med MÖGEL på KAMEL RECORDS som är skitbra. ELLEN JAMESIANS kommer också med en platta, de spelar väl inte det stuket övriga band på BIRDNEST gör utan mer likt DAVID BOWIE’s 70-talsperiod som jag gillar väldigt mycket. UPSTARTZ, ett amerikanskt band kommer med sin nya platta om två veckor. DE LYCKLIGA KOMPISARNA släpper en ny singel från deras platta, vi håller på att försöka få rättigheterna till några låtar de har på en radioinspelning så vi kan fylla ut singeln lite. Det är ungefär vad vi ska göra fram till årsskiftet. Vi hade också tänkt att öppna kontor i Tyskland.

Ojdå, ni satsar visst riktigt stort?
Globalt (jaja! /red) iallafall. Nämen vi har hittat rätt människor som vill göra det åt oss.

Jag har hört att ni har öppnat en skivaffär, hur går det med den?
Det är egentligen ingen skivaffär utan det var så att postordern svällde! Vi brukar ju vara på alla skivmässor och då måste man ju ha allting hemma som folk vill ha, och till sist blev det en skivaffär. Det är mest en service för folk som köper på postorder som råkar svänga förbi Köping och kan gå in och köpa skivorna direkt istället. Och så är det lite folk som är bosatta i Köping som köper lite plattor också. Vi har ju allting som finns med i postorderlistan hemma.

ÖVER TILL CHARTA 77 IGEN

Efter så pass många år i musikbranschen, känns det inte ibland att man bara har lust att lägga av?
Inte med CHARTA 77. Det är väl som allt. Det är inte så kul att tvätta men man måste ju tvätta. Det är väl inte så jävla roligt att sitta i en buss och åka ner till Malmö heller men själva spelningarna gör det värt att fortfarande hålla på. Alla fyra i bandet älskar att stå på scen. Så länge det känns som om vi får något tillbaka så kommer vi hålla på, det gör det nu. Grejen är den att om jag skulle lägga av med CHARTA 77 så skulle jag säkert dyka upp på scen igen med något annat band. Det har blivit en så pass stor del av mitt liv att jag inte kan vara utan det. Jag tvivlar på att jag skulle må bra utan det.

Har du aldrig skrivit ett fanzine någongång?
Jo jag skrev ett runt 1985-1986 som hette “Triffids” (tror jag att han sa /red). Det var väl sådär bra. Jag har försökt förtränga det, men … jag kommer inte riktigt ihåg, det var väl rätt hyffsat. Men å andra sidan var det väl så pass dåligt att jag inte ansåg mig ha tid att hålla på med det.

Nu är mina frågor slut så du kan väl avsluta på något trevligt sätt, berätta en vits eller något!
Jag är så dålig på sånt där, särskilt nu på morgonen (jaja, försök inte, klockan är ju halv tolv på dan! /red). Nämen, jag hoppas att folk fortsätter att lyssna på svensk musik. Det går ju inte bara bra för punken utan även riktig folkmusik. Då menar jag inte folkmusik à la DIA PSALMA och BIG FISH utan riktig, typ HEDNINGARNA och GARMARNA. Det är ju skoj att det rör på sig. Du kan ju skicka ett exemplar av fanzinet när det är klart (självklart /red). Ha det bra därute! Vi ses!

Där får jag väl tacka Per Granberg för vår trevliga lilla pratstund och hoppas att det i framtiden går bra med både CHARTA 77 och BIRDNEST RECORDS.

DISKOGRAFI

Välfärdens Avfall (SKIT002) LP 1984
Sista Dansen (SKIT003) LP 1985
Out It’s Still Dark (SKIT006) Singel 1986
Charta 77 / Peace In Paris (SKS001) Split LP 1987
White Face (SKIT007) 10″ 1988
Explode (SKIT008) Singel 1989
Institution, Justice & Poverty (SKIT010/SKIT010CD) LP/CD 1989/1995
It Vibrates (RMS113) Singel 1990
Another Brick In The Wall (RMAX3015) 12″ 1990
The Beauty Is In The Beholders Eyes (RMXLP3016/ RMCD3016) LP/CD 1991
Kröp Gick & Skrek 83–85 (SKIT016) 2LP 1991
Vykort Från Rio (RMS116) Singel 1991
Information (RMS117) Singel 1992
Hobbydiktatorn (RMXLP3018/RMCD3018) LP/CD 1992
Skrek Ännu Högre 85–87 (BIRD028CD) CD 1993
Före Grisfesten (BIRD038CD) CD-Singel 1993
Grisfesten (BIRD040CD) CD 1993
Hel! (BIRD053CD) 2CD/CD 1994
6 (BIRD058CD) CD-Singel 1994
Världssamvetet (BIRD071 CD) CD-Singel 1995
Tecken I Tiden (BIRD073CD) CD 1995
Herrarna I Sandlådan (BIRD077CD) CD 1995
Lilla Börn Och Lilla Tiger (BIRD084CD) Mini CD 1995

CHARTA 77 har även varit med på ett större antal samlingsplattor som jag varken kan alla namn på eller har plats att skriva ner här. Håll istället tillgodo med den ganska maffiga backcatalouge ovan nedskriven. Vill ni ha en katalog från BIRDNEST RECORDS med flera tusen skivor, kassetter, fanzines, tröjor och videofilmer. Ta och ring eller skriv till dom!