Om man säger att något är konstrock blir det dåligt per automatik. Men Death in Vegas, Pulp och Velvet Underground gillar ju konst, och dem är det inget fel på. Vi bestämde oss för att kolla lite närmare med folk på insidan. Finns konstrock? Har den något med konstskolor att göra och i så fall vad?

1. Vilken konstskola har du gått på?
2. Träffades bandet där?
3. Gick det några andra band där?
4. Spelar/ger ni ut konstrock?
5. Vilket är det konstigaste instrumentet?

Samuel Nyholm, RE:RE:RE

1. Konstfack, fast resten av bandet också: Beckmans, St Martins.
2. Vi träffades här och där. Vi började på Konstfack.
3. Pelt Dist, Kommun, Cruel In The Sky, Påve, Cool Guyz, BIs glada gossar, Booty Clan, Sonic Shit Mag, The Crealers, Almis + några gay body synthare på industridesign som gjorde rätt intressanta saker
4 Nej vi spelar modern synth med en touché av hip-hop.
5. I vårt band? Louies mixer, Louies sampler. Vi har inga särskilda konstiga instrument.

Olof Dreijer, The Knife

1. KV i Göteborg, det är som Nyckelviken i Stockholm ungefär.
2. Nä, The Knife började vi med innan. Men vi släppte skivan när jag gick där.
3. Nä.
4. Nä.
5. Vilka fjantiga frågor, det finns väl inga konstiga instrument. Kanske när man använder befintliga ljud, som Stockhausen, det är konstigt.

Åsa Cederqvist, Revlon 9

1. Konstfack.
2. Nej inte direkt, men vår första spelning ägde rum där.
3. Kommun, Vega, Kubot, plus ett par lo-fi band jag inte minns namnet på med flera. Det är trots allt fem år sen jag gick där.
4 Nej, men om man ändrar det till konstig rock så; ja.
5. De där sjuka instrumenten den japanska konstnärs/musikduon tillverkat och spelade på under en performance på Lydmar i Stockholm. Det lät mest som undergång/noise musik som kom ur dem.

Sara Lundén, Sara Lundén

1. Mejan (Kungl. Konsthögskolan) och på Örebro konstskola.
2. Vi träffades inte på Mejan, men jag började göra musik där.
3. När jag började fanns det ett band som kallade sig Disolve och bestod av Peter Geschwind, Annika von Hauswolff och Lotta Antonsson och några fler, men jag tror att de bara gjorde en spelning. Sen gick Tobias Bernstrup där då också och han gör ju musik men är inte något band. Annars var det ingen som höll på och spelade då på Mejan. På Örebro Konstskola fanns det däremot flera band, några som hette Enema och Gejonte eller något, som jag steppade med någon gång och så var det ett annat band som jag tror kallade sig Hajen, de finns fortfarande.
4. Nej.
5. Om du menar som vi spelar på så är det väl inget som är speciellt konstigt. Just nu är det kanske min trummaskin en Alesis SR-16, för den är så gubbig och o-kool.

Johanna Billing, (skivbolaget) Make it happen

1. Konstfack.
2. Det var under tiden jag gick på skolan. Fast skivbolaget startades inte i den miljön utan mer i musikvärlden egentligen, tillsammans med min bror som är journalist.
3. Kanske inte hela band, men det gick ju folk där som var med i grupper som till exempel Revlon 9, Mazarine Street och Moder Jord. Jo, ett band formades förresten helt på skolan, Re:Re:Re.
4. Inte till innehållet — som musikalisk inriktning — vad jag vet. Vi ger ju ut en del konstnärer som gör musik. Men det blir ju musik som vilken annan musik som helst. Och musik är väl också konst! Att dela upp det på något sätt är egentligen konstigt och handlar nog mer om ett slags romantiserande över konstnärsrollen som jag antar kommer från tiden då Velvet Underground fick sin första spelning på The Factory där det var väldigt högt i tak… Men det som kanske är spännande i det och som skulle kunna vara en skillnad än i dag är kanske att om man kommer in i musiken från ett annat håll, eller spelar på scener som inte styrs av musikbranschens regler och traditioner, vågar man ibland gå på och experimentera mer.
5. Självspelande piano.

Jenny Wilson, First Floor Power

1. Jag har en plats på Konstfack (Grafisk Design & Illustration) men har just nu tagit ledigt på grund av att jag precis fått barn.
2. FFP träffades i Malmö mellan 1997 och -98. Vi höll inte på med något annat än att vara i replokalen tillsammans.
3. Andra band på Konstfack…? Vet faktiskt inte om det gick något helt band där, men jag fick känslan av att det i var och varannan klass gick någon som höll på med musik mer eller mindre seriöst.
4. Nej, det skulle jag då inte kalla det för.
5. Sexsträngad elbas. Ett fult instrument.