MARTIAL MOSH är ett tämligen nytt band från Västerås. Nytt och nytt, egentligen började de spela hösten 86, och har nu på senare tid gjort spelningar och framträdanden. Själv har jag sett dem live en gång på Maskinskylten i januari 88 och där var de riktigt bra. Då hade de tyvärr ganska dåligt ljud vilket gjorde konserten ej så bra den kunde ha varit. Deras stil är jämförbar med band typ Napalm Death och den sortens musik. M.M har däremot hittat en egen stil och har även lyckats få fram en viss melodi i snabbheten, för snabb kan man verkligen kalla deras musik. De har varit i studion nu och spelat in en demo som kommer att bli en splitt tape tillsammans med Tranås/Linköpingsbandet Horse Laugh. Den kommer att ges ut av Bubbel Bad. De kommer även att medverka på Uproars samlings Lp “HC For The Masses”. Intervjun är besvarad av hela bandet.

Varför har ni bildat ett band? För att ha kul och få ut ett budskap eller?
— Det är ju roligt att spela musik, det är främsta anledningen, sen kan man ju alltid försöka föra ut vad man tycker om saker och ting, inte bara sjunga om helt ointressanta saker.

Har ni haft många spelningar? Hur gick dom?
— Vi har haft tre gigs. Första var på Ultra maj -87, det gick inte så bra. Vi var otajta och Dahlberg hade skurit sig i fingret dagen innan. Den andra ägde rum på Maskinskylten i Linköping. Den gick skapligt men ljudet på scen var väl inte det bästa. Uppsala var nästa plats vi spelade på, i Ungdomens Hus, och om den spelningen råder splittrade åsikter inom bandet. (Har hört nånstans att Martial ska ha en spelning i Surahammar inom snar framtid /red)

Vad tycker ni om den mer och mer utspridda metal trenden inom punken?
— Dahlberg och Johan tycker det finns mycket bra metal som tyvärr kombineras med ointressanta skittexter och det är därför okej om man tar musiken och sjunger om viktigare saker, och inte ändrar attityder. Men det bör nämnas att Martial Mosh inte är ett metalband, trots vissa metalstänk. Micke och Marco är lite mer negativa till band som nästan helt gått över till trash metal. Attityderna verkar ändras, fast band som C.O.C, Concrete Sox osv är schyssta både i text och musikväg. Hoppas att det ej blir för mycket metal i punken, utan att utvecklingen går åt ett mer hardcore inriktat håll. Det kan väl vara bra för de små metalbanden som får lite mer spelningar ihop med punkbanden, det är ju punken som gett underground metalscenen en skjuts. Hårdrockarna kan kanske få en bättre attityd att höra mer punk.

Vad handlar era texter om?
— De handlar om djurslakt, ordningsvakter, pratkvarnar, självmordstankar osv. TRY handlar om att få tummen ur arslet och göra nånting själv. SNYT DIG handlar om folk som dricker öl vars huvud man kan byta mot bollar t ex nationalister.

Droger? Sprit, hasch? Vad tycker ni om det? På konserter?
— Droger är helt och hållet upp till var och en så länge man inte stör eller förstör för människorna i sin omgivning. Detta gäller givetvis även konserter. Langare ska naturligtvis inte stryka omkring på skolgårdar och sälja till yngre ungdomar som i annat fall aldrig skulle kommit i kontakt med droger.
Ingen i bandet är Straight Edge.
MARCO: Jag själv på en Finspång spelning tog en stärkare (ha ha Löken) och blev ganska full. Ffter det har jag ej druckit på spelningar och tänker fortsätta med det.

Lyssnar ni på nån annan musik än HC/punk?
DAHLBERG: Ganska mycket 60 tal och mindre kända metal band typ Warlord, Fates Warning, Manilla Road, Trouble, Juggernut mm. Även på Deep Purple, Uriah Heep, Blondie, Mike Oldfield, Motörhead, Jimi Hendrix, Sweet, Stray Cats, Hawkwind, Thor, Manowar och Slayer.
MARCO: Lyssnar gärna på gammal hårdrock à la Böc, Bto osv. Även på band som Rush, Demon, en del hitlåtar kan vara sköna att lyssna på, men jag köper inte sånt.
MICKE: Alice Cooper, Cheap-Trick, Trio, Black Sabbath, The Who, gamla Kiss, Sweet, Pogues, Pink Floyd.
JOHAN: Javisst. Black Sabbath, Budgie, Led Zeppelin, Zodiac Mindwarp, Saint Vitus, Picture, Point Black, John Cougar.

Hur gillar ni punken i Sverige?
— Bra band finns, men det är lite dåligt med spelställen och speltillfällen.

Går ni i skolan eller jobbar ni?
MICKE: Arbetar som elektriker.
DAHLBERG: Arbetsfri utom på fredagar då han går på systemet åt oss andra, för han är den enda i bandet som är över 20.
MARCO: Går sista året på samhällsvetenskaplig linje.
JOHAN: Ungdomslagsarbete 4 timmar om dagen på Park och Idrott.

Favoritband? Influenser? (Fan vilka dåliga frågor jag lyckats komma på /red)
DAHLBERG: A.O.D, Ramones, V.A, RKL, Attitude Adjustment, Fear Itself, 7 Seconds, SNFU, Youth Brigade mm (fråga 6), jag blir influerad av det jag lyssnar på.
MICKE: RKL, Hard-ons, Rhytm Pigs, Stark Raving Mad, Amebix, 7 Seconds mm.
MARCO: RKL, gamla Suicidal T., M.I.A, SSD, Jerrys Kids, Minor Threat, Black Flag, Blast, TSOL, Bad Religion.
JOHAN: Just nu; RKL, Attitude, Poison Idea, Offenders, Heresy, Ludichrist plus hederliga Napalm Death.

Vad tycker ni om fanzines? Några bra?
DAHLBERG: Det är bra att det finns fanzines annars skulle man ju aldrig få chansen att läsa om alla nya band. Tidningar som OKEJ skriver bara om kända band eftersom det säljer bättre och dom är bara ute efter pengar, fanzines däremot ges ju ut av mer ideologiska skäl och brukar vara utan profit. Några av de fanzines jag tycker är bra är Banan, Anti-System, Fetvadd, Bubbel-Bad och ProfitBlaskan mm.
MARCO: Det tycker jag är jävligt bra, man får reda
på konserter (ibland), grupper, skivor osv. Jag hoppas verkligen inte att fanzinen dör ut. Banan är bra, men Fetvadd är klart bäst, Anti-System är oxå bra även Byt Ben fast MRR och Flipside är out-standing.
JOHAN: Det är väl det att det nästa alltid är samma frågor och man kan gissa svaren, men det vore trist om de inte fanns.
MICKE: Jag tycker som dom andra.

Vad tror ni ungdomsvåldet beror på (karate och sånt)?
— Våldet kan bero på filmer som får våld att framstå som något tufft och häftigt t ex karatefilmer. Och att verka häftig inför kompisarna och brist på intelligens.
JOHAN: Jag tränar själv karate sen flera år tillbaka och tror inte karaten i sig bär skulden till det ökade ungdomsvåldet på gatorna. Men visst finns det rötägg. Jag tror att ungdomsvåldet beror på att dom flesta aldrig lättar på sina aggressioner genom att t ex träna eller spela musik utan de flesta ungdomar samlar på sig sina besvikelser, nederlag och aggressioner. Sedan släpper hämningarna när vissa dricker alkohol, till följd att de sänker någon som kommer i deras väg.
MARCO: Det verkar som ungar verkar bli stöddigare och stöddigare. 7-åringar kan vara stöddiga mot sådana som är bra mycket äldre än de själva. Så var det knappast när jag var i den åldern. Då var man skitskraj för personer som var äldre än en själv. Det kanske beror på TV och video, vad vet jag.

Hur kommer det sig att ni ska medverka på Uproars samlings Lp “HC For The Masses”?
JOHAN: Ja, han har väl till slut fallit för vår obotliga charm. En annan anledning kan nog vara att han avgudar Budgie. Vi skickade upp en inspelning från en av våra repningar och han tyckte tydligen att vi dög, så på den vägen är det (vi känner oxå Bosse).

Ska man förbjuda organisationer typ NRP? Leder det
till något?
JOHAN: Inte förbjuda, mera låta dom smaka på sin egen medicin.
DAHLBERG: Man kan ju inte förbjuda tankar och åsikter, så även om man förbjöd t ex NRP så skulle dom som var med inte sluta tänka som dom gör. Information och fakta är bättre för då kunde man kanske få dom att ändra uppfattning.
MARCO: Nej, jag tycker att man bara uppmuntrar dem, de får publicitet och kanske större drivkraft. Jag gillar heller inte förbud, det brukar leda till det motsatta om man förbjuder något.

Kan punken som rörelse förändra något?
JOHAN: Punken kan inte ändra hela statsapparaten, men mindre förändringar i den egna omgivningen går att genomföra och som sedan kan leda till något större.
DAHLBERG: Punken har ju i alla fall skapat band, fanzines, skiv och kassettbolag som inte bara försöker tjäna en massa pengar, men några stora förändringar tror jag inte punkrörelsen kan skapa.

Jahap, har ni nåt att tillägga?
JOHAN: “Help me mr Jesus, tell me if you can, when you see this world we live in, do You still belive in man?” (Black Sabbath) Hör gärna av er för intervjuer och spelningar eller annat.

Vi kontaktas:
Johan Klint
Engelbrektsplan 2
722 16 Västerås

eller

Mikael Malmgren
Jakobsbergsgatan 39
724 61 Västerås

DERAS TELENUMMER!
MICKE: 021-147187
JOHAN: 125392
MARCO: 145813
DAHLBERG: 331922

Martial Mosh live på Maskinskylten den 16/1 -88