1995 kommer jag att minnas som året då det kom en våg av härliga svenska skivdebuter. Candysucks mini-cd “Kill your boyfriend?!” kom redan i mars som en uppfriskande vårvind. Den började gå varm i stereon, och efter att ha sett bandets energiska konsert på Hultsfredsfestivalen blev jag tvungen att ta kontakt för en intervju.
Candysuck består av Marit (gitarr, sång), Pez (bas), Anna-Lena (trummor), Nettis (gitarr) och Nathalie (sång). Medlemmarna är alla runt 20 år och det var Nathalie som svarade på frågorna. Det blev givetvis “prat” om musik men också en del om politik och såna grejer.

Den obligatoriska frågan först: När, var, hur bildades Candysuck?
Bandet bildades för ca 3 år sedan då varken jag eller Nettis var med. Men sedan ungefär 1,5 år har det varit vi och inga andra och det kommer vät förmodligen inte ändras heller.

Vad har ni släppt förutom “Kill your boyfriend?!”?
Vi har inte släppt någon skiva men har lyckats klämma fram 3 demos.

Hur hamnade ni på Birdnest? Är det ett bra bolag att ligga på?
Jag blev uppringd av Birdnest som inte hade hört någon demo men som sett oss live och de ville spela in en singel med oss. Vi ligger inte på Birdnest längre utan har bytt bolag till Soundfront i Uppsala.

Jag träffar folk som utan att ha hört er säger. “Äsch de låter väl som L7.” Det verkar oundvikligt att bli jämförd med dem om man är ett så kallat tjejband. Vad tycker ni själva om L7?
Ingen av oss har någonsin lyssnat på L7, men de är väl bra. Att säga att vi låter som de bara för att ingen av oss har snopp är att verkligen bevisa sin låga intelligensnivå. Ingen säger t.ex. att Metallica och Nirvana låter likadant bara för att de är killar.

Jag såg er konsert på Hultsfredsfestivalen och det kändes som om ni spelat live hur många gånger som helst. Mycket bra och energiskt! Hur tycker ni själva att det gick?
Det gick skitbra och det var verkligen kul att spela där. Publiken var fantastisk!

Hur är det annars på spelfronten?
Just nu är det lite spelningar här och där som det brukar vara. Rätt så lugnt och skönt faktiskt.

Råkat ut för några girl-band-geeks ännu?
Ja, tyvärr…

En publik bestående av enbart tjejer, är det bra eller dåligt? Dum fråga kanske…
Det är ingen dum fråga! Det är jävligt peppande att spela för bara tjejer, om de förstår budskapet självklart, men det är kul att spela för killar också som kanske lär sig ett och annat. När en kille förstår vad vi menar känns det i alla fall att man kan nå fram till dem och att allt inte är dödfött.

Förresten, på er Hultsfredsspelning så sa du att Sonic Youth är världens bästa band. Nämn några fler musikaliska favvisar!
Det var faktiskt Marit som sa det. Det är hon som är Sonic Youth-freak. Jag lyssnar på allt möjligt men i det stora hela är det Metallica, Nirvana (mest förut), Fireside och Melvins bland annat.

Och inom Sveriges gränser, vilka band diggar du här? Jag såg er allt på Souls konsert i Hultsfred!
Souls är bra. Det är också Salt, Honey Is Cool, Fireside, Sindy Kills Me, Refused med flera.

Om vi lämnar musiken lite så är ni ju uttalade feminister allihop. Möter ni mycket trångsynthet och skit när ni klargör det?
Ibland kommer det fram idioter efter spelningar och säger sig vilja diskutera men så visar det sig att de motsätter sig allt vi säger och vägrar ens försöka förstå. Men ofta är det folk som frågar vad vi menar med det ena och det andra och när vi förklarar så håller de oftast med oss. Jag menar, vi sitter ju inte och hittar på saker och ting för att vara tuffa, utan vi skriver låtar om sånt som har hänt oss eller några vi känner.

Jag hörde nyligen att Sverige är bäst i världen på jämställdhet. Några kommentarer om detta?
Det är mycket möjligt men det är fortfarande långt att gå. Men det beror också på vad man fokuserar på. Mina föräldrar är från Polen och där är det ingen skillnad på kvinnor och män ute på arbetsmarknaden, medan hemmet är väldigt sexistiskt. I Sverige är det tvärtom.

Hur ska vi bekämpa rasismen?
Bra fråga. Vi måste informera så många som möjligt om vad som egentligen händer runt omkring oss. Media t.ex. har en stor skuld i det hela. Många gånger beskrivs rasistiska dåd som “vanligt” ungdomsvåld. I och med det så får inte folket som inte engagerar sig i anti-rasistiska organisationer, eller liknande, reda på hur mycket rasism det faktiskt finns här.

Vad tycker ni om att bo i Sverige? Vad är bra, vad är helt snett?
Sverige är ett bra land jämfört med många andra länder. Det kommer alltid att finnas saker att förbättra.

För er som inte visste så deltog Nathalie i en ockupation av ett nedlagt mejeri i Västerås strax efter det att Sverige (tyvärr) sagt ja till EU. Byggnaden utlystes som EU-fri zon och polisen ingrep. Jag passade så klart på att fråga lite om detta och Nathalie berättade att det väckt en hel del positiva reaktioner…
Under ockupationen så var det rätt så mycket folk som stod utanför, förutom våra vänner, så tydligen tyckte många att det var bra. Tanken var god, sa de men det var onödigt med våldet — som i och för sig kom från polisens sida.

Back to music! Ni bor i Västerås, hur är musiklivet där?
Rätt så bra om man ser till banden. Tyvärr så finns det inget bra ställe att spela på p.g.a. att folk är så lata.

Jag väntar nu ivrigt på er fullängdare! När kommer den?
Fullängdaren ska komma i april, sen är det en helt annan fråga om den kommer i tid.

Förresten, vem är det som pryder omslaget till “Kill your boyfriend?!”?
Det är snygg-Louise.

Jaha, det var väl allt. Tack för “prat”-stunden! Har du nåt att tillägga, några visdomsord eller nåt?
Jag säger väl KICK ASS!

Och själv säger jag Good luck till Candysuck i framtiden och ser fram emot fullängdaren.