Först ut på denna sida är Randys Stefan Granberg som med sin blandning av tuff punkrock och socialt medvetna texter passar utmärkt att fråga vad som gör en låttext bra.

Har du några förebilder textmässigt?
Det är väldigt blandat. Jag tycker nog att PATTI SMITH, BRUCE SPRINGSTEEN, tidiga DAMNED och RAMONES är ruskigt bra. Det är det man är ute efter, strippa ner det så att det bara är helt jävla idiotnivå på det. Om det går. Men Patti Smith just nu.

Vad är det som gör en text bra?
Jag tycker att en bra text säger någonting man känner utan att själv ha fattat det tidigare. Inte en politisk text utan en bra rocktext är något som, med kanske fel ord, beskriver någonting man känner, och när man hör det fattar man så jävla bra vad de menar. De kanske gör en konstig liknelse man inte tänkt på, när man hör den klickar det till: så är det! Politiskt vet jag faktiskt inte. Jag gillar nog BILLY BRAGG mest, lite mer poesi.

Vad ska en text innehålla för att fånga den som lyssnar?
Det är ruggigt svårt. Något man inte riktigt har väntat sig att höra. Kanske något obscent eller helt enkelt en ruskigt bra historia. Jag lyssnar mycket på country, HANK WILLIAMS och sånt och jag tycker det är viktigt att man känner att de verkligen menar vad de sjunger, att det inte är så påklistrat. Då velar det egentligen kanske inte så jättemycket roll vad man sjunger om utan hur man sjunger det.

Finns det något huvudtema i Randys texter?
Huvudtemat är väl någon typ av socialism och anarkism som kan ta många former. Någon typ av kärlek till solidaritet och kärlek till medmänsklighet. Det känns som att det är ständigt närvarande.

Är det lättare att skriva om en händelse än något abstrakt?
Jag har försökt lite på senare tid att skriva lite mer som Patti Smith. Jag har konstant varit emot texter som folk säger: Du får tolka dem som du vill. Jag tycker det är ett jävligt konstigt uttalande. Ska jag skriva ner en massa ord och så får du tolka dem hur du vill? Jag vill att folk ska förstå vad jag menar. Jag menar en grej när jag skriver en text, den här grejen vill jag ha sagt. Då vill jag gärna att folk ska förstå den grejen när låten är slut, inte bara tolka den som de vill. Fast om man återgår till Patti Smith är det ju bara ord och ramsor. Bob Dylan är ju också bara en massa… de kastar ur sig ord och helt plötsligt tycker man att man förstår. Med Randy har det alltid varit så att här är det inget snack om vad det handlar om, den här låten handlar om det.

Spelar texterna egentligen någon roll, bryr sig folk?
Jag hoppas det. Jag är ju inte en supermusikalisk kille själv, när jag lyssnar på musik är det ruskigt mycket texter som jag fokuserar kring. Hur de är framförda och vilken attityd och att man känner att de vill säga saker. För mig är det ruskigt viktigt, det är nog 50/50 nästan, nja, det beror på. Jag tycker att AC/DC med Bon Scott har bra texter. Det går ju faktiskt att gilla musik med dåliga texter medan det inte går att gilla bra texter med usel musik. Men ska jag verkligen älska det måste det vara bra texter. Jag tycker till exempel att THE DONNAS har bra texter med tanke på vad de är för typ av band. Det kanske inte är texter som på papperet är bra. Så är det ju nästan med all rocklyrik, den funkar bara med musik och kan te sig ganska obegriplig utan musik. Om man köper en skiva och åker hem så läser man texterna på bussen och tänker: nja. Men när de sjunger och man förstår hur rimmen är och melodin då blir det bättre.

www.atwebdesign.nl/randy