Power Metal är ett väl använt uttryck i dessa tider. Benämningen går också väl hem på Boråsbandet CRYSTAL EYES. De har dock inte hoppat på någon trend utan har envist kämpat på under flera år med denna inriktning och nu har det också givit resultat. Efter fyra demos som haft en strykande åtgång fick de äntligen ett efterlängtat skivkontrakt. A.B.S. Records var det som fattade intresse för bandet. Jag når bandets grundare, sångare och gitarrist Mikael Dahl per telefon som nu inte kan annat än trivas med livet.

Inte undra på. Förutom skivkontraktet så har han precis fått se det färdiga resultatet på omslaget.
— Varenda skiva jag har bleknar när jag ser omslaget. För övrigt tecknat av Eric Philipp som bland annat tecknat omslagen till RHAPSODY. Föreställer en riddare som spricker upp ur en staty med månljus i bakgrunden. Väldigt passande till musiken.
De har som sagt var funnits några år så jag låter Dahl själv berätta mera.
— Jag och Niklas Karlsson, även han gitarrist, satte igång 1992. På den tiden hade vi en trummaskin som jag programmerade eftersom vi hade svårt med att hitta en trummis. Trummaskinen blev dock stulen så då hade vi till slut inget val. Under 1992-95 hade vi två trummisar och två gitarrister. Gjorde några demos där man kan säga att jag och Niklas gjorde låtarna 50/50. 1995 blev det dock lite strul eftersom Niklas startade FIERCE CONVICTION. Han var lite mer åt PANTERA-hållet vilket jag inte vad.

Spelning med B G

Efter ytterligare några medlemsbyten släppte man året därpå “The Shadowed Path”. En demo som betydde ett och annat för bandet.
— Det var tack vare den demon som vi fick göra en spelning i Motala i samband med att BLIND GUARDIAN spelade där.
Måste varit en speciell känsla, kan man tro, eller…
— Jodå. Hansi tog med oss in i deras loge så nog kändes det allt. I ett fanzine, “Circle Of The Bards”, fick vår demo betyget nio av tio. Det var just Hansi som hade recenserat den så man var lite “halvglad”.
1997 var det dags för den tredje demon, “The Final Sign”.
— Först kom basisten Clas med och i slutet av året kom vår nye gitarrist.
Som synes ett antal medlemsbyten så kan man undra vad som ligger bakom alla dessa skiftningar i bandet.
— Det har varit mycket slappt folk i bandet. Basket, flickvänner och allt vad det har varit har helt enkelt kommit emellan. En del har till och med inte kommit till spelningarna.

Musiken är mitt liv

Så är vi framme vid 1998.
— Det är vårt bästa år hittills. Vi fick ihop pengar till en porta-studio. Vi hade en par veckor på oss. Då blev det bara till att lägga minken till.
“The Dragons Lair” kom till och skivkontrakt med A.B.S. Records. Samma bolag som FIERCE CONVICTION så man kan undra om de haft med ett finger i spelet.
— Jag och Niklas har alltid varit vänner så jag fick adressen till A.B.S. som de hade kontrakt med men mer är det inte. Jag hade ändå sett adressen till A.B.S. eftersom vi skickade ett antal demos.
— Axel Thubeauville var det som visade intresse och frågade även om vi inte hade fler låtar. Jag skickade ner 20 låtar till så han blev helt chockad och tyckte det var “görbra”. Han undrade också varför vi inte fått något skivkontrakt tidigare. Det har nog med att göra att det tidigare varit lite ute med denna musiken.
Man kan inte säga annat än att de är produktiva där man de senaste åren kommit med en demo per år.
— Jag har varit arbetslös sedan 1991 och älskar musik. Musiken är mitt liv. Skriver låtar hela tiden. Kan skriva två-tre låtar på en vecka och skulle nu kunna ge ut två skivor på en och samma gång. Andreas Götesson (textförfattare och “5:e medlem” i bandet) skriver också. Han har väldigt bra fantasi så vi gör hälften var.

Två guldkorn

Nya skivan, “World Of Black And Silver”, finns ute 22 april och innehåller fem nya låtar medans de andra sex är från de tre senaste demokassetterna. Att de äldre låtarna åter finns med är dock inget som stör honom.
— Låtarna håller hela tiden samma klass och blir bara bättre med tiden. “Rage On The Sea” och “Wind Of The Free” är två riktiga guldkorn.
Han berättar vidare att man varit väldigt förberedda till inspelningen av skivan.
— Fick med drakar och vågbrus, precis som vi ville ha det. Allt var välplanerat. Det gick smärtfritt och vi hade väldigt kul. Man lärde sig också en hel del.
De kostar även på sig en ballad som avslutar skivan med samma titel.
— Hade lite skumma grejer som jag inte visste vad jag skulle göra med. Andreas hade skrivit en text om en mystisk trädgård där någon drömmer sig in så det är mycket låt efter texten.
I de flesta recensioner man läser om CRYSTAL EYES så anses musiken vara helrätt medans sången inte riktigt håller. Så man kan undra om han inte tar åt sig och kanske försöka hitta en annan sångare.
— Jag tar jämnt åt mig. Min tanke är dock att bli bättre och bättre. Övar lika mycket sång som gitarr. Att leta efter en ny sångare skulle inte kännas riktigt rätt.
Något annat som känns mer rätt för honom tycks vara “mooning”! På frågan vad det betyder för honom så svarar han blixtsnabbt.
— Öl, fest och vänner!

Så var det dags för de tre obligatoriska frågorna och det visar sig att Dahl är väl förberedd även om han har svårt att hålla sig inom ramarna.
Dina tre största inspirationskällor?
— Kai Hansen. När jag hörde “Ride The Sky” på Rockbox då visste jag vilket håll det skulle bära. HELLOWEEN, IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, GAMMA RAY, ACCEPT, BLIND GUARDIAN, MANOWAR. Ja, en massa band.
Dina tre favoritskivor?
— HELLOWEEN “Keeper Of The Seven Keys I o II”, IRON MAIDEN från “The Number Of The Beast” till “Seventh Son Of A Seventh Son” samt QUEENSRYCHE “Operation Mindcrime”.
Dina tre senaste skivköp?
— Två JUDAS PRIEST bootlegs, “The Ripper” från 1975 och “Genocide” från 1978 samt EDGUY’s senaste, “Theater Of Salvation”.