Som alla vet handlar Umeå inte längre om hardcore. Musiklivet spretar åt alla håll. En bra exempel på det är lokala skivbolaget Chalksounds. Musiken de släpper är minst sagt spretig. Provocerande noiserock i god USA-anda blandas med spröd emo-pop.
Alltid i snygga förpackningar för att tilltala redaktionen på Chrome.

Web: www.chalksounds.com
Adress: Skolgatan 108A, 903 32 Umeå

Vilka har hand om Chalksounds?
Just nu är det jag (Magnus) och Johan sen har vi hjälp av Henrik (web) och även lite folk här och där som hjälper till med att sprida ordet, sätta upp posters, sprida flyers osv. Det är ett samarbete, alla försöker göra det dom kan även om det bara är att gå till posten nån gång då och då.
Vad är ert motto?
Vi har inget motto, vi fungerar nog inte så, utan det handlar nog mer om att ta dagen som den kommer, hm ja det var ju ett motto…
Antal släpp?
Fram till dagens datum har vi 18 släpp under bältet. Det var dock inte förrän 2001 som vi fick ut vår första fullängdare. Vi började litet med 7″ singlar i små upplagor och har jobbat oss upp mer och mer, sakta men säkert.
Släppta band?
Det är en hel del. KEVLAR, COBOLT, ISOLATION YEARS, REVOLVO, DISA, HIM KEROSENE, HEED, THE PRICE OF INK, SOVIAC, AINA, YOUR HALO IS A RADAR, THE CRYSTAL COMMITTEE och APESEX. Vi jobbar ju inte med alla band nu utan vi koncentrerar oss på några stycken. Många av banden har gjort ett släpp hos oss, det har passat bra när det handlar om en 7″ singel. Just nu jobbar vi mest med Soviac, The Price Of Ink, MOONBABIES, CARPET PEOPLE och The Crystal Committee. Det känns som en bra blandning. Vi vill inte begränsa oss till en genre eller nåt sånt.
Kommande släpp?
I höst (2002) släpper vi nya album med Moonbabies, Carpet People och The Crystal Committee. Efter nyår kommer ett nytt album med Soviac. Det är vad som är planerat nu.
Hur/när/varför startades Chalksounds?
Vi startade upp Chalksounds 1997 när bandet jag spelar i (Kevlar) hade gjort vår första inspelning. Vi ville få den släppt på 7″ vinyl men det fanns inte så mycket intresse bland bolagen som existerade då att ge ut en vinylsingel. Det ansågs bara korkat. Si vi bestämde oss att ge ut den själva. Från början var tanken inte så mycket att det skulle bli ett “skivbolag” utan mer ett sätt för Kevlar att få ut sina grejer. Vi hade en extrem FUGAZI/Dischord-period då och fick nog ganska mycket pepp från hela den scenen, man såg ju att det kunde funka. Vi hade ingen som helst koll på hur vi skulle gå tillväga men fick efter mycket om och men tag på adressen till ett tjeckiskt presseri (Gramofonove) så vi kontaktade dom och ställde typ 100 frågor. Sen skickade vi bara iväg grejerna till dom och 3 veckor senare landade singlarna hos mig. Det kändes ganska overkligt men jävligt kul. Det var nog då man började känna att det här går ju att göra och att man ville fortsätta släppa musik.
Hur finansierades första släppet?
Vårt första släpp finansierades med hjälp av det lokala skivbolaget Nons Records. De lånade oss pengarna helt enkelt. De gjorde extremt mycket för musikscenen i Umeå på den tiden, hjälpte många och visade att man kunde göra saker själv.
Var kommer namnet ifrån?
Namnet brainstormades fram när vi mastrade Kevlar-singeln. Vi höll på att fixa ett omslag samtidigt och behövde ett namn för “labeln”. Vi ville inte ha ett namn som slutade med Records eller Recordings eller nåt liknande. Vi vill ha ett namn som hade med musiken vi släppte att göra. Och då var det ju bara Kevlar. Vi hade en låt på singeln som heter Line of the chalk och vi kom fram till att det vore schysst att ha med ordet Chalk i namnet. Sen så blev det bara Chalksounds (kritljud). Vi är i alla fall nöjda med namnet och det känns speciellt. Även om folk uttalar det konstigt eller frågar “va?” ofta när man säger vad skivbolaget heter så skulle vi inte vilja heta nåt annat. Vi är Chalksounds.
Råd till andra som vill starta skivbolag?
Starta litet. Släpp bara det du gillar, ha kul, jobba med kompisar. Det finns många råd att ge… ekonomiskt kan man komma undan med mycket, särskilt när det gäller omslag, försök att göra så mycket som möjligt själv som t.ex. omslag, screentryck osv. Det är värt det och mycket roligare!
Vilket band skulle ni helst vilja släppa?
SONIC YOUTH.
Vi vet att Chalksounds har lyckats när…?
Vi har släppt Sonic Youth.