Dismachine är ett av alla punk/hardcore band från universitetsstaden Uppsala. De har släppt två skivor, en split 7″ EP med CUMBRAGE och en split LP med TOTALITÄR, samt medverkat på ett antal samlingsskivor. Ingen har väl direkt kunnat undgå att höra talas om Dismachine, så jag tänkte att jag kunde göra en intervju med bandet, här nedan ser ni resultatet. Alla frågor är skickade till Jutila som jag trodde skulle svara själv på alla frågor, eftersom så är fallet i de flesta andra sammanhang. Så blev det dock inte så jag var tvungen att formulera om frågorna en aning. Tack till honom och de andra medlemmarna i Dismachine för deras medverkan i det första numret av mitt fanzine.

1. Börja med att berätta ganska utförligt om hur ni bildades, vilka som spelar och har spelat i bandet etc etc…
Jutte: Det började med att Jonas och Linus lirade med NOJS-BOYS på en pub. Dom var skitbra och jag ville spela med dom, eventuellt skulle jag sjunga men jag behövde få spela ett instrument efter det att T.S.P splittrats. Det blev D-taktsskola för deras del och entakts-rensskola för min del. Jag hade även pratat med den lille dödsmetall-kurden Heval om ett rensband. Efter två veckor hade vi det första giget. Heval var även med på turnén i Finland , men höll inte riktigt måttet på inspelning en, så Marsta hoppade in i bandet efter ett tag.
Den nuvarande sättningen är alltså följande: Jutte — (Gitarr), Marsta — (Röst), Jonas — (Trummor), Linus — (Bas).
Jonas: En dödsmetallsångare i ett kängband, fan det fattar man ju hur det blir. Vi spelade förresten en D-taktslåt med NOJS BOYS förresten.
Linus: Jag blev lurad in, under förevändningen att Jutila skulle spela avantgardistisk DUB-reggae-käng. Men det har man ju inte sett ett skit av än.
Marsta: Ah, det är ju en jävla tur det.

2. På andra plattan har ni, vad jag kan höra, gått över till det lite mer “vanliga kängstuket” (om man kan uttrycka sig så). Var det ett medvetet drag från er sida eller har ni bara utvecklats som band?
Jutte: Jag är mer lättlärd och manipulativ. Det blev rens i början och D-takten smögs in. Låten “Likriktning” från våran LP skulle egentligen varit med på 7″an. Jonas bara strejkar nu. Han är så jävla lat. Men nu blir det rens igen för min del i alla fall.
Jonas: Jutte är ju en gammal D-taktsräv, och det ju han som gör det mesta av musiken, och bestämmer. Gnäll inte på mig för fan. Man kan inte lära gamla hundar att skälla eller vad fan det heter.
Linus: Vi har nog låtit dom nya låtarna bli mer enhetliga eller nått i den stilen. Men vi använder ju fortfarande samma ingredienser. På singeln finns våra allra första låtar med, där vi testade hur lång vi kunde gå åt olika håll, liksom. På LP:n är våra låtar mest uppbyggda på ett visst sätt, som förstås är olika för varje låt.
Jutte: Det är alltså en medveten utveckling. Låtarna på LP:n representerar en massa olika grenar inom kängen och grinden. T.ex. “ADDICT” = SLAK (Spela Länge på Ackorden Käng), “Världsmästarpunkare” = ’82 primalt, “Likriktning” = melodiöst TOTTIS ripoff. Även grindisarna skiljer sig, men jag vet fan inte vad grenarna heter. “CD suger” = Hear nothing stuk. “Min egen sanning” = WHYig. Vi kan ju vår sak så vi testar lite. Linus har ju 20 poäng i satslära och jobbar på uppsatsen nu.

3. Har Dismachine någon ny skiva på gång? Hur har responsen varit på de två andra?
Jutte: Nej det har vi inte, men lite samlingsplattor. HG Fact (Japan) och PANX short song comp. (Frankrike)
Det har varit blandad respons på skivorna, en del gillar 7″ Ep:n bättre än LP:n och vice versa, men dom gillar skivorna. En del är till och med mycket entusiastiska, t ex. CAPITALIST CASUALTIES-trummisen skrev i sin Distrolista: “Best LP of the year. Both sides kicks everyones ass” och PROFANE EXISTENCE slutade med: “MORE, MORE, MORE” i sin Distrolist-beskrivning.

4. Vad tycker ni om att gamla punkband som MOB 47, SVART PARAD, KAAOS, ASOCIAL, BASTARDS etc. etc. släpper “alla” sina låtar på CD. Vore det inte bättre om dom lät bli?
(Jonas??? “pratar” istället för Marsta): Marsta tycker att MOB 47 CD:n och KAAOS CD:n är skitbra, annars skulle han inte ha tillgång till dom, bra alltså.
Jutte: Peter Andersson gråter säkert blod, men jag tycker att banden borde släppa dubbel LP:s i stället. Äh fan, jag skiter i återutgivningar, släpp nytt i stället!!! Men det finns ju inte så mycket som är bra nuförtiden så man kan ju förstå om dom börjar leta i garderoberna istället, jag bryr mig inte så jävligt egentligen. Släpp mer gamla DUB-plattor på vinyl i stället för CD.

5. Varifrån tar ni era influenser när ni skriver text och musik?
Jonas: Mitt trummande influeras mest av Jutte. Speltekniskt så har jag lärt mig det mesta i NOJS BOYS och av Jutte, men mina texter och låtar är influerade av olika grejer jag hört… DISCHARGE, ANTI CIMEX, NAPALM DEATH, BRUTAL THRUTH, IVO PAPASOV, JOHN ZORN & hela skiten…
Jutte: Musikaliskt: WHY och vissa Discharge influerade band. ACOA och en massa annat textmässigt. Punkskiten har inte så mycket att erbjuda textmässigt, men jag gillar DROPDEAD, AC, WBI och lite annan rens.

6. Hur har försäljningen av era två skivor gått?
Jutte: Hyfsat, fast när en yngre typ säger att han inte kan köpa skivan för att han/hon inte har någon skivspelare så vill jag slå ihjäl aset.

7. Hur tycker ni att ljudet blivit på skivorna hittills?
Jutte: Jag tycker att ljudet blivit så där, det enda jag är riktigt nöjd med är basen och låten “AARGH” på 7″:an. (= split 7″ EP med Cumbrage). När vi spelade in LP:n var tonhuvudena slut, så det fanns ingen briljans i diskanten, ljudet blev jävlig brusigt.

8. Uppsala-scenen?
Jonas: Asrå helt enkelt. HARRAS är Uppsalas i särklass bästa band. Jag och Peter Punk har börjat ordna spelningar: 100 betalande på DOOM/TOTTIS/DISMACHINE är inte illa pinkat, tycker jag. Det finns väl 10-15 kängband i Uppsala med omnejd. Kul att så pass många är involverade. Flytta hit så får du se själv för fan.
Linus: Jag hamnade i den här rörelsen i ett rent studiesyfte, men nu finner jag mig rejält inblandad. Häromdan köpte jag ett par kängor med 40 hål (om man räknar båda raderna på kängorna).
Jonas: Jävligt käng!

9. Hur upplevde ni Hultsfredsfestivalen i år? Fanns det några bra band eller var det mesta skit… Vad tycker ni!!??
Marsta: Sanslös skit.
Jonas: Sanslös skit.
Jutte: Det fanns väl som vanligt en massa nya band att upptäcka. Hann väl med en 30-40 band som vanligt. Bäst var helt klart MASSIVE ATTACK SOUND SYSTEM (folk fatta fan inte vad det var frågan om, bara rusade fram till scenen och trodde att det var konsert, men dom bad publiken att dra åt helvete. Fy fan vad jag skämdes över de svenska fyllorna.) DREAD ZONE, MA NUMMINEN. Året innan var det FUN-DA-MENTAL, ORO, DUB WAR OCH FLUX = bättre förra året. I år var också MYNTA jävligt bra plus en hel del fler, men jag orkar fan inte rabbla upp för ni pallar väl inte att läsa. Jag är alltså ingen som åker dit för att se ett band som jag ändå missar. Fan att vi inte fick spela Samba jävla snutjävlar. Ett av mina åtta band är ett Karnevals-samba gäng där jag spelar A-go-go (= dubbel koskälla). Dom får fan ta dit något riktigt bra band till nästa år annars bojkottar jag skiten, jävla arrangörer som hindrar oss från att spela Samba.

10. Vad håller ni på med vi sidan av DISMACHINE, spelar någon av er i nått annat band (förutom alla jävla käng/grind-band som ni är med i)
Jutte: Förutom fyra Dis-band till så spela jag trummor i Reggae bandet AHIMSA. A-go-go i sambaskolan Gustav Vasa, plus trummor i ett mellow-rap band som ännu är utan namn.
Linus: Syntar, bas och sång i popbandet BLÅKRÅKA. Syntar och bas i Ambient/Industri bandet MASTURBATORIUM. Bas, gitarr och bongs i folkmusik bandet NAVELLUDD samt bas i ett jävligt pretentiöst konstmusik-band på min institution som kör Terry Riely, Arnold Schärborg, John Cage, Igor Stravinskij och sån skit.
Jonas: Fan allt annat är ju bara skit så varför ska man hålla på och bry sig? Jag är ingen pretentiös folkmusik-diva. Bara rå. (Jaja… /Red)

11. Är punk att supa, svina och leva djävulen?
Jonas: Det är fan punk. Dra åt helvete jävla skrivbordspunkare.
Linus: Vet inte, så pretentiös är jag inte.
Jutte: Om punk är att va dum i huvudet så är det väl det.
Marsta: Hatar såna där frågor om vad som är punk, skiter väl jag i.
(Jag tror att ni tolkade frågan på fel sätt, men det kanske var mitt fel eftersom frågan var ganska dumt ställd, eller rent av åt helvete felformulerad, sorry!!! /Red)

12. Era texter skiljer sig avsevärt gentemot de allra flesta käng-band nu för tiden. Någon kommentar till detta?
Jonas: Vi är mycket argare. Äh fan, det är väl för att jag och Marsta inte sabbar hela skiten.
Linus: Jahaja, kul att du gillar det. Själv är jag helt rörd.
Jutte: Fan inga jävla pantade mäskarslen kommer fram med sina dumma jävla texter. Inga finn-fem-fel och andras inventeringar alltså.

13. Vad tänker ni på när ni hör följande ord: KISS, BOB MARLEY, GG ALLIN, FÅRSKALLE?
Jonas: Kiss: då tänker jag på igår. Utslängd och portad från krogen bara för att jag urinerade i en kanna. Fan, hade inte ens hunnit bli dragen. För övrigt skiter jag i skåne-patrioter. Fy fan!!!
Jutte: Kiss, kartonger, tennisracket och Gröna Lund -75, men då var ju du inte ens du född ditt as.
(Det rår väl förhelvete inte jag för, även om jag erkänner att det skulle ha varit kul att ha sett dom… /Red)
Bob Marley: = Kungen, nästan i alla fall på Gröna Lund -77. JAH, Rastafari, Way of rightousness living, mera JAH, Natty Dread plus en del kanon LP:s före “Exodus” sen blev det bara en massa disco.
GG Allin: Mkt. professionell skit, överdos.
Fårskalle: Skånezine.
Linus: Undrar om det är nåt bra på Tv i kväll. Kanske glömde jag att stänga fönstret på min institution. Fan. skiten är larmad, det kan gå åt helvete. Jaha ännu ett hål strumpan. När runkade jag sist?
Marsta: GG Allin = GUD R.I.V.
(jävligt oväntat svar. /Red)

14. Har ni några speciella favoritband och favoritfanzines, i sådana fall vilka…???
Jonas: Anal Cunt, Absurd & Sika Äpärä.
Linus: “Zappa” (jag har över 40 skivor), Naked city, Tomas Di-leva, Madonna. Brutal Truth, Cannibal Corpse, Jan Johansson, Georg Riedel, AC (Killer!!! /Red), Terror show, Fear of God, Einstürzende Neubauten, Yazoo, Lois Armstrong, Yes, Carcass, Monica Zetterlund, Ivo Papasov, Osibisa, Witch, Jojje Waden, Totalitär, Bach, Beethoven, Jimi Plotlein, Carol King.
Marsta: Discharge, G.B.H, Skitslickers, KAAOS, Teervet Kädet, GG Allin, Elvis, Danzig, Uutuus, Disrupt, Haras, Abuse, Anti Cimex, Extreme Noise Terror, Anti Seen, Disorder, Amen, Disclose, Huvudtvätt, Mob 47, The Varukers, Doom.
Jutte: Det är väl som vanligt inga direkta favoritband eftersom dom flesta band släppt så mycket skit, så handlar det väl mest om favveplattor. Men om jag ska svara på frågan och det tycker jag ju att jag kan göra så vill jag lägga betoningen på favorit med svag laddning. Och inte så mycket på band, t.o.m. Augustos Pablo har släppt en del skit plattor, Ok? Amon Düül, Jeff Beck, Brand X, Camel, Larry Coryell, Ekseption, Ali Farka, Genesis, Bo Hansson, House of Pain, Jan Johansson, Björn J:son Lindh. Kebnekajse, King Crimson, Opey? Ebenzer, Ivo Papasov, Soft Machine, Specials, Johnny Clarke, Commandments of DUB (Jah Shaka), Dillinger, I-Roy, U-Roy, Lee Perry, Prince Far-I, Scientist, King Tubby, Prince Jammy, Ranking Joe. Vad det gäller punk band så orkar jag inte. Det skulle ta så mycket utrymme för att svara på något så oväsentligt, har inte tid heller. Det enda band som släppt till 100% bra grejer är: KRÄLDJURSANSTALTEN. Mig veterligen endast en LP och en 12″a.

15. Tycker ni inte att DISCHARGE och NAPALM DEATH nästan gått samma väg igenom sina karriärer? Båda två var från allra första början riktiga “hit band”, men de har på “senare” tid strulat till det ordentligt för sig, det är förvisso min högst personliga åsikt, men det skulle vara roligt att höra vad ni tycker…
Jutte: WHY är fortfarande världens bästa platta. Napalm, vete fan skit som står och dummar. (Napalm Death för helvete!!!, Deras tidiga skivor är väl bland de få som kan mäta sig med “WHY” /Red)
Jonas: Det är väl bättre att lägga av, eller byta namn istället för att försöka rida på sina gamla framgångar. Fan, svikare på nått vis. DISCHARGE la ju av 83, det finns väl ingen som bryr sig ett skit om det nya materialet i alla fall. Det där sista var det Marsta som sa, men han var för slö för att orka skriva ner skiten. Tur att en annan är ett sprudlande energiknippe.
Linus: Jag försökte förklara för min vän Staffan att NAPALM DEATH inte har några originalmedlemmar kvar och deras skivor är helt olika varandra, och att man inte riktigt kan veta vad dom vill få fram egentligen. Men när han (Staffan) lyssnat på “Fear, Emptiness, Despair” tyckte han att det fanns många bra låtar, och för all del är det så man vill ha det så?

16. Lyssnar ni på japansk hardcore? Vad tycker ni om de japanska band som kommit upp de senaste åren, d.v.s. ’93-’95.
Jonas: Japsarna har väl haft jävligt juste hardcore bra länge.
Jutte: Va fan menar du med Jappe Hardcore? (Jag menar HC som kommer från Japan vad fan skulle jag annars mena? /Red) POWER OF IDEA och Japscore är väl skit, men om DISCLOSE och ZONE tar över världen så är det väl bra.

17. Välj ut de fem bästa skivorna 1995.
Jonas: Top 40 Hits-A.C, Deche-Carge 7″ EP, Ramones “Adios Amigos”, Dropdead “Discografi” Fan jag orkar inte…
Marsta: Disfear’s, Uncurded’s, Disorder’s, och Kiros & Katastrofi Alves nya plattor.
Linus: Dismachine’s två, plus om det kommer några mer med Nojs Boys.
Jutte: Disclose — Demos Album LP / Återpressen på Tragedy LP:n som jag förhoppningsvis hinner få ut innan årsskiftet. / Disclose — Great Swedish Feast 10″ EP / Disclose/Selfish — split 7″ EP. / Hail of Rage — 7″ EP. / Kirous — 7″ EP. / Zone — 7″ EP. / Enola Gay/Vomit Yourself — split LP. / Enola Gay/Coche Bomba — split Lp. / Dubbel 10″ med Masskontroll, Cripple Bastard, Warpath, Capitalist Casulties. / Drop Dead — Discoorafi LP. / Health Hazard 10″ EP. / Terror Show — Dubbel LP. / EBS — 7″ EP. / Cripple Bastards/Seseless Apocalypse — split 7″ EP. / Rupture/Bristning — split 7″ EP. / Deche-Charge — 7″ EP.
Detta är väl mer än fem plattor men så har jag ju en jävla genomströmning av plattor. Jag har t.ex. valt bort en jävla massa tveksamma plattor som typ:
Pist/Brutal Familiar — split 7″ EP. / Disclose/C.B.U. — split 7″. Disclose/Hellkrusher — split 7″ EP. Rupture/Spazz — split 7″ EP. Masskontroll/Battle of Disarm split 8″ mm. Och detta är bara inom hardcore grenen. Jag kan ju räkna upp en hel del bra DUB-plattor oxå som typ: DUB Crusadors, Jah Shaka, “Massive Attack” + Mad Professor för att nämna några.
Det blev visst mer än fem men jag hatar “dumma begränsningar”, så jag gör.

18. Vad ska man göra med alla fascister och nazister? Finns det egentligen någon riktigt bra lösning på problemet?
Marsta: Man kan väl trycka upp dom i röven.
Jutte: Om det är nån som har någon riktigt bra lösning på det, fram med det då.
Jonas: Linus skulle säkert vilja säga något fint och filosofiskt om det här, men han har dragit hem å käkat. Vet fan inte, vi får väl börja med genmanipulation så att alla blir identiska och snälla kanske…

19. Vad har ni för åsikter om den svenska hardcore scenen nu för tiden? Var den inte betydligt bättre och starkare under 80-talet, d.v.s. mellan åren ’82 till ’85?
Jutte: Det är bara skit. Det var bättre förr. And I’m truly serious.
Jonas: Skulle väl kunna vara bra mycket bättre, som i Finland typ.
(Jag håller med er till 100% i den här frågan, Sverige har inte haft någon riktigt bra HC scen på en jävla massa år. Den i Finland däremot har alltid varit stark. /Red)

20. Slut på frågor. Skriv en fråga till mig och gör egna utlägg om ni så vill.
Jonas: Linus skulle vilja fråga om du nånsin drömt om att du kan suga av dig själv. Jag skulle vilja fråga när tidningen kommer.
(Man börjar ju fan undra vem fan det är som skriver/säger/tänker/drömmer om vad egentligen. Är verkligen Linus hemma och äter? Svaret på dina och Linus funderingar är i alla fall följande:
1. Nej, jag har aldrig drömt om att jag kan suga mig själv!
2. Det är ju totalt meningslöst att svara på när tidningen kommer ut, eftersom du ändå inte får reda på svaret förrän den är ute, ganska självklart eller hur??? /Red)
Marsta: Gillar du Boogie-Woogie?
(Fy fan vad trött jag börjar bli, skola i morgon oxå, Usch!!! Nä fan, jag går och lägger mig nu. Var fan är katten??? /Red)
Jutte: Nu är jag så jävla trött efter att ha svarat på dumheter, att jag, inte orkar ställa alla frågor J 9. vill. Men nu fick jaq inspiration att ställa frågor.
(schizo… eller? /Red)
När gjorde du en självrannsakan/ska du göra? När tänker du vakna upp och ärligt svara på frågor om dig själv. Inte samhället osv.
Frågor som typ: När, hur och var har min själviska jakt efter sexuell tillfredsställelse skadat andra människor och mig själv. Vilka människor drabbades, och hur illa? Hur var min reaktion i dessa situationer när detta inträffade? Hade jag en tärande skuldkänsla som inget kunde utjämna? Eller hävdade jag att jag var den förföljde och inte förföljaren. Hur reagerade jag inför missräkningar i sexuella sammanhang? Blev jag hämndlysten och nedstämd när jag avvisades. Lät jag detta gå ut över andra människor? Det är något som gäller alla vara angelägenheter, och som minskar mitt ego, det gör ont, men är befriande. /JUTILA
(Tack för intressanta och bra frågor. /Red)

J. JUTILA
Peterson-Bergers väg 14
756 49 UPPSALA
SWEDEN