First Floor Powers Jenny Wilson sopar mattan med nästan samtliga svenska sångerskor när det gäller att se stentuff ut på scen. Tillsammans med låtskrivarpartnern och pojkvännen Karl-Jonas Winqvist och sin syster Sara Wilson spelar hon ofjäskig rock med spår av tidiga Talking Heads och amerikanska alternativband som Swell, Grandaddy och Yo La Tengo.
First Floor Power kompromissar inte. Dessutom har de avverkat sex trummisar på ett och ett halvt år, så när Darling träffade bandet var samtalsämnet ganska givet.
Karl-Jonas: — Trummisar är så himla mäktiga och viktiga. Och det vet de om. Om det inte fungerar med trummisen, så fungerar det inte alls. Vi har haft repor när trummisen varit sur eller förbannad på de övriga i bandet, och det har inte gått att spela då. Om en trummis vill djävlas kan han få hela låten att låta som ett benrangel.
Sara: — Min frisör hade en teori om det där, om att trummisar måste hävda sig eftersom de alltid får sitta bakom alla de andra.
Stämmer myten om att trummisar är lite dummare än andra musiker?
Jenny: — Absolut inte dummare, men många trummisar är väldigt säregna. Titta bara på Ringo Starr, han verkar vara en sån krumilur. De är nog lite aviga och oberäknerliga. Och lite toklustiga.
Karl-Jonas: — Men det är ganska sällan som trummisen blir en personlighet i bandet. Det var nog annorlunda förr, med trummisar som Ringo, Charlie Watts och Keith Moon, de är ju kultfigurer, men i dagens band är trummisen oftast bara en bifigur. Det är väl ingen som vet hur trummisen i Oasis eller The Verve ser ut?