(MORGANA) LEFAY’s texter är något som alltid har fascinerat mig på grund av ämnena men framför allt för att de sätter igång tankeverksamheten. När jag ändå hade Charles i luren bad jag honom berätta om texterna på “The seventh seal”.

Vad är det viktigaste när man skriver texter?
— Jag tycker inte att texter ska vara för raka. Det är viktigt att du, som lyssnare, får klura själv. Det kan komma fram folk till mig och säga: “När jag läste den där texten tänkte jag direkt så”, och det är kanske inte alls så som jag tänkte mig den när jag skrev den. Det är skithäftigt att någon annan tänkt annorlunda än vad jag gjorde till samma text.

“End of living”

Den texten handlar om en kille som precis ska dö/dött och som ställer sig frågan: ÄR det här verkligen slutet på livet bara för att den köttsliga kroppen dör? Han oroar sig för att han inte hann säga adjö till sina nära och kära. När han sedan åker omkring där i etern inser han att det inte spelar någon roll med sådana petitesser som att säga adjö.
Han finner i alla fall insikt på det man undrar över när man lever.
Jag har lämnat den texten väldigt öppen så att man ska få tolka den själv. “Tidens tecken är att dö” som jag sjunger är djupt.

“The seventh seal”

Det är väl inte så mycket att säga om den. Den är baserad på “De sju inseglen” från Johannes uppenbarelse i Biblen.

“I am”

Spelar på människans undermedvetna eller samvete. Jag har liksom personifierat den dåliga tanken/samvetet, det onda som kanske finns i varje människa till en röst inuti skallen på en kille. Rösten uppmanar killen: Ta livet av det killen, det är lika bra det för då slipper du mig.

“The boon he gives”

Det är en knepig text: Albumet är ingen konceptskiva men om man läser noga kan man finna en röd tråd i vissa av låtarna — även till en del äldre låtar.
“The boon he gives” betyder välsignelsen han ger och handlar om en själ som hamnat på ett helvetiskt dåligt ställe. Det är en falsk Gud som lovat honom paradiset men när han väl kommer dit visar sig allt bara vara en lögn.
En del av texten går så här: “It’s burning in heaven, The trinity lies”, men ändå gav han mig välsignelse.
Den här killen trodde så blint på sin tro men här dör heligheten.
Det här låter väldigt satanistiskt men det ska inte misstolkas som om man tror för mycket på vissa saker.

“Moonlit night”

Vi har gjort en låt som heter “Alley of the oaks” som handlar om troll. Trots att jag är 30 bast så får jag rysningar när man tänker på hur häftigt det vore om sådana saker fanns. “Moonlit night” handlar om lite alver och nattväsen som bara har natten på sig att leva för i gryning dör de.

“Child of time”

Den texten är lite “halvkufisk”. Den får man också tolka som man vill. Refrängen lyder så här: “Jag ger er vingar och sedan kommer fallna änglar att flyga igen”.
Den kan ses som en “leader of the pack” som återuppstår och tänker att man ska fixa sitt utopi någonstans.

“Hårga”

Hårga ligger strax utanför Bollnäs och låten är baserad på en gammal Hälsinglandssägen. Varje år dansar de den där j—a hambodansen och spelar den där förbannade låten.
Det häftiga med låten är att ingen riktigt vet vem som är upphovsmannen till originalet. Visst finns det andra som tagit åt sig äran senare, men just originalet?
Sägnen säger att det var djävulen som var utklädd till spelman och gjorde så att folk dansade tills de dog.
Varenda reporter nere i Europa har frågat vad den handlar om.

“So strange”

Den låten kan man kombinera lite med “The boon he gives” — om man vill.
Den handlar om en kille som ligger och drömmer. Du vet ju hur det är i drömmar. Ibland är man här, sedan där med helt andra personer och en helt annan plats. Jag försökte skriva som i en dröm — helt sjukt. Det vänder på en halv sekund.
Den här killen kommer till en avlägsen strand där det sitter ett väsen som säger åt killen: “Du ska rädda universum”.
I texten nämns “The serpents eye” (ormens öga). I min fåfänga tror jag att jag kommer att skriva en bok innan jag dör och den kommer att heta just “Serpents eye”. “Serpents eye” är ett klot skapat av universums urväsen. Det klotet kan man kanske se som “a crystal ball” som finns i “The boon he gives”.
Killen vaknar upp och vet inte om det var en dröm han var med om eller inte.

“As far as I can go”

Jag visste inte riktigt hur den skulle vara när jag skrev den själv.
Det är en person som går med sin egen själ. Han följer med själen för att finna ett speciellt mål — sanningen. Vad är sanningen kan man fråga sig? Det kan vara vad som helst. Det finns kanske inte något slutgiltigt bevis.
När de går där åldras själen hela tiden och personen förstår att det här är “as far as I can go”, som köttslig.
Hela tiden säger själen: “Titta här! Jag håller sanningsbok i min hand”, men det enda personen kan se är en hand full utav sand. Allt är en illusion. Finns ingen slutgiltig sanning.

“Shadow Empire”

Inga kommentarer om den.
Jag spelade innan i ett band med Krunt från TAD MOROSE, Tommi Karppanen och en kille som heter Stefan Persson. Vi gjorde en låt som hette “Ordor templar orientis” och det är den första delen av låtens text som “Shadow Empire” texten är hämtad ifrån.

Det är mycket mörka texter. Vad betyder ockultism för dig?
— Det är ett intressant ämne men jag har distans till det. När man var mellan 15-20 år var man mer insatt för man tyckte att det var häftigt, men jag tycker fortfarande att det är fruktansvärt intressant. Det är därför jag skriver om det. Det fascinerar. Jag är i vilket fall som helst ingen djävulsdyrkare.