Här kommer en ganska så kort intervju med boråsarna ORAL. Intervjun är gjord av allas vår ‘Delirium Tremens’ grabb Marko Orava…

PRESENTERA MEDLEMMARNA?
— I Oral är vi fyra stycken, på sång har vi Uno (25), Pedda – Bas (23), Alf – Gitarr (22) och Nicklas – Trummor (21).

BERÄTTA LITE OM ORALS BAKGRUND?
— Oral föddes 1984. Vi består fortfarande av samma sättning. Med spelningar har vi haft otur, under åren har vi gjort högst ett tiotal spelningar. Men nu i kommande juni månad så skall vi spela på en HC och punkfestival i Åbo (det gjorde dom också /red anm.)

NI HAR JU HÅLLIT PÅ RÄTT SÅ LÄNGE, VARFÖR HAR NI INTE SLÄPPT NÅN SKIVA?
— Att ingen skiva är gjord är dels en ekonomisk fråga, men vi har planer på att eventuellt släppa en singel eller maxi. Annars tycker vi nog att det är bättre med kassetter för det är billigare och man kan få med fler låtar plus att vi då i regel mixar och sköter inspelningen helt själva.

DET FINNS JU EN MASSA BRA BAND I BORÅS, VARFÖR HÖR MAN NÄSTAN ALDRIG NÅGOT DÄRIFRÅN?
— Det stämmer att det finns en del bra band i Borås. Att vi inte hörs utåt beror på att vi har väldigt dåligt med kontakter. Och i vår stad är det näst intill omöjligt att arrangera spelningar med punk och hardcoreband. Dom vi har haft har gått ganska så våldsamt till, därför får vi själva inga spelningar här.

ÄR DET MÅNNE BORÅS ALLMÄNNA SLÖ-MENTALITET?
— Vi svarar endast för oss själva, men det kan nog stämma att slömentaliteten finns, men den har också sina förklaringar.

VAR STÅR NI POLITISKT, VARFÖR?
— Vi är inga pacifister förutom när det gäller att bära vapen åt staten och kronan. Vi föraktar och förnekar all form av styre, religion och sammanslutningar (förutom dem vi själva har kontroll över). Vi möter våld med våld, hat med hat och spottar på den svenska fanan.

HUR ÄR DET MED ROCKBORGEN (Inte Fagerstas era jävla spån… /red.anm.) NUFÖRTIDEN, NÅGRA SPELNINGAR DÄS?
— Rockborgen är styrd och ställd av en fet jävla despotisk kommunist som visar sin läras rätta natur.
Svinet vars namn är Stefan Arontzon, anställd av kontaktnätet (?).
Han har efter lång tid lyckats göra sig av med alla punkband.
Den faan böt i smyg ut låsen till alla dörrar, så banden helt enkelt inte kunde komma in. Punk och Hardcore spelningar är helt och hållet bannlyst på rockborgen, allt detta tack vare självutnämnde Kung Arontzon.

ERA FAVORITGRUPPER?
— Vår musik inspireras främst av Crass, Conflict, Anti-System, Rudimentary Peni, kanske mer av dessa gruppers engagemang än just deras musik.

VARFÖR SKAFFAR ALLA I BORÅS BARN?
— Ingen i Oral har några barn eller planer på att skaffa några. Men många av dom gamla punxen har både en och två ungar. Dom lever också därefter lugnt och bidar sin tid. Om det blir roligare med barn vet vi ej men det vi ser, så verkar det inte så.

HAR NI KOSKRÄCK?
— Nej.

ORAL bokas genom:

Peder Jonsson,
Pälsbo Pl 576,
510 40 Sandared
tel: 033-551 95.

Uno Björling,
Björksätersgatan 12,
502 36 Borås
tel: 033-13 15 18.