Norrlands stolthet NOCTURNAL RITES från björkarnas stad Umeå har nyss levererat sitt tredje och alldeles utmärkta skiva, “The Sacred Talisman”. En fullvärdig uppföljare till föregångaren “Tales Of Mystery And Imagination”. Man är just hemkomna från en månadslång turné ute i Europa tillsammans med NEVERMORE och LEFAY. Helt klart märks det att svensk metal står sig mycket stark utomlands. Jag tog mig en pratstund med bandets låtskrivare och basist Nils Eriksson.

Turnén i länder som Tyskland, Spanien, Italien, Holland, Schweiz och Österrike har han bara positivt att säga om.
— Det var skitskoj och bra med folk överallt. Extra kul att turnera med ett svenskt band som LEFAY där man ligger på samma nivå när det gäller språket. NEVERMORE var vi ju även ute tillsammans med efter förra plattan. Men det var kul att träffa de gamla “pöjkarna” igen.
Han nämner Italien som en av de bättre nationerna under turnén.
— Det var verkligen skitskoj att spela där. Alla är rockstjärnor där. Bra stöd helt enkelt.
Naturligtvis måste han även ha något roligt practical jokes att berätta.
— Sista spelningen var i Spanien. Alla jäklades med varandra. När vi spelade så satt de andra vid ett bord och hade picknick. Det flög tomater och toapapper överallt. Såg ut som en cirkus hade kommit till sta’n. Ett rent spektakel!
Själva då, ni måste väl också haft något trevligt att bjuda på?!
— LEFAY har en låt som heter “The Boon He Gives” och när de spelade den så kom alla in med skedar och sjöng “The Spoon He Gives”. Även publiken sjöng med vilket var kul. Ja, SACRED STEEL var också med på denna spelningen.
Ett riktigt metal-paket med andra ord!
— Ja, det fungerade riktigt bra.

Mycket hårdrock i sta’n

Fanns det inga tankar på att även ta en sväng på turnén till Sverige eftersom ni var två svenska band?
— Inte en aning. Jag vill jättegärna spela här hemma i Sverige. Vill egentligen inget annat så vi jobbar på den biten.
— Vi har ju haft många bra band här i sta’n som SAXON, MOTÖRHEAD, UDO och HAMMERFALL. Det har ju varit slutsålt med tusen personer på en del konserter. Vi hade exempelvis 700 personer på vårt releaseparty så intresset finns helt klart. Det är mycket hårdrock här i sta’n.
Till nya skivan har man några medlemsbyten. Trummisen Ulf Andersson har ersatts av Owe Wullf Lingvall samtidigt som man även har Mattias Bernhardsson som fast keyboardist i bandet.
— Ulf hade något fel i vänsterbenet efter att ha gjort illa sig för några år sedan. Det blev dock värre och värre så han valde att självmant gå åt sidan eftersom han inte längre kunde spela lika bra. Ove kände vi sedan tidigare. Vad gäller keyboardisten Mattias så känner Andreas (Zackrisson, sång. Reds.anm) honom sedan tidigare. Han har även spelat keyboard på våra tidigare skivor så vi tyckte att han likaväl kunde vara fast medlem i bandet. Annars har han inte spelat i något band på fem år så det var några år sedan.
Med en sjätte medlem i bandet så kan man undra hur det går på scen. Måste bli lite trångt.
— Det har faktiskt gått bra. Scenerna har visserligen inte varit så stora så lite trångt har det väl varit. Å andra sidan så tar ju inte keyboardisten så stor plats. Han springer inte direkt runt på scenen…
Vad gäller sex medlemmar så är vi båda överens om att det ska bli intressant att följa IRON MAIDENS fortsättning. Tre gitarrister. Det blir något alldeles extra!

Utomstående producent

Skivan, “The Sacred Talisman” är rent ut sagt en riktig höjdare. Föregångaren “Tales Of Mystery And Imagination” var även den en höjdare men nya skivan är ändå strået vassare vilket de flesta är överens om. Väl genomarbetad så Nils kan inte vara annat än nöjd.
— Vi har jobbat väldigt hårt med skivan. Många tycker att det gått snabbt eftersom förra skivan kom i mars 1998. Man ska dock tänka på att den släpptes i Japan redan i november månad.
— “The Sacred Talisman” är inspelad under fem veckor i en studio här i Umeå som heter Ton Teknik där även MESHUGGAH och REFUSED spelat in.
Den här gången bröt man mot tidigare skivor på så sätt att man inte producerat skivan själva.
— Det är Eskil Lövström som producerat och det är faktiskt första gången som vi har med en utomstående producent. Det kändes på något sätt skönt och samtidigt smart att ha med någon utifrån som då ser det hela med lite andra ögon.
— Jag beundrar faktiskt honom när man som musiker spelar fel ett antal gånger men att han ändå behåller samma lugn.
Man har även kostat på sig en ballad, “The Legend Lives On”, vilket man inte heller har haft på de tidigare skivorna.
— Vi hade tänkt att ha med den på förra skivan men hann inte få den färdig. Nu hade vi den färdig strax innan vi gick in i studion. Det är en lång väg från ax till limpa som vi brukar säga här uppe i Norrland.

Mer helhetskomplett

— Handlar om en gammal kung som ska dö och som ska lämna över tronen till sin son. Tyckte det vore kul och läckert att även ha med en ballad. Vi har ju det tunga och snabba och med en ballad så blir det mer helhetskomplett.
Skivan innehåller elva låtar med en speltid på endast 43 minuter. Lite kort men intensiv så här lämnas minsann inget åt slumpen.
— Det är inget man tänker på när man spelar in. Har inte heller skalat bort en del onödigt material. Det är hårt och rakt vilket jag tror går hem bättre. Jag saknar inte heller något på plattan utan det är så här jag vill ha det.
Nils, som annars är en stor fantast av JOURNEY har inte riktigt lyckats smitta av det i NOCTURNAL RITES musik.
— Jag tror inte det men jag vet inte. Har väl inga direkta influenser ifrån dem. JOURNEY har en av världens bästa sångare, Steve Perry. De är musiker med stort M och har ett eget sound.
Avslutningsvis undrar jag om inte bandnamnet som annars mer förknippas med death- och black metal ställer till några problem även fast man nu blivit större och mer kända.
— Tidigare så undrade många men inte nu längre. Runt 1992-93 tänkte vi byta eftersom vi visste vart vi skulle med musiken men det blev inte av och det var lika bra det.

Diskografi:

“In A Time Of Blood And Fire”
“Tales Of Mystery And Imagination”
“The Sacred Talisman”