Under rubriken Label profile kommer vi i varje nummer uppmärksamma ett skivbolag som vi gillar. De mer ingående artiklar vi hade i våra tidigare nummer kommer troligtvis inte komma igen utan vi kommer nu att koncentrera oss på denna variant istället. Först ut på plan är Vänersborgsetiketten Carcrash.

Vem/vilka har hand om Carcrash Records?
Carcrash sköts till största delen av mig, Håkan, med viss hjälp vid behov av de närmaste i min omgivning. Jag anlitar en webguru vid namn Johan samt utsätter min talangscout Tomas för musikterror när det behövs. Dissar han det, då signas det. Förutom denna kärna har mer eller mindre 10-20 medarbetare kommit och gått. Nu i dagsläget genomgår vi en omorganisation där vi flyttar allt pick och pack till Götet och därifrån svingar med järnnian mot nya mål.

Vad är ert motto?
“Not just music”. Band som enligt oss förmedlar lite mer av typen “annorlunda” musik, som kan anses lite “anti” av vissa… Emellanåt dyker det dock upp ett radiovänligt alster för att rensa luften. Vi strävar efter att sticka ut från mängden, samtidigt som vi vill hålla en hög klass. Kan ibland leda till lite av ett antiklimax, men det får man ta.

Antal Släpp?
8

Släppta band?
UNCLE, OUTSTAND, FARAPART, DIVISION OF LAURA LEE, IMPEL, THE (INTERNATIONAL) NOISE CONSPIRACY, QUAGMIRE, CASSETTES

Kommande släpp?
DIALOG CET Ny Metall 11 låtars CD ute sommaren 2001 och QGMR tba Cd-format under hösten 2001. (f.d. Quagmire)

Hur, när och varför startade Carcrash Records?
CCR startades av de då två hjärnorna bakom No Looking Back Rec, jag & Matt, sommaren 1996. Anledningen att CCR grundades var främst på grund av ett samarbetsavtal som under 1995 ingicks av NLB och ett av de större indiebolagen i Sverige, som vid den tiden skar sig. Detta var tidigt under 1996. För att det då planerade släppet (Uncle 7″) skulle kunna genomföras, togs en ny och oberoende etikett fram där vi stod som ensamma beslutsfattare. NLB fortsatte dock nästan emot sin egen vilja att släppa skivor fram till 1998, då bolaget sakta sjönk ner till döden. Namnet finns fortfarande för att bli hedrat genom vår lilla mailorder & hemsida. Carcrash är vad man i dagligt tal brukar kalla för ett “skilsmässobarn”.

Hur finansierades första släppet?
Alla släpp har hittills mer eller mindre finansierats av lån av olika slag. Större eller mindre…

Var kommer namnet ifrån?
Namnet uppkom i samband med att vi tog fram vår logga. Symbolen visar en bil som voltat och fattat eld, och på så vis satt den där. Tror slumpen avgjorde helt enkelt.

Råd till andra som vill starta skivbolag?
Innan man beslutar om att starta eget bolag tycker jag det är viktigt att man frågar sig om man kommer jobba tillräckligt för de banden man släpper. Lite av att man måste kunna ge bandet rättvisa i det de presterar. Med det menar jag tiden och engagemanget man lägger ner. Ofta när ett nytt skivbolag bildas, är det av och med det egna bandet. Ett sätt att få ut sin musik. Vilket jag för övrigt tycker är kanon, men då när man jobbar med det egna bandet så är allt ganska simpelt, eftersom man vet var och till vem man vill nå ut etc. Då är det helt på bandets egna villkor. Jobbar du för någon annan blir kraven annorlunda. Kraven kanske blir högre och helt annorlunda. Vet en del som fallit på just detta och därför lägger ner redan efter 2-3 släpp. Sammanfattningen är helt enkelt att man måste vara beredd att lägga ner all den tid det krävs. Har själv fallit på den punkten någon gång, och det är inte alltid så kul.

Vilket band skulle ni helst vilja släppa?
LINCOLN

Vi vet att Carcrash Records har lyckats när…?
…jag hamnar på omslaget till Playgirl.

Håkan/Carcrash kontaktas genom: nlbninja@hotmail.com
www.nolookingback.corn