Hade Planet Superfly spelat trist britpop av standardformat hade de aldrig varit med på dessa sidor. En blek karbonkopia är knappast något vi blir upphetsade av. Men Planet Superfly är mer komplexa än de flesta popband, och hur jag än försöker kan jag inte riktigt ena mig om vad de låter som. De verkar ha funnit en egen unik mix av det bästa ur flera olika musikstilar. Självklart vill Chrome veta mer om Linköpings nyaste musikhopp.

Planet Superfly började sin bana någon gång i början på nittiotalet, när medlemmarna fortfarande gick i högstadiet, på fritidsgården Lyktan i Åtvidaberg berättar gitarristen Joakim Svensson för mig. I början var det en lätt turbulens bland medlemmarna, men efter avverkande av ett antal olika konstellationer och bandnamn letade sig bandet fram till sin nuvarande sättning. De sista pusselbitarna att falla på plats var gitarristen David Drejstam som kom med i bandet 1997 och Joakim som hoppade in sommaren 1999 sedan den gamla gitarristen hade givit sig av till Stockholm. Bandet består alltså idag av Jens Carlzon på sång och bas, trummisen Kribbe Nilsson, Jim Andersson på gitarr och de nämnda gitarristerna David Drejstam (som också ger sig på orgeln) och Joakim Svensson. En ändring av gruppens namn till Planet Superfly, historien förtäljer dock inte vad de hette innan, blev pricken över i. Naturligtvis är jag lite nyfiken på vad namnet kommer ifrån.
— Planet kommer från BLACK SABBATH-låten Planet Caravan och Superfly kommer från Curtis Mayfields soundtrack till filmen med samma namn. Ett komplett bandnamn helt enkelt, säger Joakim.
Ja, det passar ju bra med kopplingar till sjuttiotalet med tanke på att Planet Superflys musik inspirerats av det decenniet. Även om influenserna till musiken kommer från all sorts musik enligt Joakim så erkänner gruppen att sjuttiotalet ligger dem alla varmt om hjärtat. Vad är då världens bästa låt?
Another girl, another planet med THE ONLY ONES, replikerar Joakim tvärsäkert.
Jaha, då har man missat något igen då, konstaterar jag som inte direkt är inne på obskyr sjuttiotalsrock.

Popwire

Under hösten och vintern ’99 har Planet Superfly spottat ur sig två demos av himla bra kvalitet. Den första innehöll storslagna poppärlor som Radiation och Stay for Something Better. Otroligt nog var den inspelad hemma hos gitarristen Jim, med hjälp av hans dator. Demo nummer två som kom till Chrome’s redaktion häromsistens var även den en njutning för örat, här hade grabbarna dock utnyttjat sig av Rekyl Studio i Stockholm för inspelningen. Och snart bär det in i studion igen.
— Vi har inga problem med att skriva nya låtar, idéerna flödar, men det tar ett jävla tag att repa in dem för vi har oftast inte så mycket tid till replokalen.
Planet Superfly har god hjälp av det Linköpingsbaserade företaget Promopop när det gäller bokningar, promotion och liknande som bandet anser vara tråkigt. Promopop erbjuder sina tjänster till bra band inom pop/rockgenren som inte har fått ett skivkontrakt ännu. Företaget kan hjälpa till med management och promotion mot musik och mediabranschen. Promopop har också en demoklubb där okontrakterade band kan presentera sig för musikbranschen genom att vara med på en promoskiva och diverse spelningar.
— Promopop har tagit tag lite i oss och vi har börjat satsa lite mer seriöst, menar Joakim. Promopop fixar spelningarna och utskick av material.
Bandet har även raggat hem ett förlagskontrakt med internetmusikporten Popwire. Hur kom det sig att Popwire upptäckte Planet Superfly och vise versa?
— Jim var på nätet och kom av en slump in på deras nyöppnade sida. Han skickade en demo och det sa klick. Popwire står för skivbolagspromotion av Planet Superflys låtar och de kan också stå för studiokostnader med mera. Popwire har en speciell nätsida med sina kontrakterade band som bara skivbolag och liknande har tillgång till.

Skivkontrakt?

Hittills har Planet Superfly gjort ett tjugotal spelningar, de flesta har varit i vår huvudstad, detta berättar Joakim beror på att Linköping är en usel stad (som om vi inte visste det /red). Tror de, med detta i åtanke, att man kan slå igenom med Linköping som bas eller behövs det en omlokalisering till Stockholm?
— Att slå med Linköping med bas går med all säkerhet vilket andra band redan bevisat, men vi tror tyvärr inte på Linköping eftersom det inte finns några spelställen för mindre band. Så vi kommer förr eller senare att flytta till Stockholm.
För tillfället är Planet Superfly nära att plita ner sina autografer på ett skivkontrakt men Joakim är lite förtegen vad gäller detaljerna.
— Om vi känner att vi kommer längre ifrån ett skivkontrakt än där vi är nu så skiter vi nog i allt. Vi är nära, mer kan vi inte säga.
Vad har ni själva för önskemål om det perfekta skivbolaget?
— Det perfekta bolaget vore ett bolag som låter oss vara helt fria på skivan och inte styr hur det ska låta, men det är väl omöjligt i dagens marknadsstyrda skivindustri.
Just nu arbetar Planet Superfly med nytt material med siktet inställt på en ny vända i studion, vidare finns det några spelningar bokade runt om i landet. Den som vill ha information om var och när man kan se Planet Superfly på den lokala scenen gör rätt i att surfa in på HTTP://WWW.PROMOPOP.E.SE. Framåt sommarkanten bör alla hålla ögonen öppna då de enligt egen utsago räknar med att vara uppbokade till många schyssta festivaler. Killarna håller även på med att snickra ihop en egen hemsida som hittas på adressen HTTP://KICKME.TO/PSF. Det är en inte alltför vild gissning att ni i en nära framtid kommer att få läsa om Planet Superfly i större publikationer än denna och kom då ihåg var ni läste om dem först.